weekendje weg dichtbij

Verken actief de vallei van de Saar

De Saar ontspringt net als de Moezel in Frankrijk en bezit ook het mooiste landschap in haar benedenloop tussen Mettlach en Konz, waar ze in de Moezel uitmondt. Hier is het puur genieten van de wijngaarden, bossen, weiden en kleine rotsmassieven. Passief, maar absoluut ook actief.

De Leuk in Saarburg
Saarburg is zonder twijfel het toeristisch centrum van de streek. Het kleine stadje van ongeveer 5.000 inwoners heeft een romantische rivier en uitgestrekt wijnlandschap. Je vindt er de burchtruïne boven een heuvelrug met toren, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het stadje met de omliggende wijngaarden.

Klein Venetië
Het meest attractieve is het riviertje de Leuk. Dat stroomt als een klein kanaaltje door het centrum om dan langs een waterval van 20 meter naar beneden te donderen, langs twee vroegere watermolens, en beneden in de Saar uit te monden. Het marktpleintje aan het water met verschillende bruggetjes en vele terrasjes met kleurrijke parasols doet bij mooi weer zuiders aan. Dit kleine stukje Altstadt wordt wel eens het “Kleine Venetië van de Saar” genoemd. In de omgeving is er het kleine wijnbouwgebied dat voortreffelijke Rieslingwijnen voortbrengt. Stille dorpjes als Ockfen en Ayl op een paar kilometer van Saarburg hebben mooie uitzichten op de wijngaarden, langs de hellingen met namen als Ockfener Bockstein en Ayler Kupp.

Saarburg: de Leuk stroomt door het stadje compleet met waterval

De Leuk stroomt door het stadje compleet met waterval

Actief aan de Saar: fietsen en wandelen
Heel wat mogelijkheden voor wandelaars en fietsers te vinden in deze streek! Wij volgden de klassieke fietsroute, die langs de Saar van Saarburg naar Konz loopt: het is een mooi circuit, vooral als je aan de sluis van Kanzem de Saar oversteekt en de oude loop van de rivier volgt door een stukje prachtig natuurgebied. Echte fietsfanaten kunnen hier honderden kilometers langs het water fietsen: voorbij Konz langs de Moezel naar Trier en verder naar Bernkastel of in de andere richting naar Luxemburg. Vanaf daar kun je verder langs de Sauer (Sûre) naar Echternach fietsen of verder de Moezel volgen naar Remich. Er is zelfs een fietsbusje dat je vanuit Saarburg naar Luxemburg brengt van waaruit je met de fiets terug kunt geraken.

Saarburg: het centrum met kleurrijke terrasjes en gezellige waterwegen doet zuiders aan

Het centrum met kleurrijke terrasjes en gezellige waterwegen doet zuiders aan

Al wandelend of met de kano door Saar
Wandelaars kunnen kiezen tussen wandelroutes door de wijngaarden of door de beboste omgeving. Zo loopt de ‘Weinwanderweg’ niet enkel in het dal van de Saar, maar ook over de hoogst gelegen wijngaarden. In het wandelgidsje dat je ter plaatse kunt verkrijgen vind je een overzicht van alle mogelijkheden. Wat dacht je van een orchideeënwandeling, het rotsenpad of een wandeling door het ‘Trabener Urwald’? De wandeling ‘Felsenweg’ op de Altfels bij Kastel-Staadt loopt door een bizar landschap met zandsteen. Ook kanovaren op de Saar is hier heel populair! Vele kanovaarders gaan in zuidelijke richting en volgen de beroemde meander van de Saar in Mettlach, de ‘Saarschleife’.

Saarburg: de magische Saarschleife

De magische Saarschleife

Zeker zien in de streek van Saarburg:
1. Saarschleife
Vanuit Saarburg ben je met de wagen al heel snel op prachtige uitzichtpunten. Er is de beroemde ‘Saarschleife’. In Mettlach maakt de Saar hier een volmaakte bocht tussen de beboste heuvels. Het is een van de mooiste meanders in Duitsland die je het best van boven uit kunt bewonderen via het dorpje Orscholz (panorama Cloef).

2. Klause Kastel
Bij Kastel-Staadt is er de Klause Kastel dat heel schilderachtig gelegen is op een hoogplateau boven het dal van de Saar. Oorspronkelijk was het een Keltisch heiligdom, in 1600 werd het een hermitage van de orde van de Franciskanen en in 1838 de grafkapel van de koning Johann van Bohemen. Nu staat het leeg, maar de plaats is werkelijk uniek. Dichtbij is er ook een uitzichtpunt.

3. Nennig
Op een paar kilometer van de grens met Luxemburg en Frankrijk zijn er twee plaatsen die herinneren aan de Romeinse tijd. In Nennig is er een Romeinse weelderige mozaïekvloer, toevallig door een landbouwer gevonden in 1852, die na restauratie een van de mooiste bleek te zijn ten noorden van de Alpen. Het archeologiepark in Borg legde ook heel wat opgegraven bloot van wat ooit een Romeins landhuis was. In 1994 werd besloten om het volledige landgoed volgens de resultaten van de opgravingen en de stand van onderzoek van de villa te laten herrijzen: zo werden een badhuis, een taverne, woon- en handelsvertrekken en het poortgebouw volledig heropgebouwd. Zes ingerichte tuinen geven met de waterpartij de antieke pracht nog meer uitstraling.

Saarburg: de Romeinse villa in het archeologiepark van Borg

De Romeinse villa in het archeologiepark van Borg

4. Villeroy & Boch
In Mettlach staat het bedrijf Villeroy & Boch dat al meer dan 250 jaar keramische producten vervaardigt. Het museum met een aantal interieurs uit verschillende tijdperken is zeker een bezoekje waard. De film Keravision geeft de geschiedenis weer met tal van unieke voorwerpen. Het complex zit achter de rode zandstenen gevel van de Alte Abtei (oude abdij). In de tuin staat nog de Alter Turm, de achthoekige toren uit 989. Dit heilig bouwwerk, het oudste van Saarland, is de grafkapel van de Heilige Liutwin, de stichter van de abdij.

5. Tuin van de zintuigen
Enkele kilometers ten zuiden van Mettlach is er in Merzig op de Kreuzberg een bijzonder mooie tuin ‘Garten der Sinne’. Er zijn verschillende afdelingen: de watertuin, de theatertuin, de tuin der klanken, de rozentuin, de meditatietuin, de lente- en herfsttuin.

Saarburg: Klause Kastel doemt op uit de nevel van de Saarvallei

Klause Kastel doemt op uit de nevel van de Saarvallei

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toeristische informatie

Graf-Siegfriedstrasse 32 | 54439 Saarburg | Tel: 00 49 6581 995980 | E-mail:  [email protected]
Granastrasse 22 | 54329 Konz | Tel: 00 49 6501 7790 | E-mail:  [email protected]
Bezienswaardigheden

Nennig | Internet: www.villa-borg.de
Villeroy & Boch | Internet: www.villeroy-boch.com
Garten der Sinne | Internet: www.gaerten-ohne-grenzen.de
Overnachten
Hotel Zum Pferdemarkt in Saarburg | centraal gelegen op 50 m van het marktplein, prima kamers, service, goed restaurant, eigen parking
Internet: www.wirtshaus-zum-pferdemarkt.de
Hotel St. Erasmus in Trassem | gelegen op 4 km van Saarburg, prachtig en rustig gelegen superior driesterrenhotel met alle comfort, restaurant en wellness
Internet: www.st-erasmus.de
Hotel Klostermühle in Ockfen | gelegen op 3 km van Saarburg, rustig gelegen, prima kamers, met mooi zicht op wijngaarden, eigen wijndomein
Internet:  www.bockstein.de
Wijnhotel Ayler Kupp in Ayl | gelegen op 3 km van Saarburg, wijndomein met prestigieuze bekroonde Rieslingwijnen, mooie kamers en restaurant
Internet:  www.SaarRiesling.de
Vakantiewoningen Cascata d’Oro in Saarburg | ruim, alle comfort en aan de Markt gelegen
Internet: www.eiscafe-cascata.de
Campings in Saarburg, Konz en Palzem | zowel te vinden aan de oevers van de Moezel als van de Saar

? PIN nu en plan later

Saarburg

Foto’s: © Mars De Jong | Chris Evans | Wolfgang Staudt | Gabi Fisch | -BigM- | Anthony Dezenzio

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “Verken actief de vallei van de Saar”

  1. goeiemorgen Herman,
    hebben de laatste 6 jaren den Eifel en den Moezel al platgelopen, en zouden nu de streek rond Saarburg willen verkennen al wandelend en fietsend.Zouden kiezen voor Hotel Klostermuhle in Ockfen. Goeie Keuze ?
    bedankt alvast

  2. goedeavond Herman,
    zijn net terug van Ockfen en Hotel Klostermuhle, en ik moet zeggen : zowel het hotel (een dikke 9)als de omgeving (oa.Klause Kastel en de heerlijke fietspaden ) zijn een aanrader zonder meer !!!
    bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *