Hoge Noorden Noorwegen

Het Hoge Noorden: naar 7 unieke plekken met Annemie Struyf

In haar tv-programma, het Hoge Noorden, volgt reporter Annemie Struyf enkele landgenoten die een nieuw leven starten in Noorwegen. Zij kiezen ervoor om net als de Noren tot de gelukkigste mensen ter wereld te horen. Hun nieuwe woonplekken doen ons alvast verlangen naar het volgende verlof!

1. Sørøya: de hort op bij schapenboer Adriaan
Sørøya, het vierde grootste eiland van Noorwegen vind je letterlijk terug in het hoge noorden. Het maakt deel uit van de noordelijkste provincie: Troms og Finnmark. Het groene, weidse eiland is als het ware in twee verdeeld door de gemeenten Hasvik en Hammerfest. Wie houdt van desolate landschappen, uitgestrekte wandelingen en fraaie vergezichten is hier op zijn plaats. Dit zijn drie aanraders voor wie Sørøya wil bezoeken:

 1. Bewandel het oude vuurtorenpad dat de Noorse kliffen afslingert. Deze wandeling voert je langs steile berghellingen (zonder leuning) boven een wild schuimende zee. De wegel baant zich een weg naar Tarhalsskaret helemaal onderaan bij de zee en gaat verder richting Tarhalsen.
 2. Doe eens aan kustsightseeing. De kust van Finnmark behoort tot de mooiste ter wereld. Met een catamaranboot vaar je vanuit het centrum van Hammerfest naar de kleine vissersdorpjes op de eilanden rond de stad. Onderweg geniet je van waanzinnig mooie postkaartzichten.
 3. Bezoek de iconische kerk van Hammerfest

Roadtrip Hoge Noorden
2. Mindlandet: het eiland waar Veerle en Eddy een nieuw leven starten
Mindlandet is een eiland in de gemeente Alstahaug en ligt in het district Helgeland van de provincie Nordland. Het kleine eiland (3,8 vierkante kilometer) ligt aan de monding van de Vefsnfjorden, net ten zuiden van de eilanden Tjøtta en Rødøya. Net als enkele andere eilanden van de gemeente is Midlandet alleen per boot bereikbaar. Dit zijn de hoogtepunten die je moet zien of doen in deze eilandengroep:

 1. Rij naar deze regio via de Kystriksveien kustroute. Volgens National Geographic één van de mooiste ritten ter wereld!
 2. Trek over de ‘Zeven Zusters’ en vergaap je op de prachtige landschappelijke hoogtepunten van het eiland Alsten.
 3. Bezoek de 12de eeuwse kerk van Alstahaug.

3. Naar de alpacaboerderij in Hornindal van Marijke en Kris
Wie zoekt zal de gemeente Hornindal niet langer vinden. Door te weinig inwoners werd Hornindal in 2020 toegevoegd tot de gemeente Volda. Daardoor kwam het zelfs in een andere provincie, Møre og Romsdal, te liggen. Dat zegt meteen iets over de drukte in deze regio. Te rustig voor sommigen, een verademing voor anderen. Weetje: Europa’s diepste meer (512 m diep), Hornindalsvatnet, is gedeeltelijk gelegen in Hornindal. Wat kan je hier doen?

 1. Wandelen en je verwonderen over het uitzicht op de Dalsfjord. Neem de ferry van Volda naar Folkestad. Even buiten het centrum is een wandelroute die je leidt naar Galten waar je een geweldig uitzicht over de Dalsfjord hebt. Deze populaire wandeling is geliefd voor zowel de route als het fotogenieke karakter. De tocht is ongeveer drie kilometer lang.

4. Sollia: Karin en Benjamin namen een hotel over aan de rand van Rondane National park
Sollia is een deelgemeente van Stor-Elvdal in de Noorse provincie Innlandet. Vanuit hun hotel, Rondane River Lodge kan je naar:

 1. National park Rondane is het oudste nationaal park van het land. Het gebied ligt bijna volledig boven de boomgrens wat voor een arme vegetatie zorgt. Het is één van de regio’s waar nog wilde rendieren voorkomen. De hoogste berg, Rondslottet, steekt 2.178 meter boven de zeespiegel uit. De naam betekent ‘het kasteel van Rondane’. Deze hoogvlakte is een perfect, gezinsvriendelijk wandelgebied. Rivieren banen zich een weg door het landschap en vormen hier en daar fascinerende watervallen zoals Ulafossen en Brudesløret.
 2. De houten kerk die dateert van 1738.

5. Bodø: op bezoek bij Soetkin
Televisiekijkend Vlaanderen leerde Soetkin Baptist kennen toen ze in 2008 ons land vertegenwoordigde op Eurosong als zangeres van de folkgroep Ishtar. Zingen en muziek maken doet ze nog steeds met hart en ziel. Wat maakt Bodø zo speciaal dat zij voor deze havenstad koos en de bekende Noorse Kustexpress Hurtigruten er twee keer per dag aanmeert? Vijf zeker doen tips van de locals:

 1. Keiservarden: de populairste én spectaculairste wandeling van de stad.
 2. Maak een uitstapje naar de oude handelspost Kjerringøy.
 3. Bezoek het concertgebouw annex bibliotheek Stormen. Stormen is al meerdere keren uitgeroepen tot beste bibliotheek van Noorwegen! De akoestiek in het concertgedeelte is een waar genot voor zowel de artiesten als de concertgangers. En op vrijdag geniet je er van een gratis lunchconcert in de foyer.
 4. Bewonder de kenmerkende architectuur van de prachtige kathedraal uit de jaren ‘50 (van vorige eeuw) of ga naar Bodøsjøen voor de prachtige middeleeuwse kerk Bodin.
 5. Eilandhoppen: laat je overzetten met een boot naar één van de eilandjes buiten de stad zoals: Fleinvær, Bliksvær, Landegode en Helligvær.
 6. Last but not least: je kan concerten van Soetkin bijwonen.

6. Brøstadbotn: waar Jochem en Kim graag de natuur intrekken
Brøstadbotn, het administratieve centrum van de gemeente Dyrøy ligt eveneens in de meeste noordelijke provincie van Noorwegen: Troms og Finnmark. Het dorp ligt op het vasteland en is verbonden met het eiland Dyrøy door de gelijknamige Dyrøy-brug. Deze dunbevolkte regio is vooral in trek voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters. Dit zijn enkele leuke activiteiten om te doen in het hier wel erg letterlijke Hoge Noorden:

 1. Wandelen: stap vanaf de zee meteen de bergen in via één van de vele wandelroutes.
 2. Vogels spotten: adelaarsnesten zijn vlakbij (logeer)hutten van waaruit je kan kijken naar de adelaars. Ook aan de kust is het een lust voor vogelaars.
 3. Vissen: deze plek is enorm in trek voor wie zijn kans wil wagen op het vangen van zware kabeljauwen.
 4. In de winter (november tot eind april):
  1. sneeuwvakanties met ski- en hondensledetochten;
  2. het noorderlicht zien dansen aan de hemel.
 5. En in de zomer zijn er vele plekken om de middernachtzon te bewonderen wanneer het landschap haast goud kleurt!

7. Nordli: op de latten bij Leen en Daniël
Deze voormalige gemeente in de oude provincie Nord-Trøndelag hoort nu bij de hoofdgemeente Lierne in de huidige provincie Trøndelag. Deze bosrijke omgeving situeert zich in het midden van Noorwegen, daar waar het land versmalt en verder naar het ‘Hoge Noorden’ reikt tot de Noordkaap. Net als bij Karin en Benjamin ligt hun nieuwe woonplaats landinwaarts en dus niet aan de Noorse kust. Leen en Daniël kochten een boerderij vlakbij de Zweeds grens. Lierne is wereldbekend voor het jaarlijkse cross country skiing event: flyktningerennet. Langlaufen is één van de leuke activiteiten die je hier kan doen.

 1. Wintersport: het uitgestrekte landschap met dennenbomen behoort tot de top om te langlaufen of sneeuwwandelingen te maken.
 2. Citytrip Trondheim: lekkerbekken moeten absoluut langs deze stad. Waarom? Omdat het de bakermat van de verfijnde Scandinavische keuken zou zijn! En bezoek er zeker de adembenemende Nidaros-domkerk.
 3. Wandelen en natuurbaden: Lierne is het centrum van het gelijknamige Nationaal Park. De plek van uren wandelplezier, meerdaagse trektochten, sneeuwwandelingen en uiteraard: langlaufen.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Sørøya & Hammerfest | Internet: visithammerfest.net/soroya
Toerisme Helgeland | visithelgeland.com
Toerisme Møre og Romsdal | Internet: visitmr.com
Toerisme Bodo | Internet:  visitbodo.com
Toerisme Trondheim | Internet: visittrondheim.no
Toerisme Regio Trondelag | Internet: visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-trondelag
Toerisme Noorwegen
| Internet: visitnorway.nl
Televisiereeks Het Hoge Noorden | Internet: een.be/het-hoge-noorden
Facebookpagina van Annemie Struyf | Internet: facebook.com/profile.php?id=100044296276347
Zien en doen
Lierne Nationaal Park | Internet: nasjonalparken.no en facebook.com/liernenasjonalpark
Overnachten
Rodane River Lodge | Internet: rondaneriverlodge.no

Zelf in het hoge noorden geweest?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan laterHoge Noorden Noorwegen

Beeldmateriaal: via betrokken toerismediensten

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “Het Hoge Noorden: naar 7 unieke plekken met Annemie Struyf”

 1. Genoten van de aflevering gisteravond ‘het hoge Noorden’ !
  Kunt u mij zeggen welke muziek werd gedraaid op de achtergrond in het Noors ? Een dame solo en later een heer solo ?
  Was prachtig.
  Alvast dank !!

  Hrt groet ,
  Karin Bisschop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *