Stavanger: het antwoord op een avontuurlijke citytrip

Prachtig, ruwe natuur en eindeloze bergen met duizelingwekkende dieptes. Maar ook heerlijke gastronomie recht uit de zee en een romantische kustlijn met vissershuisjes en eenzame vuurtorens. Een citytrip naar Stavanger is proeven van Noorwegen.

Sierlijke oliestad
De olie van de Noordzee heeft de economie van havenstad Stavanger rijk gemaakt. Maar verwacht je niet aan grauwe industrie. Integendeel, de Noorse koelheid lijkt te ontdooien in de kleurrijke winkeltjes en cafeetjes van Øvre Holmegate – het ‘Notting Hill’ van Stavanger – en aan de haven. Zalig om te kuieren langs vissersboten waar de vissers hun vers gevangen krab verkopen, of over de kasseistenen van Gamle Stavanger, het oudste deel van de stad met sierlijk witte huisjes.

De witte huisjes bepalen het straatbeeld in Stavanger.

De witte huisjes bepalen het straatbeeld in Stavanger.

Heilbot en zalm
Voor topgastronomie zit je hier ook goed. Stavanger is één van de 23 steden van het culinaire netwerk Délice. Dat netwerk staat voor eerlijke gastronomie, wisselt ervaringen en topchefs uit en promoot de eigen specialiteiten. In Stavanger is dat uiteraard vis, heilbot en zalm vooral. Wij konden de kookkunsten proeven in het stijlvolle, Scandinavische strakke interieur van Hall Toll. In deze loods aan het water verzamelt de ‘bold and beautiful’ van de stad aan de open keuken.

In restaurant Hall Toll aan het water troepen topchefs samen om heerlijke visgerechten te bereiden. © Panoramio / Henry Malanac

In restaurant Hall Toll aan het water troepen topchefs samen om heerlijke visgerechten te bereiden. © Panoramio / Henry Malanac

Lysefjord en Preikestolen
Maar Noorwegen bezoek je in de eerste plaats voor de natuur. Stavanger is de uitvalsbasis voor een cruise op de Lysefjord: 42 kilometer lang, 500 meter diep en omringd door indrukwekkende bergen. Van op de boot oogt de rotsformatie Preikestolen indrukwekkend. Boven op de 605 meter hoge klif, is het uitzicht gewoon verbluffend mooi. De wandelroute naar de top is amper 4 kilometer, dus gemakkelijk te doen. Maar je bent boven nooit alleen: de rots lokt jaarlijks 250.000 bezoekers.

De natuur in Lysebotn is ronduit verbluffend!

De natuur in Lysebotn is ronduit verbluffend!

Door een maanlandschap
Nog avontuurlijker aangelegd? Neem dan de ferry naar Lysebotn, het dorpje helemaal aan het einde van de Lysefjord. Of huur een auto vanuit Stavanger. De rit duurt twee uur maar je vergeet de tijd als je door het grilliger wordende landschap van de provincies Rogaland en Vest-Agder rijdt. De laatste 25 kilometers zijn gewoonweg prachtig, alsof je door een maandlandschap rijdt. Deze weg is alleen open van mei tot oktober. Het restaurant Øygardsstølen hangt vervaarlijk over een klif. Hier begint je hike naar de fameuze Kjeragbolten.

Stavanger_lysefjord2

Hoewel het weer te wensen overlaat, blijft het druk bij de Lysefjord. Het uitzicht is schitterend!

Hoewel het weer te wensen overlaat, blijft het druk bij de Lysefjord. Het uitzicht is schitterend!

Kjeragbolten
De berg Kjerag torent 1.084 meter hoog uit boven de Lysefjord. De tocht ernaartoe is niet ver – ongeveer 5 kilometer – maar vergt wel wat klim- en klauterwerk. Aan de moeilijkste passages kan je je optrekken aan stevige kettingen. Het zicht naar beneden is duizelingwekkend diep. Tussen twee klifs in balanceert de Kjeragbolten, een ronde rots en de schrik van iedereen met hoogtevrees. Met enkele behendige passen sta je er bovenop. Durf jij?

De Kjeragbolten is eentje voor de durvers!

De Kjeragbolten is eentje voor de durvers!

Romantische kustlijn
Hoogtevrees overwonnen? Rij dan met de (huur)auto helemaal door naar de westkust voor wat romantischer taferelen. Eerst passeer je nog Gloppedalsura, nog een sterk staaltje geologie. Ontelbare metershoge rotsblokken die duizenden jaren geleden in een lawine naar beneden zijn gestort. Aan de kust ruimt al dat natuurgeweld plaats voor eenzame vuurtorens, de kleurrijke bootjes van Obrestad hamn, de zilte zeewind, pittoreske huisjes aan het water.

De kleurrijke bootjes van Obrestad hamn.

De kleurrijke bootjes van Obrestad hamn.

Kongeparken is een plezier voor jong en oud! © Cristina Pettersen - Carpio/RegionStavanger

Kongeparken is een plezier voor jong en oud! © Cristina Pettersen – Carpio/RegionStavanger

Kongeparken
Nog een tip als je reist met kinderen: op 20 kilometer van Stavanger vind je Kongeparken. Misschien wel het meest kindvriendelijke pretpark dat er is. Het park is kleinschalig, geen te wilde roetsjbanen maar wel alle attracties op kindermaat. Kleine dingen als dwarrelende zeepballen aan de ingang, gratis fototoestellen als je de jouwe bent vergeten of slaapkamers voor teddyberen maken van je bezoek aan het park een echt kindersprookje.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Stavanger Tourist Information Office | Domkirkeplassen 3 | 4006 Stavanger | Internet: www.regionstavanger.com
Toerisme Noorwegen | Internet: www.visitnorway.com/nl
Bereikbaarheid
Vluchtinfo | www.flysas.com
Bezienswaardigheden
Norwegian Petroleum museum | Kjeringholmen  | 4000 Stavanger | Internet: www.norskolje.museum.no
Preikestolen | Preikestolvegen  | 4100 Jørpeland
Kjeragbolten | 4127 Lysebotn
Overnachten
Thon Hotel Maritim | Kongsgaten 32 | 4012 Stavanger | Internet: www.thonhotels.com/stavanger
Sirdal Høyfjellshotell | Fidjeland | 4443 Tjørhom | Internet: www.hotelsirdal.no
Eten en drinken
Hall Toll | Skansegata 2 | 4006 Stavanger | Internet: www.hall-toll.no

Foto’s: © Bart Claes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “Stavanger: het antwoord op een avontuurlijke citytrip”

 1. Wow.

  Veel meer krijg ik er na het lezen van het artikel en vooral na het bekijken van de (prachtige) foto’s niet uit…

  Het is bij deze officieel: Stavanger en vooral Kjeragbolten staan bij deze mét stip op mijn bucket list!

  Ik kijk reeds uit naar het 10e artikel, Bart!
  Nice job.

  Stef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *