Kopenhagen met een klein budget: onze tips

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, behoort tot een van de gelukkigste plekken ter wereld, maar heeft helaas ook de reputatie om erg duur te zijn. Alhoewel, reisreporter Kiënta bezocht de stad en mocht besluiten dat er een heel aantal bezienswaardigheden verrassend genoeg om weinig geld vragen! Een overzicht.

Nyhavn en De Kleine Zeemeermin, onmisbare bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Nyhavn en De Kleine Zeemeermin, onmisbare bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Klassiekers voor geen geld
De twee bekendste stokpaardjes van Kopenhagen, Nyhavn met de gekleurde gevels en het beeld van de Kleine Zeemeermin, zijn allebei dag en nacht gratis te bezoeken. Hou wel rekening met heel wat drukte op beide plaatsen. Vanaf Nyhavn start ook een stadstour op het water langs alle belangrijkste bezienswaardigheden. Tip: vermijd de dure toeristenboot (Canal Tours), maar kies de standaard forenzenveerboot (Netto-bådene). Dat scheelt de helft in prijs!

In het voormalige fort Kastellet is het aardig genieten aan het water op de groene heuvels.

In het voormalige fort Kastellet is het aardig genieten aan het water op de groene heuvels.

Budgetvriendelijke geschiedenis
Een heel aantal gebouwen en vestingen kan je gratis bewonderen en bezoeken. Vlakbij De Kleine Zeemeermin ligt bijvoorbeeld Kastellet, een goed bewaard stervormig fort uit de 17de eeuw waar je al wandelend over de grachten wel wat uren kan spenderen. Vlakbij ligt Amalienborg, de winterresidentie van de Deense koninklijke familie. Elke dag om 12u ’s middags ben je getuige van de wissel van de wacht. De wachters wandelen dan van het Rosenborg Kasteel door de straten van Kopenhagen om uiteindelijk te arriveren aan Amalienborg.

Het uitzicht op de stad vanaf de toren van Christiansborg slot.

Het uitzicht op de stad vanaf de toren van Christiansborg slot.

Hoogste punt van de stad
Het mooiste en tevens het hoogste uitzicht op de stad bekom je op de toren (Tårnet) van het Christiansborg slot in het centrum van de stad. Hier huisden ooit koningen en koninginnen, maar nu vindt het Deense Parlement, het Deense Hooggerechtshof en de Eerste Minister van Denemarken hier onderdak. De gebouwen zijn tegen betaling te bezoeken, enkel de toren – gelukkig! – mag je gratis op.

De Zwarte Diamant heeft zijn bijnaam niet gestolen.

De Zwarte Diamant heeft zijn bijnaam niet gestolen.

Architecturale hoogstandjes
Wandel door Kopenhagen en geen enkele gebouw ziet er hetzelfde uit. Sierlijke residenties uit de 18de eeuw wisselen elkaar af met kleurrijke rijhuisjes. Maar echte architectuurliefhebbers komen aan hun trekken bij het zien van de Zwarte Diamant. Dat is het verlengde van de Koninklijke Bibliotheek. De moderne blok uit staal, glas en zwarte graniet spreekt tot de verbeelding. Nog zo’n klepper is het Koninklijke Deense operagebouw. 41.000 m² groot en vijf van de maar liefst 14 verdiepingen bevinden zich onder de grond.

De Botanische Tuin en de Koningstuin bij het kasteel Rosenborg zijn twee bekende groene plaatsen in Kopenhagen.

De Botanische Tuin en de Koningstuin bij het kasteel Rosenborg zijn twee bekende groene plaatsen in Kopenhagen.

Voordelig lunchen in het park
Kom helemaal tot rust in de groene zones van Kopenhagen. De 10 ha grote Botanische Tuin, gratis toegankelijk, toont je prachtige collecties planten in verschillende historische kassen. Deze plek ligt net achter de Koningstuin met het kasteel Rosenborg waar de kroonjuwelen liggen. Je betaalt 110 DKK (15 euro) om het kasteel binnen te geraken, maar de tuinen rondom bewandel je zonder een cent te spenderen. Je kan hier zonnebaden, picknicken of beelden kijken.

In de Tivoli Tuinen ontspan je door de natuur en de attracties.

In de Tivoli Tuinen ontspan je door de natuur en de attracties.

Tuin of pretpark?
Een aanrader die het geld wel waard is zijn de Tivoli Tuinen, vlak bij het centraal station van Kopenhagen. Dit is een kleurrijk pretpark midden in een gigantisch park. Je betaalt minimum 120 DKK (zo’n 16 euro), maar dan krijg je toegang tot het hele park. Wil je op een attractie, dan betaal je bij. Mooi meegenomen: vanaf 14 april kan je gratis, mits je de inkom van het park betaald hebt, genieten van openluchtconcerten. Dan gaat de 20ste editie van het muziekfestival Fredagsrock (‘Friday’s Rock’) van start. 24 concerten met 33 artiesten vinden er plaats.

Laat je verrassen in de aparte vrijstad Christiania.

Laat je verrassen in de aparte vrijstad Christiania.

Vrijstaat Christiania
Geen bezoek aan Kopenhagen is compleet zonder binnen te stappen in vrijstaat Christiania in de wijk Christianshavn. Deze semiautonome, vrijgevochten gemeenschap bestaat al sinds de jaren 70, toen krakers het verlaten militaire kamp bezetten en een alternatieve wijk bouwden. De inwoners leven van giften en de verkoop van softdrugs. Auto’s worden er verruild door fietsen en er gelden slechts 3 regels: maak plezier, niet rennen en geen foto’s. Toegang is gratis.

Binnen in het gratis Nationaal Museum.

Binnen in het gratis Nationaal Museum.

Voordelig cultuuruitje: 3 aan te raden musea
1. Nationalmuseet: in het erg volledige Nationaal Museum geniet je van tentoonstellingen uit de steentijd, de tijden van de Vikingen, de middeleeuwen, de renaissance en de hedendaagse Deense tijd. Gratis toegang.
2. Ny Carlsberg Glyptotek: opgericht door brouwer Cars Jacobsen en bestaande uit twee departementen. In het ene word je verwend met Egyptische, Griekse en Romeinse kunst. In het andere vind je Franse en Deense kunst uit de 19de en 20ste eeuw. Echt hoogtepunt hier is het café Glyptoteket, omringd door palmbomen die zorgen voor een exotische sfeer. Gratis op dinsdag.
3. Københavns Museum: het officiële museum van Kopenhagen waar de geschiedenis van de stad gedocumenteerd ligt vanaf de 12de eeuw tot nu. Het ligt dicht bij het centraal station. Gratis op vrijdag.

Ga voor een smakelijke hap langs bij Copenhagen Street Food.

Ga voor een smakelijke hap langs bij Copenhagen Street Food.

Praktische tips
1. Kopenhagen is een fietsstad, aarzel daarom niet om zelf een fiets te huren. Bycyklen (The City Bike) heeft overal en altijd elektrische stadfietsen beschikbaar. Je betaalt 30 DKK (4 euro) voor het eerste uur fietsen.
2. Hou je meer van wandelen? Neem dan deel aan gratis stadswandelingen. Zowel SANDEMAN’s New Copenhagen Free Tours als Copenhagen Free Walking Tours nemen je mee naar de meest bijzondere plekken.
3. Ben je van plan meerdere betalende bezienswaardigheden te bezoeken, schaf je dan een Copenhagen Card aan en scoor kortingen en gratis entrees. Je betaalt zo’n 50 euro (379 DKK) voor 24u.
4. Eettip: stop voor een snelle hap bij Copenhagen Street Food op Papirøen (‘Papiereiland’). Hier vind je al het lekkers uit de hele wereld dat je bovendien kan oppeuzelen in een hangstoel met zicht op het water.

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *