Wat is een echte last minute? Een vlucht of een volwaardige reis, inclusief verblijf, die onder de kostprijs door de reisorganisator verkocht wordt. Vooral tijdens het laagseizoen kan je zo’n mooie opportuniteiten meepikken. Of als je deze tips nauwkeurig opvolgt.
1. Wees flexibel
Indien je echt van die superlage prijs wil genieten, mag je niet te kieskeurig zijn. Pas je reisdata en reisduur aan in functie van je zoekresultaten. Vertrekken in het weekend is doorgaans duurder. Een vakantieperiode die 2 maanden overlapt is ook vaak voordeliger want veel mensen nemen ofwel in juli ofwel in augustus vrij. Tijdens de schoolvakanties liggen de prijzen het hoogst. De kerstvakantie op kop. In de zomervakantie is de periode tussen 10 juli en 15 augustus het duurst.
2. Wees trendsetter
Welke bestemmingen zijn fel gegeerd? Laat die zeker links liggen en kijk uit naar de minder populaire plaatsen. Ook vakanties zijn onderhevig aan modes en de nieuwste bestemming die nog vrij onbekend is, kan met de tijd heel populair (lees: duurder) worden.
3. Kijk verder dan je neus lang is
Kijk ook eens naar een vertrek uit onze buurlanden. De vakanties vallen niet altijd samen. Bij een reisorganisatie over de grens kan je soms tijdens onze vakantieperiode indrukwekkende laagseizoenspromoties op de kop tikken.
4. Raadpleeg het weerbericht
Aangezien je vakantie heel dichtbij is, kan je een relatief betrouwbaar weerbericht raadplegen. Het zou zonde zijn om tijdens je vakantie uit te regenen terwijl het weerbulletin beschikbaar was.
5. Wees op je hoede
Let op voor zogenaamde promoties die goedkoop lijken maar eigenlijk maar een juiste prijs zijn voor een minderwaardige kwaliteit. Probeer de totaalprijs te reconstrueren door op zoek te gaan naar de prijs van de losse ingrediënten en check het hotel op gespecialiseerde websites.
6. Leg jezelf een budget op
De voornaamste regel om niet te veel geld uit te geven is te weten hoeveel jouw reis mag kosten. Dit klinkt vanzelfsprekend. Nochtans beginnen veel kandidaat reizigers aan hun zoektocht zonder enig idee van hun totaal budget. Hou daarbij ook rekening met de onvermijdelijke extra’s zoals je uitgaven voor eten en drinken, verplaatsingen, uitstappen, aankopen en fooien. Informeer over verplichte verblijfstaksen, ecotaksen en visumkosten.
7. Vraag advies
Je favoriete reisagent krijgt dagelijks de beste aanbiedingen in zijn mailbox en weet doorgaans op welke bestemmingen de beste deals voorhanden zijn. Informeer ook naar de vereiste reisdocumenten. Als je je reispas of een visum nog moet aanvragen, is die last minute waarschijnlijk veel te dichtbij.
8. Beslis snel
Een aantal factoren zorgen er voor dat het boekingsgedrag regelmatig verandert. Door de terreurdreiging die de voorbije maanden in Europa leefde bijvoorbeeld, hebben heel wat landgenoten hun vakantie nog niet geboekt. Dat maakt dat er nog flink wat plaatsen op de vliegtuigen beschikbaar zijn wat voordelige prijzen oplevert. Maar aarzel niet te lang want verschrikkelijke voorjaarsweer zorgt er dan weer voor dat er in de aanloop van de zomervakantie volop geboekt wordt. Als je te lang aarzelt is het best mogelijk dat je de mooiste aanbiedingen aan je neus ziet voorbijgaan.
Foto: © Igor Stevanovic
Laat een bericht achter