48 uur in porseleinenstad Limoges

Wie zoekt naar een alternatief voor de traditionele Franse stedenbestemmingen is in Limoges, regio Limousin, aan het juiste adres. Deze ondergewaardeerde streek produceert veel luxe-artikelen terwijl kunst en vakmanschap er al honderden jaren harmonieus samengaan. Bovendien ontbreekt het deze stad niet aan lekkere adresjes.

Witte goud van Limousin
We slaan een open venstertje in: Limoges, in de regio Limousin, geniet wereldfaam als hoofdstad van het porselein. De stad doet er overigens alles aan om die reputatie te bevestigen, en met verve. Want langs onder andere een heuse porseleinboulevard (Boulevard Louis-Blanc) in de schaduw van het fraaie stadhuis, ontmoet men bezoekers uit de hele wereld. Die gaan er gewillig op zoek naar uitzonderlijke tafeldecoratie, uit porselein vervaardigde juwelen en sierstukken.

Limoges

Bernardaud legt uit
Om meer te weten te komen over porselein, het ‘witte goud van de Limousin’, stappen we binnen in de manufactuur Bernardaud. Deze manufactuur is samen met een drietal grote en nog wat kleinere bedrijven wereldleverancier van het porselein uit Limoges. De productie is overgebracht naar Oradour-sur-Glane (aan te raden museumdorp dat in 1944 volledig werd uitgemoord door het Duitse ‘Das Reich’). Maar in de voormalige ateliers krijg je een overzichtelijk beeld van het ontstaan van tafel- en aanverwante (porselein)kunst.

Limoges

Broeiende beenhouwersstraat
Niet alleen het porselein heeft een eigen straat, de ‘Rue de la Boucherie’ verwijst naar het befaamde vlees uit Limousin. We stappen er op nummer 36 een middeleeuws vakwerkhuisje binnen. Op het gelijkvloers vinden we een traditioneel 19de-eeuwse slagerszaak en een achterliggende stal en versnijdlokaal. Op de bovenverdieping woonde ooit een familie van 25 personen. Verder in de straat vind je het ene typische streekrestaurant naast het andere. Wie niet heeft gereserveerd, maakt helaas weinig kans een tafeltje te bemachtigen.

Limoges

Museum in bisschoppelijk paleis
Pal naast de kathedraal van Limoges zijn we te gast in het Musée des Beaux-Arts. Hier woonde vroeger de bisschop. Hem krijgen we niet te zien maar in het tot een van de mooiste Franse musea van Schone Kunsten omgebouwde voormalige paleis kijken we ons de ogen uit op een prachtige overzichtstentoonstelling emailkunstwerk. Men exposeert er ook werk van gerenommeerde kunstenaars en er is een archeologische expo over de stad.

Limoges

’s Werelds grootste emailcollectie
Op zijn minst even belangrijk als porselein is hier email of brandschilderwerk. Aan de basis hiervan ligt niemand minder dan Sint-Elooi die al in de 12de eeuw een vermaard goudsmid was. Hij gebruikte zijn kennis om in de christelijke wereld een uitzonderlijke reputatie op te bouwen. In het ‘Musée de l’Email’ bewonderen we meer dan 500 prachtige stukken uit de 12de eeuw tot nu. Het museum bezit een van de grootste collecties beschilderd email uit de renaissance ter wereld.

Apostel van Frankrijk
Martialis was de eerste bisschop van Limoges, vertelt onze stadsgids. De bisschop werd gedoopt door de apostel Petrus himself. In de stad maakte hij veel bekeerlingen en werd hij zelfs de ‘Apostel van Frankrijk’ genoemd. Hij verrichtte wonderen, liet doden opstaan, maakte blinden weer ziende, deed stommen opnieuw spreken en verloste bezetenen van boze geesten. In de kathedraal van Limoges worden taferelen uit het leven van Martialis uitgebeeld.

Limoges

Waar doden tot leven komen
Zo genas Martialis ooit de bezeten dochter van de adellijke Susanne, Valeria. Die was verloofd met de hertog van Guyenne. Omdat Valeria de gelofte van kuisheid had afgelegd, dacht de hertog dat zij niets van hem moest hebben. Boos liet hij haar onthoofden. Maar Valeria raapte haar hoofd op en liep er mee naar de heilige Martialis. Daarvan schrok de beul zo erg dat hij dodelijk instortte. Martialis slaagde erin hem terug tot leven te wekken. In de kathedraal van Limoges zien we een monument dat dit verhaal illustreert.

Ideaal voor weekendje weg
Uiteraard biedt Limoges veel meer dan porselein, keramiek en lekker eten. Zelf liepen we twee dagen langs de voornaamste trekpleisters. Die tijd is voldoende voor een grondige stadsverkenning. Buiten wat we hierboven reeds toelichtten, zijn het treinstation, de Romeinse Bruggen en tochtjes door de smalle straatjes van de hoofdstad van Limousin de moeite waard.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Limousin | Internet: www.tourisme-hautevienne.com
Bereikbaarheid
Auto | Limousin is uit België vlot bereikbaar via de autosnelwegen. Hou op de Franse tolwegen wel wat briefjesgeld (biljetten van 20 en 10 euro) achter de hand omdat de betaalautomaten het soms laten afweten.
Trein | Langs het spoor lukt het ook met de hoge snelheidstrein naar Parijs te treinen vanwaar Limoges drie uur verder ligt.
Vliegtuig |Vanuit Zaventem verzekert Air France een dagelijkse verbinding met Limoges via Lyon. In Limousin zijn er luchthavens in Limoges-Bellegarde, Bourges en Brive-Laroche.
Overnachten
Hotel Mercure Limoges/Royal Limousin | Place de la République, Limoges. Bezienswaardigheden binnen loopafstand. (Betalende) parking voor de deur.
Eten en drinken
En bas d’la rue |
Rue de la Boucherie 5, Limoges (streekspecialliteiten.)
La Princesse au petits pois | Place Fontaine des Barres, Limoges. (lekkere burgerkeuken.)
Le Bœuf à la Mode |Rue François Chenieux 60, Limoges. (goede burgerkeuken.)

? PIN nu en plan later

Limoges

Foto’s : © G. Villégier CRT Limousin | Hans Kool | Jean-Pierre Dibos | Chistèle Rousset | Frans Vandewalle | Bill Baroud

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *