Met bijen op pad in Slovenië

Slovenië is een bijenland. Het telt vier imkers per 1.000 inwoners en heeft zelfs 100 jaar geleden hun eigen bij op de kaart gezet: de Krainerbij of Sloveense bij. Geen wonder dus dat imkers en hun honing er gepromoveerd zijn tot traditioneel exportproduct en er zelfs deel uitmaakt van het toerisme.

Pioniersland
De bijenteelt in Slovenië gaat ver terug in de tijd. Anton Janša (1734-1773) wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne bijenteelt. Hij leerde imkers de kneepjes van het vak die hij zichzelf aanleerde in Wenen. Al snel leerde de wereld Slovenië kennen door hun eigen bij, de Krainerbij, die behoort tot een van de drie meest kwalitatieve soorten ter wereld. Haar grootste troeven? Tam, kalm en ze levert een hoge honingproductie op.

Bijen in Slovenië: traditionele honingdrankjes

Bijen in Slovenië: traditionele honingdrankjes

Honingbier
Over het algemeen bieden Sloveense imkers prima honing aan, van bloemenhoning tot meer bittere kastanje- en pijnboomhoning. Maar de traditie van de Sloveense bijenteelt komt ook terug in de verscheidenheid van de producten. In Slovenië maken ze namelijk gebak, chocolade en zelfs bier van het gele goud.

Bijen in Slovenië: typische gekleurde bijenkasten

Bijen in Slovenië: typische gekleurde bijenkasten

Genezend honingbad
Wie de honing van het land op een wel heel bijzondere manier wil leren kennen, kan terecht in de wellness. Slovenië gebruikt namelijk hun honing in kuuroorden. Je kan wegzakken in een honingbad, jezelf trakteren op een massage met honing of voor een apitherapie gaan, waarbij men honing, bijenwas of mellitine (bijengif) gebruikt als alternatieve geneeswijze.

Wie het leven van de bijen beter wil leren kennen, kan op culturele uitstap dankzij bijenwandelingen of het Imkermuseum.

Bijen in Slovenië in actie

Bijen in Slovenië in actie

1. Het Museum van Bijenteelt in Radovljica leert je alles over de geschiedenis van het bijen houden in Slovenië, de typische kleurrijke bijenkasten en de Sloveense bij. Gedurende de lente tot de herfst kun je er bovendien een actieve bijenkorf bewonderen.
2. Tijdens de Beekeeping Education Trail rond het meer van Cerknica op het eiland Goričica wandel je langs verschillende educatieve plaatjes en kan je proeven van zelfgemaakte honing of daarvan afgeleide producten in het bijenhuis dat je passeert.
3. De Bela Krajina Beekeeping Education Trail ligt dan weer in het dorpje Žuniči in de regio van het Kolpa Regionaal Park. Hier laat je je best begeleiden door een gids om helemaal mee te zijn in de bijenwereld.
4. In Žirovnica kan je proeven van verschillende honingdrankjes in de buurt van Anton Janša’s voormalige bijenkasten. Je kan er de familie Noč bezoeken die al aan hun vierde generatie imkers toe zijn of de Krainerbij in levende lijve bezig zien in de Završnica vallei.

Foto’s: © Aleš Zdešar Nada Leva | Ana Carvajal | Jan Horvat

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *