citytrip Leiden

9 must-see bezienswaardigheden voor je citytrip Leiden

De Nederlandse stad Leiden, vlakbij Den Haag, stond niet op de bucket list van reisreporter Tom. Maar de geboortestad van Rembrandt verraste hem. ‘Een prachtige mix van historie, bezienswaardigheden en gezelligheid’, zegt hij. ‘Drie dagen voor een citytrip Leiden zijn absoluut te kort. Dus, ik ga zeker terug!’

Gespot: gezellige terrassen op voormalige vrachtschepen
De eerste ‘stadsindruk’ vind ik altijd belangrijk. En die is dubbelgoed, bovendien schijnt de zon tijdens mijn citytrip Leiden. De wandeling door het historische stadscentrum verdient bij mij meteen al punten. Aanlokkelijk zijn de voormalige vrachtschepen langs de grachtenkades. Hun dekken zijn nu omgetoverd tot gezellige terrassen. Maar een glas drinken komt later voor mij. Na mijn treinreis vanuit Antwerpen verwacht Irene mij voor de lunch in haar vorig jaar geopende restaurant Floor’s.

citytrip Leiden

Floor’s: dat is lekker en 100 procent glutenvrij lunchen
Irene ontvangt mij allerhartelijkst. Met het openen van haar 100 procent glutenvrije ontbijt-lunchrestaurant gaf zij aan haar leven een nieuwe wending. Haar baan in het bedrijfsleven zei ze vaarwel om Floor’s te openen. Je kunt het zelfs een missie noemen, want haar restaurant noemde zij naar haar 11-jarige dochter die een ernstige glutenallergie heeft. Volgens Irene is het de enige glutenvrije horecazaak in Nederland. Glutenvrij, bij Floor’s tenminste, blijkt bijzonder lekker te zijn. Ook voor gasten, zoals ik, die geen last hebben van deze allergie.

citytrip Leiden

80-jarige oorlog brengt ook enig geluk
Na de lunch stap ik tevreden op de open rondvaartboot van kapitein-gids Kasper. Na Amsterdam blijkt Leiden de meeste grachten te kennen, met een totale lengte van maar liefst 28 km. Ideaal zo’n rondvaart als een eerste kennismaking voor mijn citytrip Leiden. Kasper verwijst regelmatig naar de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden (1568-1648). Cynisch zou je kunnen zeggen dat het huidige Leiden veel baat heeft gehad bij die oorlog, want dankzij het heldhaftige verzet beloonde Willem van Oranje de stad met een universiteit. De tweede, na Leuven, in De Nederlanden.

Leiden blijkt een bruisende studentenstad
Daarom is nu bijna een derde van de bevolking van 130 000 zielen student. Dat zorgt voor een bruisend karakter. Daarnaast zijn er 13 musea, die altijd wel een link hebben met wetenschappelijk onderzoek. Voor er sprake was van een universiteit legde Leiden trouwens al een stevige welvaartsbasis met de lakennijverheid. Niet zichtbaar vanaf de boot zijn de 35 hofjes, waarvan een aantal ruim vijf eeuwen oud is. De historische binnenstad telt bijna 3 000 monumenten.

Bukken onder de bruggen tijdens de rondvaart

Ook Leiden schuwt Hollandse zuinigheid niet
Kasper wijst op een standbeeld langs de kade van een burgemeester, die krachtig optrad tijdens de laatste fase van de Spaanse overheersing. ‘Dat was een bestaand beeld uit Duitsland’, vertelt hij, ‘waarvan ze enkel het hoofd hebben vervangen met een gebeeldhouwd hoofd van de burgemeester’. Die zuinige beloning is natuurlijk voer voor een Holland mop. Deze rondvaart tijdens mijn citytrip Leiden voert me onder zo’n 30 bruggen. Meestal betekent dat bukken. Gelukkig waarschuwt Kasper op tijd, want zijn fotograferende gasten zijn zo enthousiast dat ze niet altijd opletten.

Tip: laat je schetsen door Rembrandt
De meest beroemde Leidenaar is ongetwijfeld Rembrandt. De eerste 25 jaar van zijn leven woonde hij hier. Zijn geboortehuis bestaat niet meer, maar wel het historische pand waar hij schilderles kreeg van Jacob van Swaenburgh. Dat kan ik bezoeken, gratis zelfs. Het interieur is niet interessant, wel de 3D-videoprojectie waarin Jacob vertelt over zijn wereldberoemde leerling. Vlakbij is ook de Latijnse school die Rembrandt bezocht. Als je naar binnen kijkt, kun je je laten schetsen door de jonge Rembrandt.

citytrip Leiden

Je lichaam als reisavontuur
Van Rembrandt is het natuurlijk maar een kleine stap naar het museumaanbod. Dat eist een keuze, het zijn er tenslotte dertien. Als eerste kies ik voor Corpus. Daar maak ik een spectaculaire reis door het menselijk lichaam. Hier leer ik hoe mijn oor reageert op muziek en wat er gebeurt als ik een splinter heb. Leuk zijn de educatieve spelletjes over gezondheid. Vervolgens rij ik met mijn huurfiets naar de 4 eeuwen oude Hortus Botanicus. Wetenschappers van deze groene oase in de binnenstad hebben er onder andere voor gezorgd dat de Turkse Tulp kon aarden in Nederland.

Naturalis verwelkomt alle generaties
Naturalis is een gerenommeerd onderzoeksinstituut en een zeer toegankelijk natuurhistorisch museum. Het wemelt hier van grootouders, ouders en kinderen. Er zijn zowel speelelementen als educatieve werkplaatsen. Het aanbod is zo groot dat één bezoek niet volstaat. De totale verzameling van Naturalis behoort tot de top vijf van de wereld. Sympathiek vind ik dat het museum, naast een horecagelegenheid, ook een grote picknickruimte heeft. De dinosaurusskeletten maken natuurlijk de meeste indruk. Ook op mij.

citytrip Leiden

Duinlandschap Katwijk aan Zee

Schilderkolonie Katwijk aan Zee
Het Museum voor Volkenkunde en het Rijksmuseum Boerhave, een wetenschappelijke schatkamer van de geneeskunde, stel ik uit voor een volgend bezoek. Ik wil de zee zien. Met de fiets rij ik naar Katwijk aan Zee, zo’n 12 km. De huidige badplaats blijkt niet zomaar een voormalig vissersdorp geweest te zijn. Omdat er geen eigen haven was, sleepten paarden, tot een eeuw geleden nog, de vissersschepen bij vloed het strand op. Dat tafereel plus de levendige vishandel op het strand trokken indertijd massaal Nederlandse en buitenlandse schilders aan.

De Romeinse wortels van Katwijk
In het Katwijks Museum vertelt vrijwilliger en voormalig visser Arie er zeer beeldend over. Het dorp oogt niet bepaald historisch, maar heeft wel een rijke geschiedenis. Van de Romeinse tijd tot de Atlantikwall. Wat gezegd mag worden, is dat het niveau van dit museum ver boven het gemiddelde lokale museum ligt. Eén aspect trekt mijn speciale aandacht. Dat is de tafel met een vrijwilliger die mensen helpt bij het zoeken naar hun voorouders. Ze moeten wel in deze regio geboren, gehuwd of overleden zijn tussen 1600 en nu.

Strandpaviljoen Zand Katwijk aan Zee

Bijzonder: parkeergarage doet dienst als kustverdediging
Dat Katwijk aan Zee een populaire badplaats is, begrijp ik wel als ik het strand zie. Dat is zeer breed. Opmerkelijk is de enorme parkeergarage die onder de duinen is gelegen en gelijk dienst doet als kustverdediging. Voor slechts 10 euro, lees ik, mag je hier de hele dag staan. Voor ik mij meld bij het watersportcentrum ga ik eerst iets eten bij Strandpaviljoen Zuid: een heerlijk salade met zalm en garnalen om in de waterstemming te komen.

Spelen met de golven
Waarschijnlijk omdat het begin oktober is, krijgen we een waterpak aan maar eigenlijk is dat niet nodig. De watertemperatuur is nog prima. Aanvankelijk zou ik een plank krijgen om te gaan suppen, maar daarvoor staat er te veel wind. Nu mag ik, liggend op een plank, spelen met de golven. Enthousiast werp ik mij op de rollende watermuren. Al heb ik wel het gevoel dat de golven meer met mij spelen dan andersom. Geen enkel probleem, ik blijf het heerlijk vinden.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Leiden | Internet: visitleiden.nl
Streek van verrassingen is de regio die steden en gemeenten – Leiden, Katwijk, Oegstgeest, Wassenaar Voorschotten en Warmond – bevat. | Internet: streekvanverrassingen.nl
Vervoer
Leiden is vanuit België heel goed met de trein bereikbaar. Ter plaatse heb je geen wagen nodig, een huurfiets is een mooi alternatief. Auto Brussel-Leiden 188 km.
Overnachten in Leiden
Reisreporter Tom overnachtte tijdens zijn citytrip Leiden in Wellness-Hotel Leiden. Vlakbij het station. | Internet: wellnesshotelleiden.nl/nl
Eten en drinken in Leiden
Floor’s | Internet: floorsfood.nl
Italiaans Restaurant City Hall | Internet: restaurantcityhall.nl

Meer reistips voor je citytrip Leiden vind je via deze link: reisreporter.be/tag/leiden

📌 PIN nu en plan later

citytrip Leiden

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *