Hier ben je veilig op vakantie

Met de snel op elkaar volgende terroristische aanslagen krijgt de vakantiesector het hard te verduren. Toch blijft het in sommige landen relatief veilig en is er geen enkele reden om er niet naartoe te gaan. Waakzaamheid is altijd aangeraden, maar ontspannen kun je er gegarandeerd.

Het noorderlicht in IJsland

Het noorderlicht in IJsland © Joël Klinger

IJsland
Een land waar het aantal moorden erg laag ligt, maar het aantal toeristen gelukkig erg hoog. Dat komt goed uit want het land investeert veel in haar toerisme. Ondanks IJsland een van de veiligste landen ter wereld is, moet je soms tot oppassen in de bars van de hoofdstad Reykjavik.

Portugal
Vorig jaar scoorde Portugal goed wat het toerisme betreft. De kans op gewelddadige aanslagen is er erg klein, hoewel andere criminele activiteiten wel durven stijgen. Gebruik alleszins je gezond verstand als je het land verkent.

Denemarken
Vooral voor vrouwen is dit een erg veilig land omdat ze amper op straat worden lastig gevallen. Denemarken kent geen specifieke waarschuwingen. Let wel op voor zakkenrollers, maar dat is praktisch overal een aandachtspunt.

Australië
Over het algemeen staat Australië genoteerd in de top 10 van meest veilige landen. Dat moet als je weet dat ze veel inkomsten halen uit het toerisme. In de grotere steden heb je wel meer kans op een aanvaring of een diefstal. Maar dat blijft relatief als je weet dat er miljoenen mensen naar Australië reizen waarvan slechts een klein deel er iets aan de hand krijgt.

De haven Nyhavn in Kopenhagen

De haven Nyhavn in Kopenhagen © Robin Jasmer

Nieuw-Zeeland
Terroristische aanslagen zijn hier erg onwaarschijnlijk omwille van de stabiele democratie en omdat het land bij geen enkel wereldconflict betrokken is. Komt daar nog bij dat de criminaliteit er gelukkig op een laag pitje staat. Toeristen worden ook hier uit voorzorg wel aangeraden om op hun spullen te letten.

Zwitserland
Zwitserland verwacht eveneens geen terroristische aanslagen of waarschuwt niet voor een verhoogde criminaliteit. Hun onafhankelijk standpunt zit hier waarschijnlijk voor iets tussen. Hier stijgt het risico wel, zoals in veel bergachtige landen, voor overstromingen of lawines in bepaalde steden en gebieden.

Finland
Het criminaliteitscijfer hier is laag en het risico op terroristische aanslagen klein. Politiediensten zijn er erg betrouwbaar, wat van Finland een sterke en veilige bestemming maakt.

Canada
Meer dan 2 miljoen mensen bezoeken Canada elk jaar zonder veel problemen. Er staan ook geen extra waarschuwingen onder hun naam.

Het eiland Tuvalu

Het eiland Tuvalu © Paul & Helen Woodford

Ierland
Hoewel het een welvarend en ontwikkeld land is, heeft Ierland geen sterke banden met landen die wel betrokken zijn met de terrorismeproblematiek. Waarschijnlijk omdat het land eerder leunt tegen een beleid van onafhankelijkheid.

Malta
Deze kleine eilandstaat in de Middellandse Zee kent een laag risico op terroristische aanslagen. Doorheen de geschiedenis is het eiland al dikwijls belaagd geweest, maar zonder succes. Nu is haar kleine oppervlakte niet de moeite waard voor boosdoeners.

Fuji en Tuvalu
Twee droombestemmingen in de buurt van elkaar met een lage dreiging doordat ze zo afgelegen liggen en geen politieke invloed hebben. Het is wel af te raden om er naartoe te gaan tussen november en april vanwege de verhoogde kans op cyclonen.

Bhutan
Omringd door het Himalayagebergte en ingeklemd tussen China en India is Bhutan een van de meest afgezonderde landen sinds ze lid werden van de Verenigde Naties in 1971. Net zoals Zwitserland wil het land zo min mogelijk politiek verstrikt geraken en heeft het geen diplomatieke relaties met invloedrijke landen.

Coverfoto: © Do Quyen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *