Het Praag van Karel IV

Dwalen door Praag met Karel IV

700 jaar geleden werd Karel IV, de Boheemse koning en Roomse Keizer geboren. Al snel groeide hij uit tot een van de belangrijkste figuren in de Europese geschiedenis. Praag, de stad die hij welvarend en groots maakte, doet er daarom ook alles aan hem zo lang mogelijk in de leven te houden.

Het Huis bij de Stenen Klok: Karels geboorteplaats
In het hart van het historische centrum van Praag ligt het Oude Stadsplein. Aan de oostelijke kant staat een prachtig gotisch huis met een teken op de hoek: het Huis met de Stenen Klok. Dit huis dateert uit de 13e eeuw en de ouders van Karel IV, Jan van Luxemburg en Eliška Přemyslovna, verbleven hier omdat de Praagse Burcht na een brand onbewoonbaar werd. Waarschijnlijk zag de toekomstige heerser hier het levenslicht op 14 mei 1316.

Karelsbrug: de oudste brug van Praag
De Karelsbrug, nu genoemd naar de naam van zijn stichter, heette oorspronkelijk de Praagse of Stenen Brug. Astrologen hebben zelfs voor hun monarch de beste tijd berekend voor de start van de bouw van de brug. Dat gebeurde op de negende dag van de zevende maand in het jaar 1357 om 5u31. Een unieke tijdsnotering die bestaat uit een reeks stijgende en dalende oneven getallen 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

16 pilaren ondersteunen de brug die 518 meter lang en bijna 10 meter breed is. De blokken zandsteen, waarvan de brug gemaakt is, bestaan volgens de legende uit mortel vermengd met melk en wijn. Dertig beelden versieren de brug die alleen voetgangers van dichtbij kunnen bekijken.

Het Praag van Karel IV: de Karelsbrug

Het Praag van Karel IV: de Karelsbrug

De Brugtoren van de Oude Stad: de galerie van de Luxemburgers
De toegangspoort tot de brug vanuit de Oude Stad, de mooiste gotische poort van Europa, werd nog vóór 1380 voltooid. Het bewind van het geslacht der Luxemburgers staat er symbolisch in de kijker dankzij de rijke sculpturale decoratie. Je vindt hier zowel beelden van de koningen Karel IV en zijn zoon Václav IV als van de heiligen Adalbert en Sigismund, en van Vitus, de patroonheilige van de kathedraal in Praag en van de brug.

Standbeeld van Karel IV op het Křižovnické-plein
Dichtbij de Brugtoren van de Oude Stad staat een monument van Karel IV, opgericht in 1848 om het vijfhonderdjarige bestaan van de Karelsuniversiteit te vieren. De keizer steunt met één hand op zijn zwaard en in de andere hand houdt hij het stichtingsdocument van de universiteit vast. Om hem heen staan de allegorieën van de toenmalige vier faculteiten en vier andere beroemde personen: vrienden van de keizer en zijn naaste medewerkers.

1348: het jaar van de universiteit en de Nieuwe Stad
Een buitengewoon succesvol jaar mag je 1348 wel noemen. Toen begon Karel IV in maart met de bouw van de Nieuwe Stad van Praag met als huidig centrum het Karelsplein. Later stichtte hij ook de burcht Karlštejn, 30 km ten zuidwesten van Praag, en het benedictijnenklooster Emauzy.

In april 1348 richtte hij de eerste universiteit in Centraal-Europa op: Karelsuniversiteit. Het Carolinum, het oudste universiteitsgebouw, vormt het hart van dit uitgestrekte complex in de Oude Stad. In de grootste zaal vinden diploma-uitreikingen en feestelijke bijeenkomsten plaats. Soms gaan er in de ruimtes van het Carolinum ook tentoonstellingen en concerten door. Een monument dat de glorieuze jaren van Karel IV symboliseert is de prachtige gotische erker die op de hoek van de Fruitmarkt en de IJzerstraat uitsteekt.

Het Praag van Karel IV: de St. Vituskathedraal

Het Praag van Karel IV: de St. Vituskathedraal

Nieuw graf in St. Vituskathedraal
Dankzij Karel IV en zijn bouwmeesters Matthias van Atrecht en Peter Parler kreeg de St. Vituskathedraal zijn voormalige glorie terug. De koning liet er een nieuw koninklijk graf bouwen en bracht daar de stoffelijke overschotten van de Tsjechische koningen en belangrijke religieuze personen naartoe. De kapel van St. Wenceslas vormt de ziel en het hart van de kathedraal. In de deur van het noordelijke portaal hangt een bronzen ring, waarvan men beweert dat St. Wenceslaus zich er kort voor zijn dood aan vastgreep. De deur in de zuidwestelijke hoek van de kapel voert naar de kroonkamer, waar de Boheemse kroonjuwelen bewaard liggen.

Karel IV als centrale muze
De Nationale Galerie in Praag pakt van half mei tot eind september dit jaar uit met een tentoonstelling ter ere van Karel IV. De expositie bewijst dat Zijne Majesteit in staat was om beeldende kunst en architectuur te gebruiken om zichzelf te promoten.

Bron: Czech Tourism

Foto’s: © Czech Tourism (Libor Svacek | Michael Vitasek | Martin Marak)

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *