Noorse fjorden

Op rondreis in de Noorse fjorden: wat je zeker moet zien en doen!

Het is niet voor niets dat de Noorse fjorden zo bekend zijn onder natuurliefhebbers. Denk aan gezellige dorpjes, indrukwekkende kliffen, daverende watervallen en kraakverse vis. Reisreporter Fien liet zich meevoeren langs ongerepte Scandinavische natuur en beleefde er de rust en schoonheid van dit magisch stukje Europa.

DE NOORSE FJORDEN LONKEN!

Een reisavontuur in de Noorse fjorden, ik droom er al zo lang van. En eindelijk is het zover, ik ga die magische plek beleven! In gedachten wandel ik al over blauwe gletsjers, houd ik mijn adem in bij een adembenemend uitzicht dat plotseling opduikt bij een bocht en ruik ik de frisse geur van een waterval. Ik lees over de stilte die in de baaien tijdens de ochtend ‘hoorbaar’ is en over de gloeiende avondzon die weerkaatst op de groene steile rotswanden die diep landinwaats reiken. Zal ik straks na het bezoeken van de regio’s Nordfjord, Ålesund – Sunnmøre en Geiranger ook zeggen: ‘Je moet het echt ervaren om het te geloven!’

Noorse fjorden

1. Loen skylift, de steilste kabelbaan van Noorwegen

We starten onze trip in Loen, een klein dorpje in de gemeente Stryn, gelegen aan het einde van de Nordfjord bij het meer Lovatnet. Loen wordt omringd door steile bergen en  staat voornamelijk bekend om zijn indrukwekkende kabelbaan, de Loen Skylift. Deze relatief nieuwe kabelbaan, gebouwd in 2017, brengt je binnen de kortste keren naar de top van Mount Hoven op zo’n 1 011 meter hoogte. Alsof de weidse vergezichten al geen reden genoeg zijn voor een ritje naar boven, bieden ze in zowel winter als zomer tal van activiteiten aan.

Noorse fjorden

2. Winteractiviteiten op Mount Hoven

Met de wind in ons gezicht kiezen wij voor een verkwikkende sneeuwschoenwandeling, gevolgd door een korte afdaling met de slee. Hoewel wij ons op dat kort stukje al kostelijk weten te amuseren, beschikken ze ook nog over een 8 kilometer lange slee-afdaling. Maar die was eind maart niet meer open wegens te weinig sneeuw. We laten ons in ieder geval vertellen dat het een absolute aanrader zou zijn. Mag het allemaal toch wat rustiger? Breng dan een bezoekje aan de aanpalende sneeuwgrot. Die bevindt zich op slechts 300 meter van de kabelbaan en is voor iedereen openbaar toegankelijk.

3. Genieten van het uitzicht bij Hoven Restaurant

Even uitblazen doen we bij Hoven Restaurant. Hoven Restaurant bevindt zich vlak naast de kabelbaan, is bereikbaar via verschillende wandelroutes of voor de durvers via de via ferrata. Het restaurant hangt over de rand van de klif en heeft een prachtig panoramisch zicht over het omliggende landschap. Voor mij persoonlijk één van de indrukwekkendste plekjes waar ik al at. Naast een hip, doch gezellig interieur zijn kinderen er trouwens helemaal welkom. Zij kunnen genieten van een heuse speelhoek.

4. Hotel Alexandra: overnachten te midden van de Noorse natuur

Overnachten doen we in Loen bij Hotel Alexandra. Een charmant familiehotel te midden van de Noorse natuur, aan de oevers van het Lovatnet-meer. De mooie kamers, luxueuze spa en het lekkere eten maken van Hotel Alexandra een waar toevluchtsoord om te ontspannen na een dag vol actie. Voor de avontuurlijke gasten is het hotel een makkelijke uitvalsbasis tot tal van outdoor-activiteiten. Je kan wandelen, kajakken, de kabelbaan nemen of je wagen aan de via ferrata en dit allemaal op wandelafstand. Handig!

Noorse fjorden

5. Skiën in Strandafjellet

We laten Loen achter ons en rijden door richting Stranda. De voormiddag brengen we door in het skigebied Stradafjellet. Met 7 liften en 18 pistes behoort Strandafjellet tot een van de grotere skigebieden van de Noorse fjorden. Ben je een fervente kilometervreter? Dan kom je hier al skiënd met 25 kilometer misschien niet helemaal aan je trekken. Ben je echter een liefhebber en onderbreek je je roadtrip maar al te graag voor een ontspannen dagje op de latten? Dan kunnen we Strandafjellet alleen maar warm aanbevelen. De omgeving van het skigebied is op zijn minst uniek te noemen. Met het panoramisch uitzicht over de Noorse fjorden lijkt het of je zo het water in kan skiën.

6. Culinair genieten bij PopUp Norway

Ben je een planner? Dan raden we je aan PopUp Norway op voorhand goed in het oog te houden. Wij hadden het geluk om deze PopUp in Stranda te kruisen. Ze vestigden zich voor deze editie in het voormalig gemeentehuis van Stranda. Deze PopUp kiest unieke locaties om bezoekers en locals mee te nemen op culinaire reis. Elk seizoen verhuizen ze naar een nieuwe locatie en nodigen ze Noorse Chefs uit. Met lokale ingrediënten van de regio creëren ze een menu van 7 tot 10 gangen om hun specialiteiten in de kijker te zetten. Wij genoten er van 3 gangen om eens van het concept te proeven en hmmm… dat smaakte echt naar meer!

7. Skarbø Farm: proeverij van Lokale Kaas en Cider

Het wilt toch wel lukken dat de lekkerste aperitief die we eerder bij PopUp Norway proefden, van onze volgende locatie komt. We brengen een bezoek aan Skarbø Farm in Stranda. Een kleine familieboerderij die eigen kaas en cider maakt. Kristine en Carlos, ondertussen al de achtste generatie, zetten hier vol passie de familietraditie verder. Met hun heerlijke kaas en frisse cider vielen ze al meermaals in de prijzen. Wij bezochten de boerderij en probeerden een selectie van hun producten tijdens een tasting. De gezellige setting in de oude houten blokhut maakt de ervaring helemaal af. Notitie voor mezelf: hou volgende keer plaats in mijn valies voor kaas en cider.

Noorse fjorden

8. Op fjord-cruise doorheen UNESCO Werelderfgoed

Met de ferry zetten we onze reis verder richting Geiranger. De één uur durende fjord-cruise doorheen het UNESCO Werelderfgoed van de Geirangerfjord is een streling voor het oog. Hoewel je binnen comfortabel kan zitten, raden we je aan boven op het dek te gaan zitten als het weer het toelaat. Omsingeld door torenhoge kliffen is dit hoe ik me de Noorse fjorden op voorhand had voorgesteld. Indrukwekkend en eigenlijk onmogelijk om even mooi vast te leggen op camera. Het is zoiets dat je in het echt moet zien.

Noorse fjorden

9. Overnachten in de stilte van de fjorden bij Hotel Union

Overnachten doen we in Hotel Union in Geiranger. Een feeëriek dorpje aan het oostelijke eind van de fjord. Hou er rekening mee dat Geiranger in de zomer tot één van de drukstbezochte plekjes van Noorwegen behoort. Hou je niet van drukte? Dan kom je hier best niet op het piekseizoen van de grote cruiseschepen. In maart waren we er zo goed als alleen. Heerlijk om in de stilte van de natuur rond te dwalen. Wij laten ons vertellen dat de Geirangerfjord één van de favoriete wandelspots is van de Noorse koningin. Zo kan je in Flydalsjuvet een foto nemen in de ‘queens chair’. Een stoel die ze ter ere van Koningin Sonja op het mooiste plekje van Geiranger lieten plaatsen.

10. De geschiedenis van de Noorse fjorden

In het centrum van Geiranger kan je een bezoek brengen aan het Noors Fjordcentrum. Dankzij tentoonstellingen en interactieve stations leer je alles over het ontstaan van de fjorden en de fauna en flora van het gebied. Een ideale activiteit voor het hele gezin waar kinderen op een speelse manier kunnen bijleren. Bij het bezoekerscentrum vind je trouwens ook een gezellig café voor een kleine snack of een warme koffie.

Tip! Kom je buiten bij het bezoekerscentrum? Vergeet dan zeker de Waterfall Walk naar beneden niet te nemen. Een korte, maar stevige wandeling van 327 treden die je langs de daverende waterval van Geiranger leidt.

11. Pure producten bij Brasserie Posten

Met de druppels van het kolkend water nog in het gezicht wandelen we verder richting de kleine haven van Geiranger. We trekken richting Brasserie Posten. Het restaurantje, dat zich in het oude postkantoor van Geiranger situeert, bevindt zich aan het water met zicht op de aanlegplaats voor ferry’s en de oude boothuisjes van weleer. Een leuke locatie met buitengewoon lekker eten. De vis was er kraakvers en heerlijk bereid. We genoten van traditionele pure producten en raden je aan er een lokaal biertje bij te proberen. Als fervent bierliefhebber smaakten deze me zeker!

Noorse fjorden

12. De Geirangerfjord per RIB-boat

We laten het eten nog even zakken en maken ons vervolgens klaar voor een RIB-boat tour (Rigid Inflatable Boats). We hijsen ons in een waterdicht fluogeel pak en krijgen een bijhorende skibril toegewezen. Heel nat zullen we in deze outfit alvast niet worden, al blijkt die outfit toch niet overbodig. Aan boord van de snelle wendbare RIB-boat vaar je dicht langs de imposante kliffen en watervallen, zoals de beroemde Zeven Zussen en de Bruidssluier. De boot wordt regelmatig even stilgelegd. We luisteren naar de fascinerende verhalen en legendes van de regio. Voor ons de ideale manier om de Noorse fjorden op een spannende manier van dichtbij te ontdekken.

Noorse fjorden

13. The Eagles Road: waar arenden ooit dwaalden

We laten Geiranger achter ons en rijden richting onze laatste bestemming via The Eagles Road. Een spectaculaire bergweg die je met kronkelende banen en steile hellingen tot aan het uitkijkpunt Ørnesvingen brengt. We werpen een laatste blik op de indrukwekkende Geirangerfjord en zetten onze reis verder richting Ålesund.

14. Mount Aksla: het fotogeniekste plekje

Wie Ålesund zegt, zegt Mount Aksla. We hebben van horen zeggen dat het uitzicht boven op de stadsberg Aksla het fotogeniekste plekje van de stad zou zijn. Laten we daar nu net een zwak voor hebben. De top is te voet of per auto te bereiken, maar wij kiezen voor de kronkelende paden van Byparken (het stadspark). De 418 treden richting Fjellstua Viewpoint nemen we er met plezier bij. Vergeet daarbij niet rond te kijken, dat zou je haast vergeten met de focus op de trappen. Zoals voorspeld stelde het panoramisch uitzicht niet teleur. Vanop de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende eilanden. Dat fotogeniek plekje dat kunnen we alvast beamen en afvinken!

15. De kleurrijke stadskern van Ålesund

We keren weer richting stadscentrum en kuieren nog wat verder doorheen de stad. Ålesund staat bekend om zijn unieke art-nouveau architectuur. Deze architectonische pracht ontstond na een verwoestende brand in 1904, die bijna de hele stad in as legde. Binnen één nacht werden meer dan 800 gebouwen verwoest. De wederopbouw van Ålesund, grotendeels gefinancierd door keizer Wilhelm II van Duitsland, resulteerde in een stad vol jugendstil-gebouwen met sierlijke gevels torentjes en kleurrijke details.

Tip! Wandel je langs het water? Dagelijks meert een lokale visser aan bij de kade, beladen met de vangst van de dag. Van kabeljauw, makreel tot de lekkerste garnalen. Een traditie die een stukje authentiek Noorwegen naar de stad brengt en een unieke kans om verse vis recht bij de bron te kopen.

16. Bijleren over de geschiedenis in een voormalig apotheek

Wil je meer weten over de geschiedenis van Ålesund? Breng dan zeker een bezoek aan het museum Jugendstilsenteret (Art Nouveau Centre). Het museum, gevestigd in een voormalige apotheek, geeft een overzicht van alle historische kantelmomenten van de stad. Het museum biedt een inkijk in de stijl, inrichting en objecten van die tijd, alsook tijdelijke tentoonstellingen. Krijg je er dorst van? In het aanpalende café kan je altijd terecht voor een hapje of een drankje.

17. Ålesund vanuit een ander perspectief

De laatste activiteit is eentje waar ik ongeduldig naar uitkeek. Kajakken in het centrum van Ålesund. Een unieke manier om de stad verder te verkennen. Peddelend langs de schilderachtige waterwegen genieten we van het centrum en de levendige haven. Het rustige water maakt het kajakken toegankelijk voor zowel beginners als ervaren peddelaars. De kajak beschikt over twee pedalen waarmee je het bootje makkelijk kan besturen. Een toegankelijke activiteit om met andere ogen naar de stad te kijken. Peddel je even tot aan de ingang van de haven? Dan zag je misschien wel de kleine rode vuurtoren op de pier.

Leuk weetje: deze 150 jaar oude vuurtoren werd omgebouwd naar een uniek gastenverblijf voor twee personen. Romantischer dan dat wordt het niet!

18. Clipfish proeven in een oud pakhuis

Om de dag af te sluiten trekken we richting Apotekergata nr 5. Dit oude pakhuis speelt een belangrijke rol in de culturele en culinaire scene van de stad. Vandaag herbergt het historisch pand een restaurant, een winkel en een bar. Het restaurant staat voornamelijk bekend om zijn innovatieve gerechten bereidt met verse en lokale ingrediënten. Op aanraden van onze gids proberen we een traditioneel Noors gerecht. De Noorse Clipfish, beter bekend als gedroogde en gezouten kabeljauw. Lekker, maar toch ook wel een beetje speciaal. Ik ben blij dat we het namen om te delen. Ideaal om eens te proeven, maar voor mij persoonlijk te zout voor een heel gerecht. De andere gerechten vond ik overigens wel heerlijk.

19. Thon Hotel Ålesund: verblijven in het hart van de stad

Tot slot logeerden we in Ålesund in het gelijknamige Thon Hotel: Ålesund. Een comfortabel, stijlvol hotel in het hartje van de stad. De kamer beschikte over een eigentijdse inrichting en keek uit op de haven. Alle nodige voorzieningen waren aanwezig en een leuk extraatje vond ik de verrekijker op de kamer. Het bespioneren van de binnenvarende boten vond ik geweldig. De centrale ligging diende als ideale uitvalsbasis. Musea, winkels en cafés bevinden zich allemaal op loopafstand.

PRAKTISCHE INFO NOORSE FJORDEN

Algemeen
Toerisme Fjord Norway | Internet: fjordnorway.com
Toerisme Nordfjord | Internet: nordfjord.no
Toerisme Ålesund & Sunnmøre | Internet: visitalesund.com
Toerisme Noorwegen | Internet: visitnorway.com
Bezienswaardigheden in de Noorse Fjorden
Loen Skylift | Fjordvegen 1011, 6789 Loen, Noorwegen | Internet: loenskylift.com
Een fjord cruise doorheen de Geirangerfjord | Internet: norwaysbest.com/no/ting-a-gjore/fjorder/fjord-cruise-geirangerfjord/
The Eagles Road | Internet: fjordnorway.com/en/see-and-do/ornevegen–ornesvingen
Mount Aksla | Internet: fjordnorway.com/en/see-and-do/aksla-viewpoint
Activiteiten
Skiën in Strandafjellet | Internet: fjordnorway.com/en/see-and-do/stranda-ski-resort
Een bezoek aan Skarbø Farm | Bygdavegen 335, 6200 Stranda, Noorwegen | Internet: skarbogard.no
Het Noors fjordcentrum | Gjørvahaugen 35, 6216 Geiranger, Noorwegen | Internet: fjordsenter.com
RIB-boat | Internet: ribgeiranger.no
Museumbezoek in het Art Nouveau Centre | Internet: vitimusea.no/musea/jugendstilsenteret-kube
Kajakken in Ålesund | Internet: fjordnorway.com/en/see-and-do/family-tour-in-alesund-by-kayak
Eten en drinken
Hoven restaurant | Fjordvegen 1002, 6789 Loen, Noorwegen | Internet: loenskylift.com/restaurant
PopUp Norway | Internet: popupnorge.com
Brasserie Posten | Geirangervegen 4, 6216 Geiranger, Noorwegen | Internet: brasserieposten.no
Apotekergata nr 5. | Apotekergata 5, 6004 Ålesund, Noorwegen | Internet: apotekergata5.no
Overnachten
Hotel Alexandra | Lodalsvegen 22, 6789 Loen, Noorwegen | Internet: alexandra.no
Hotel Union | Geirangervegen 100, 6216 Geiranger, Noorwegen | Internet: hotelunion.no
Thon Hotel Ålesund | Molovegen 6, 6004 Ålesund, Noorwegen | Internet: thonhotels.com

Je vindt meer over de Noorse Fjorden en Noorwegen via deze link: reisreporter.be/tag/noorwegen

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *