De beste budgettips voor Lissabon deel 2

Een waaier aan mogelijkheden komen op je af wanneer je het bruisende Lissabon wil bezoeken. Waar zijn bijvoorbeeld de gezellige wijken te vinden en hoe trek ik er op uit voor een eerste verkenning? Lissabon beleven hoeft gelukkig niet duur te zijn! Zien en doen in Lissabon voor weinig geld!

Reizen met korting
Binnen een paar dagen hebben bezoekers van Lissabon al een goed beeld wat deze bijzondere stad allemaal te bieden heeft. De stad ontdekken kan gemakkelijk en voordelig met de Lisboa Card. Deze handige chipkaart biedt gratis toegang tot het openbaar vervoer (geldig in zowel Lissabon als in Cascais, Sintra en verdere regio), verschillende musea, monumenten en andere bezienswaardigheden. De Lisboa Card is te koop bij de Turismo de Lisboa balie op het vliegveld en bij overige Lisboa Welcome Centra, kiosken, hotels en stations. Bezoekers kunnen ook kiezen voor de 7 Colinas Card (7 heuvels kaart), deze kaart is wel alleen geldig voor het openbaar vervoer en te koop in onder andere de metrostations.

Lissabon: tram 28

Lissabon: tram 28

Lissabon ontdekken met tram 28
Het beeld van de oude tramstelletjes die door de nauwe straten van Lissabon omhoog klimmen tot op de heuvels is wereldberoemd. Voor een ritje met een dergelijk trammetje waarbij bijna de gehele stad doorkruist wordt, is lijn 28 een aanrader. Deze tram neem je het best op het plein Martim Moniz. Hij dendert vrolijk door de straatjes van Alfama, daalt daarna naar de benedenstad en klimt tenslotte naar de Bairro Alto en verder naar de wijk Prazeres. Zowat alle grote bezienswaardigheden van de stad liggen langs het parcours, zodat bezoekers binnen korte tijd een goed beeld  hebben van de highlights die Lissabon te bieden heeft. De stad kan ook uitstekend verkend worden met tram 15, per veerpont vanaf het water, per motor met zijspan, met een milieuvriendelijk tweepersoonswagentje of gewoon te voet. Goede wandelschoenen zijn trouwens geen overbodige luxe in een stad die gebouwd is op zeven glooiende heuvels!

Lissabon: Miradouro de Santa Catarina

Lissabon: Miradouro de Santa Catarina

Fantastisch gratis uitzicht
Miradouro de Santa Catarina is een gezellig plein waar de lokale bevolking en studenten elkaar ontmoeten op warme zomeravonden. Vanaf het plein is er een magnifiek uitzicht over de haven en de Taag rivier. De Elevador da Gloria,een tramstel dat al sinds mensenheugenis bestaat, is op zich al een bezienswaardigheid. Ga bovenaan op een bankje zitten en geniet van Lissabon op zijn mooist.

Lissabon: pastéis de Belém

Lissabon: pastéis de Belém

Gratis doen & zien
1. Picknicken in het park
Veel inwoners van Lissabon kiezen de stadsparken als favoriete plek om even bij te komen. Je kan hier ongestoord mensen kijken tijdens een gezellige picknick, met een glas Muscatel wijn en een pastéis de Belém (typisch luchtig zoet gebakje). De mooiste plek voor een picknick is de Botanische Tuin (Jardim Botânico). Voor je inkopen kun je van maandag tot en met zaterdag terecht op de markt Ribeira, de grootste straatmarkt van Lissabon. Hier vind je volop fruit, vruchten, kazen, en wat al niet meer voor je picknick. Een alternatief is de goedkope supermarkt Pingo Doce met zijn grote selectie kazen, wijnen en broden.

Lissabon: Parque das Nações

Lissabon: Parque das Nações

2. Architectuur
Het Parque das Nações is het voormalige expoterrein ingericht ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1998. Het Parque staat symbool voor het nieuwe Lissabon met architectonische hoogstandjes zoals het treinstation Oriente dat eruit ziet als een palmentuin van glas en staal. Bijzonder zijn ook het Oceanário, het grootste aquarium van Europa, en Pavilhão Atlântica, een concert- en sportevenementenhal in de vorm van een ufo. Niet te missen zijn ook de hangbrug Ponte 25 de Abril en de 17 kilometer lange brug Ponte Vasco da Gama.

3. Kunst
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Portugese hoofdstad. Er is voor elke interesse wel wat te vinden: van een theatermuseum tot een Portugees tegeltjesmuseum, maar ook een museum over de rijke scheepvaarthistorie (van bijvoorbeeld de Portugese ontdekkingsreizigers) en de luchtvaartgeschiedenis van Portugal. Veel musea bieden gratis toegang of korting aan op zondag, dus het is raadzaam om de websites van musea zoals Calouste Gulbenkian, Nacional de Arte Antiga, Nacional do Azulejo, Museu de Marinha, Mude en Belém Cultural Center te bezoeken.

4. Marktjes
Elke dinsdag en zaterdag is er de ‘Feira de Ladra’ oftewel een grote vlooienmarkt die te vinden is in de Campo de Santa Clara straat, in het São Vicente de Fora district vlakbij de wijk Alfama. Iedere laatste zondag en maandag van de maand is er een urban kunst- en designmarkt in de wijk Príncipe Real genaamd Feira do Principe Real.

Lissabon: vlooienmarkLissabon: vlooienmarkt in de stadt in de stad

Lissabon: vlooienmarkt in de stad

5. Evenementen & festivals
Lissabon kent een volle evenementenagenda, het is dus zeer goed mogelijk een verblijf te combineren met een bezoek aan een openluchtconcert, golftoernooi of modeshow. Toegangskaarten zijn veelal gratis of scherp geprijsd. Bekende evenementen die jaarlijks terugkeren zijn bijvoorbeeld Peixe em Lisboa, Festival dos Oceanos, Festas
de Lisboa, Festival de Sintra, Estoril surffestival en Rock in Rio. Bekijk voor meer informatie de evenementenkalender op www.visitlisoa.com

Praktisch
In Lissabon is ook een trendy informatiecentrum gevestigd met een focus op jonge toeristen (20-30 jaar), en gezinnen met kinderen. Het Y (Youth) Lisboa center is elke dag geopend van 10:00 tot 20:00 uur en te vinden in Rua Jardim do Regedor, 50. Meer info: www.askmelisboa.com

Foto’s: © Farbregas Hareluya | Rolf Binder | Nicolas Lutfi | Rui Jorge | Alex Kulibaba | Matthew Oliver | Felix Pagaimo

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “De beste budgettips voor Lissabon deel 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *