Rond Praag met de fiets

De Tsjechische hoofdstad barst van de romantiek dankzij talloze middeleeuwse bouwwerken, fraaie bruggen die de rustige Moldau vergezellen en sfeervolle parken in bijna elk district. Met een elektrische fiets en een goede gids geeft een ritje rond Praag het perfecte overzicht en pik je meteen de belangrijkste troeven van de stad mee.

Praag is veelzijdig. Groen op de heuvels aan de rand en druk, maar gezellig, in het al dan niet historisch centrum. Wandelen gaat er vlot, op het water de stad verkennen is ook een optie, maar wie een snelcursus Praag voor beginners wil, springt best op de fiets. Bij voorkeur een elektrische want de met kasseien bedekte hellingen zijn er best pittig.

Van links naar rechts: de metronoom, de astronomische klok, de Žižkov-televisietoren.

Bier proeven in de tuin
We springen op onze fiets aan Letná Park, vlakbij de bekende Letná Beer Garden in het noorden van Praag. Gezellige picknicktafels nodigen uit om een fris biertje of een glas wijn te proeven onder de stralende zon. Verderop in het park staat een gigantische werkende metronoom: een symbool voor het communisme dat het voormalige monument van ex-Sovjetleider Jozef Stalin vervangt. Achter de metronoom ligt een skatepark waar menig jongeren hun skills inoefenen.

Praag fiets

Uitzicht op de televisietoren.

Baby’s kijken
Vanaf Letná Park heb je een schitterend zicht op het oude stadsgedeelte. Aan de linkerkant zie je een betonnen toren oprijzen tussen de gebouwen: de Žižkov-televisietoren. Tussen 1985 en 1992 gebouwd in brutalistische stijl, een kunststroming uit het communisme. Sinds 2000 hangen er kruipende baby’s tegen de gevel. Een verdienste van de in Praag wonende Tsjechische beeldhouwer David Černý. Zijn werk is vergelijkbaar met dat van Damien Hirst: controversieel en hedendaags. Ga er zeker eens langs om alles van dichtbij te bekijken en degusteer iets in de bar, lounge of het restaurant in de toren.

Praag fiets

Uitzicht op het oude stadsgedeelte.

Middeleeuwse klok met apps
Kijk je meer naar rechts, dan valt je blik op de middeleeuwse parels in de Praagse historische binnenstad. Wat meteen opvalt zijn de vroeggotische priemende torens van de Týnkerk, gevestigd op het 9000 m² grote Oudestadsplein. Tegenover de kerk staat de statige toren van het Oudestadraadhuis waar zich aan de gevel het astronomisch uurwerk op bevindt. Een ingewikkeld mechanisme zorgt ervoor dat kenners allerhande informatie zoals de stand van de zon, maan en sterrenbeelden kunnen aflezen. De gids houdt de technische uitleg gelukkig bij een vergelijking met de apps van een iPhone die je ook meer dan alleen de tijd vertellen.

Praag fiets

Uitzicht op de verschillende bruggen. De Karelsbrug is de tweede vanaf onder te tellen.

De trots van Karel IV
We rijden een stukje verder langs de rand van Letná Park en komen bij een indrukwekkend uitzichtpunt uit. Voor ons stroomt de Moldau, versierd met verschillende bruggen die de Praagse districten met elkaar verbinden. De tweede in het rijtje is de Karelsbrug: het paradepaardje van de hoofdstad die van de wijk Malá Strana naar het oude stadcentrum loopt. Ze dateert uit 1357 en behoort tot een van de eerste toegangswegen naar Praag. Nu kun je hem alleen nog te voet bewonderen.

Grootste burchtencomplex ooit
Volgende stop: het Kasteel van Praag, een naam die de gids al snel ontkracht. Dit is namelijk eerder een burchtencomplex zonder kasteel, maar wel met een kathedraal en verschillende musea, galerijen en 90 kamers die open zijn voor publiek. De Praagse Burcht mag zich, sinds de bouw in 880, niet alleen tot oudste van Praag rekenen maar ook tot grootste ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 ha.

Praag

De westzijde van de Sint-Vituskathedraal.

Kerkgevel met Hugo Boss
Het mooiste gebouw hier is ongetwijfeld de Sint-Vituskathedraal: zo’n duizend jaar geleden gebouwd als eerste gotische kerk in Europa. Kathedralen in München en Wenen zouden er op gebaseerd zijn. Oorspronkelijk behoort de kerk tot de romaanse stijl, maar na verschillende renovaties door al evenveel architecten bevat het nu eerder een allegaartje aan stijlen gaande van neogotisch tot barok. Wie goed kijkt ziet zelfs een heel modern element. Vernieuwde beelden aan de westzijde van de kerk dragen geen middeleeuwse gewaden, maar wel kostuums van Hugo Boss. Onze gids steekt het op de grote ego’s van de bedenkers.

Praag fiets

Binnenin de Sint-Vituskathedraal.

Gesponsord glasraam
Bepaalde delen in de kerk zijn gratis toegankelijk en dat brengt ons in de centrale inkomhal van de kathedraal. Onze aandacht gaat meteen naar de knappe glasramen. Eén ervan werd beschilderd door de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha. In plaats van de kerk een gratis dienst te bewijzen, liet hij het werk sponseren door een bank en verwerkte hij daarna ook het thema geld in het glasraam. Voor niets gaat de zon op, natuurlijk.

De vele stijlen van Mucha
Wie meer van Mucha’s werk wil zien, kan naar het Alfons Mucha Museum in het oude stadsgedeelte, in de buurt van het Oudestadsplein. Een bezoek dat, volgens onze gids, niet teleurstelt. Voor 4 euro inkom krijg je een hoop van zijn befaamde posters te zien. De kunstenaar haalde zijn inspiratie uit verschillende stromingen. Hij leefde veel in Parijs waardoor vooral art deco en art nouveau aanwezig  zijn. Maar een geoefend oog vindt ook invloeden uit het Oude Egypte, Azië en zelfs technieken van de Japanse houtschilderkunst terug.

De Petřín toren.

Eiffeltoren 2.0
We zetten onze tocht op de fiets door Praag verder richting Petřín toren in het gelijknamige park. Die heeft veel weg van de Eiffeltoren en dat is niet toevallig. Deze Praagse variant ontstond twee jaar na de bouw van de originele. Een groepje Tsjechische toeristen waren in Parijs zo onder de indruk van het bouwwerk dat ze in hun eigen stad iets gelijkaardigs wilden. Klein minpuntje: ze hadden slechts 5 procent van het nodige budget voorhanden. En dus werd een kleiner formaat doelbewust neergezet op de Petřín heuvel om hem groter te doen lijken. Tot 1950 deed de toren dienst als televisiezendmast, nu ligt er een observatiedek en heeft de benedenverdieping een café en restaurant.

De vijver in het park met het standbeeld van zeehond Gaston.

Verdwalen in het park
Vanaf de Petřín heuvel dalen we verder af, dieper het park in. De steile paadjes raden aan om voorzichtig te rijden zonder de gids uit het oog te verliezen. Verdwalen is hier namelijk makkelijk met zo’n 30 kilometer aan wandelpaden. Het hoeft daarom niet te verrassen dat je hier vooral toeristen en maar weinig locals tegenkomt.

Icoon Gaston
We bollen rustig uit op onze fiets aan de enige vijver: hier staat een beeld van de zeehond Gaston, het icoon in Praag. In 2002 stroomde de dierentuin in de stad over, maar kon de dappere zeehond vluchten via de Moldau en de Elbe. Hij zwom maar liefst 300 km verder van Praag naar het Duitse Dresden waar hij uiteindelijk stierf aan ziekte en vermoeidheid.

Praag: zomerse bloesembomen in het park

Zomerse bloesembomen in het park.

Fotogenieke fruitbloesems
Tijdens het laatste stukje fietsen naar de hoofdingang van het park worden we verwend met grasvelden vol bloesembomen. Wie geluk heeft, kan hier z’n fruitmandje vullen met appels, peren en amandelen. Want dat groeit hier gewoon en mag je zonder problemen plukken. Wij hebben geen fruit gevonden maar zijn allang blij dat de zon al die tijd vrolijk aan de hemel stond. En dat de batterij van onze elektrische fiets het niet begeven heeft in dit heuvelachtige maar verrassende Praag.

Zin om Praag ook te ontdekken op de fiets? Bekijk op deze kaart de hele route met bezienswaardigheden.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

CzechTourism Benelux
| Barbara Strozzilaan 101 | 1083 HN Amsterdam | Nederland | E-mail: [email protected] | Internet: www.visitczechrepublic.com
Toerisme Praag | Internet: www.czechtourism.com/a/prague/ of www.prague.eu
Bereikbaarheid
CzechAirlines | Internet: nl.csa.cz
Overnachten
Hotel Taurus****
| Vinohradská 105 | 130 00 Praha 3 – Vinohrady
Internet: www.hoteltaurus.cz
Organisatie
Enthusia
| begeleidt fietstochten in de stad | Internet: www.enthusia.cz
Bezienswaardigheden
Letná Park | Letná Parks (Letenské sady) | 170 00 Praha 7 – Holešovice
Internet: www.prague.eu/en/object/places/488/letna-parks-letenske-sady
Žižkov-televisietoren | Mahlerovy sady 1 | 130 00 Praha 3
Internet: towerpark.cz/en
Oudestadsplein | Staroměstské náměstí | 110 00 Praha 1 – Staré Město
Internet: www.prague.eu/en/object/places/183/old-town-square-staromestske-namesti
Karelsbrug | Karlův most | Praha 1 – Staré Město / Malá Strana
Internet: www.prague.eu/en/object/places/93/charles-bridge-karluv-most
Sint-Vituskathedraal | Pražský hrad – III. Nádvoří | 119 00 Praha 1 – Hradčany
Internet: www.prague.eu/en/object/places/98/prague-castle-cathedral-of-st-vitus-st-wenceslas-and-st-adalbert-katedrala-sv-vita-vaclava-a-vojtecha
Alfons Mucha Museum | Panská 7 | 11000 Praha 1 – Nové Město
Internet: www.mucha.cz
Petřín Park | 110 00 Praha 1 – Malá Strana / Hradčany
Internet: www.prague.eu/en/object/places/504/petrin-gardens-petrinske-sady?back=1

? PIN nu en plan later

Praag fiets

Foto’s: © Kiënta Martens | Radomir Rezny | Sue Leonard | Adam Myszkowski

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *