kanotrekking

DOEN: Avontuurlijke kanotrekking met vrienden in wild Noorwegen

Wat gebeurt er als je vijf vrienden met een avontuurlijk hart op kanotrekking stuurt naar Noorwegen? Stijn Van De Velde van Norvantur mocht dat aan den lijve ondervinden wanneer hij de hechte vriendengroep begeleidt op een tweedaagse trekking op het water. Stadscowboys veranderen zowaar in echte avonturiers!

De kanotrekking start op de luchthaven in hoofdstad Oslo wanneer we de vijf vrienden stadscowboys de aankomsthal zien binnen wandelen. Het plan is om met hen de Sølna rivier af te varen per kano. Het Sølendal, even ten noorden van Oslo heeft een rijk dierenleven, ligt op 700 meter en is omgeven door bergtoppen van 1.600 meter.

De wildernis komt dichterbij
De autosnelweg richting noorden ligt bij het vertrek op de verkeerde plaats waardoor een extra rondje rond de luchthaven onvermijdelijk wordt. Daarna zit de stemming in de auto’s goed. Na twee uur rijden valt het mobiel bereik weg en voelt iedereen de wildernis dichterbij komen. Langs een gravelweg van 30 km rijden we over de bergen naar Sølendalen. Eens aangekomen bij de Sølna rivier, verkennen we de omgeving en zonder nadenken vallen alle dagdagelijkse beslommeringen van ons af. Het kleurenspel van de herfst zorgt voor een prachtige natuur. Het enige dat de rust verstoort is onze bende. Het perfecte kader voor een tof lang weekend.

Avondstond met goud in de mond
De aanleiding voor deze kanotrekking is de 40e verjaardag van een van de vrienden. We schenken sangria in, voor de gelegenheid met blauwe bessen en frambozen. In het kampvuur wokken we rendier met wilde bessen en tijm. Een heerlijke eerste avond sluiten we af met Noorse hartewafels gebakken op trekkerswijze. Voldaan duiken we de slaapzakken in. Zonde dat we met onze ogen dicht moeten slapen want de sterrenhemel is prachtig.

Lunchen in beverland
Het ontbijt en inpakken neemt tijd maar tegen 10 uur drijven de kano’s, op weg voor de eerste etappe. De teams worden getest om koers te houden op een rivier die kronkelend en met stroming start. Iedereen doorstaat de eerste uitdaging en we varen verder door beverland. Overal zien we het werk van de hongerige knagers. ’s Middags komen we aan bij een gapahuk (een typisch Noorse halfopen bivakhut) en nemen lunchpauze. Na een tas warme soep en knekkebrød, stappen we de boten terug in. De rivier krult verder door het landschap en na elke bocht ontpopt zicht een nieuw zicht. Plots houdt de groep stil: “Daar, een bever!” Helemaal stil zijn lukt ons niet en de bever beslist dat het beter is om onder te duiken.

kanotrekking

Slapen bij de koning van de Noorse bossen
Door rustig water snijden de kano’s naar de Vesle Sølnsjø, een meer met een rijke vissersgeschiedenis die teruggaat tot in het jaar 900. Hier gaan we de strijd aan met een stevige bries. Intussen zijn we al een heel stuk in de namiddag en komen we aan bij een rustieke hut die iedereen mag gebruiken die een dak boven zijn hoofd nodig heeft. Binnen vinden we een tafel, plaats om te slapen en een kachel in het midden. Rond de hut ligt de grond bezaaid met verse elandenkeutels; de koning van de Noorse bossen was hier net voor ons. ’s Nachts zakt de temperatuur al naar 6 graden en dankbaar gebruiken we de kachel. Als de maaltijd verorberd is, is de weg naar dromenland kort.

Etappe naar Sølenkroken
Aan de ochtendkuiven is te zien wie goed geslapen heeft. We verlaten de hut zoals we die gevonden hebben en schrijven een dankbericht in het gastenboek. De zaterdag start met veel actie! De teams zijn goed op elkaar ingespeeld en de rapids worden speelterrein. De rivier is nu een goede bekende en wie dorst heeft, schept gewoon een beker water en lest zijn dorst. Ongelooflijke pure natuur!

Verjaardagstapas
Na de middag komen we aan bij mooie oude boothuizen bij de Sølenkroken. De kano’s trekken we aan land en tevreden beëindigen we een heerlijke kanotrekking. In totaal staat er 20 km op onze teller. Om de auto’s terug te halen wagen drie sportievelingen zich aan een trailrun. De anderen gaan bij een overdekte vuurplaats aan de slag voor een avond tapas op zijn Noors. Iemand zegt zachtjes dat het ook zijn verjaardag is, genoeg redenen om er terug een stemmingsvolle avond van te maken!

Hengelen naar meer
Na vier dagen ruikt mijn gezelschap wel erg naar het avontuur en een moedige ziel kiest voor een fris bad. Twee andere proberen hun geluk met de hengel, maar de vissen laten zich niet verleiden. Dat hengelen eindigt met een haak die zich vastzet op de bodem: “Er moest toch iets in het water vallen op deze trip!” Bedankt voor de uitstap makkers, dit doen we opnieuw voor we 80 worden!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
2-daagse kanotrekking in de provincie Hedmark op 250km van Oslo, georganiseerd door Norvantur. De kleinschalige organisatie wordt gerund door Stijn en Kriki die sinds 4 jaar in Noorwegen wonen.
Activiteiten
Norvantur begeleidt tochten op maat per kano, kayak, schaatsen en backcountry ski’s.
Boeking
www.norvantur.no

? PIN nu en plan later

kanotrekking

Tekst en foto’s: © Stijn Van De Velde

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *