5 x luxueus watersporten in Kroatië

De beste manier om de natuurlijke en historische troeven van de Kroatische kustlijn te ontdekken is ongetwijfeld via het water. De ongerepte natuur, de kleine oude dorpjes en het helderblauwe water tussen de dicht bij elkaar liggende eilanden vormen het geslaagde decor voor elke waterrat. Op deze 5 plaatsen in Kroatië zit je alvast goed.

Kroatië: de St. Donatus kerk in Zadar

Kroatië: de St. Donatus kerk in Zadar

Het openluchtmuseum Zadar
In het hart van de Adriatische zee ligt de 3000 jaar oude stad Zadar: een museum op zich waar je ontelbare culturele en archeologische schatten vindt zoals de 9de eeuwse St. Donatus kerk en het Romeins forum. Niet alleen het oog, maar ook het oor wil wat. Laat je daarom meevoeren met de melodie die uit de door de wind bespeelde zee-orgel komt, een architecturaal kunstwerk van Nikolas Basic op de westelijke oever van de stad. Door zijn centrale ligging in de Adriatische Zee en de korte afstand tot verschillende eilanden, is Zadar het ideale vertrekpunt voor zeiltochten naar zowel het westen als het oosten. Avontuurlijke waterliefhebbers kunnen dan weer (leren) kitesurfen aan het strand van Zdrijac op het eiland Nin.

Kroatië: Rovinj met de kerktoren van St. Euphemia

Kroatië: Rovinj met de kerktoren van St. Euphemia

Duiken in romantisch Rovinj
Rovinj in Istrië zorgt voor een romantische trip naar het verleden. De Boog van Bali leidt je naar het oude stadscentrum met z’n smalle straatjes. Beklim de heuvel naar de St. Euphemia kerk en geniet van een prachtig zicht over het schiereiland. Of zoek de natuur op in het Punta Corrente park. De kust van Istrië is dankzij z’n ondiepe wateren bovendien de ideale locatie voor beginnende duikers om de Kroatische onderwaterwereld te ontdekken. Meer ervaren duikers kunnen op 8 km van Rovinj duiken naar het wrak van het Baron Gautsch passagiersschip, één van de mooiste wrakken voor de Kroatische kust. Gooi na je bezoek aan Rovinj de trossen los om de verschillende eilanden van de archipel te bezoeken of zet koers naar het nationaal park Brijuni.

Kroatië: de haven van Malin Losinj

Kroatië: de haven van Malin Losinj

Kuren op Mali Losinj
De natuurlijke haven van Mali Losinj, de grootste stad op de Adriatische eilanden, maar met amper 10.000 inwoners zeer intiem, is een populaire stop geworden op verschillende zeilroutes. Mali Losinj, en met uitbreiding het hele eiland Losinj, staat bekend voor zijn gezondheidstoerisme. De lucht- en waterkwaliteit zijn er uitmuntend en hebben, samen met het gunstige klimaat en de lokale vegetatie, een voordelig effect op de gezondheid. Wellness en Mali Losinj gaan hand in hand. Vergeet er zeker ook geen dolfijn te groeten. De diertjes zijn al lange tijd vaste bezoekers van het eiland en komen nieuwsgierig een kijkje nemen.

Kroatië: zeilen en feesten in Hvar

Kroatië: zeilen en feesten in Hvar

Hvar, dag en nacht actief
Wil je de luxe van een zeilvakantie combineren met het nachtleven in Kroatië? Dan meer je best aan in de gelijknamige hoofdstad in het zuiden van het eiland Hvar. Begin je verblijf hier op het Sint-Stefanus Plein met een bezoek aan de kathedraal, het arsenaal en het oudste theater van Kroatië. Geniet voor je de nacht induikt van een heerlijke vismaaltijd in één van de vele restaurants in de stad. Een aanrader is de traditionele maaltijd gregada: een stoofpotje van vis en aardappelen, gemaakt volgens het eeuwenoud recept van de vissers van Hvar. Zoek na een wilde nacht de rust op van de ongerepte natuur op het eiland. Van witte stranden tot uitgestrekte geurige lavendelgaarden. Een betere plek om tot rust te komen vind je niet snel.

Kroatië: kajakken in Dubrovnik

Kroatië: kajakken in Dubrovnik

Kajakken aan de parel van de Adriatische Zee
Helemaal in het zuiden ligt Dubrovnik, een stad die terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De omwalde vestiging is namelijk een schat aan verhalen uit het verleden. Maak voor je de stad induikt eerst een wandeling over de stadswallen voor een prachtig overzicht over de stad. De fontein van Onofrio, het Rectorenpaleis en het Franciscanenklooster zijn maar enkele van de vele historische bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Combineer die bezoeken met een tocht langs de Stradum, de hoofdstraat en het kloppend hart van de stad. Ontdek Dubrovnik langs een andere kant en maak een kajaktocht van één of meerdere dagen rond de stad en de Elaphite eilanden. Die brengt je naar afgelegen plaatsen waar je anders niet gemakkelijk zou geraken.

Foto’s: © CNTB – Stipe Surac | Chris Hlady | Manuel Gombocz | Eder Vieito | Bin Han | Matej Paluh

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *