Weekendje Schouwen-Duiveland

Weekendje Schouwen-Duiveland: 10 tips om te zien en te doen!

Lekker onthaasten: het kan dichtbijhuis! Reisreporter Lynse ging ‘uitwaaien’ tijdens een weekendje Schouwen-Duiveland, één van Nederlands pittoreske eilandjes. Ze liet zich meevoeren door charmante stadjes als Zierikzee en Brouwershaven, maakte er kennis met de Zeelandse ongerepte natuur en ontdekte talrijke culinaire troeven zoals een lokale wijnhoeve!

Weekendje Schouwen-Duiveland

De natuur van Renesse ontdekken per fiets
Ons weekendje Schouwen-Duiveland start in Renesse, waar we elektrische fietsen oppikken voor een fietstochtje op het eiland. Van het autoluwe stadscentrum fietsen we richting het Noordstrand en de verklikkerduinen om via Natuurreservaat de Vroongronden terug te keren. De natuur is er prachtig en de rust waait je met de zilte zeelucht tegemoet. Even uitblazen doen we bij strandpaviljoen Zuid Zuid West waar we getrakteerd worden op een smakelijke tapasplank. In de zomer geniet je hier van wekelijkse evenementen met livemuziek en feestjes in Ibiza-vibe.

Weekendje Schouwen-Duiveland

Genieten van het uitzicht op de Plompe Toren
Vanop de top van de Plompe Toren heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende natuur en de Zeelandbrug. De dikke kerktoren van het vroegere Koudekerke zou vier keer hoger worden dan de kerk van Zierikzee. Tot de natuur er anders over dacht. Onder druk van de zee braken de dijken. Koudekerke werd verplaatst en het landschap heraangelegd. Enkel de oude kerktoren bleef overeind als baken voor de scheepsvaart. “Pas als het niet waait maken we ons zorgen”, lacht de torenwachter.

Businessclass-waardige wijn proeven bij de Kleine Schorre
Al meer dan 20 jaar worden Nederlandse wijnen verbouwd in Schouwen-Duiveland. Dankzij het grote aantal zonuren, de zilte lucht en de kalkrijke bodem biedt het eiland de ideale omstandigheden. Bij de Kleine Schorre worden traditionele druivenrassen omgetoverd in lokale witte wijn die perfect past bij de streekproducten. Tijdens het seizoen kan je er elke woensdag om 15u terecht voor een rondleiding. De wijnen proeven doe je in het gezellige proeflokaal. Wist je trouwens dat de wijn zelfs geschonken wordt in de KLM-businessclass.

De fotogenieke Nicolaas Kerk van Brouwershaven
De imposante Nicolaas Kerk is zonder twijfel het opvallendste oriëntatiepunt van het stadje Brouwershaven. Het omvangrijke bouwwerk deed vroeger ook al dienst als marktplaats. Van oudsher is het dus steeds een warme ontmoetingsplaats geweest voor de mensen van het dorp. Dat blijft overigens de belangrijkste doelstelling bij de herbestemming die nu vorm krijgt. Je vindt er een van de drie oudste orgels van Nederland, kunt er het lokale Nicolaas bier proeven of de werken van lokale kunstenaars bewonderen. De lichtinval is bovendien geliefd bij fotografen.

Watersporten en zeehonden spotten bij het Grevelingenmeer
Vanuit Brouwershaven kun je per boot of SUP het Grevelingenmeer op. Het grootste zoutwatermeer van West-Europa is het walhalla van de watersport. Windsurfers, suppers en zeilers halen er hun hartje op. Maar ook wie liever in alle rust de natuurpracht bewondert, is hier aan het juiste adres. Zeehonden liggen er te zonnebaden op de rotsen of maken tuimelingen rond de boot.

Weekendje Schouwen-Duiveland

Voel de impact van de watersnoodramp
De geschiedenis van Schouwen-Duiveland wordt gekenmerkt door de watersnoodramp die er in 1953 plaatsvond. De dijken braken en zeewater overspoelde de dorpen. Mensen zochten toevlucht tot hun daken en hielpen elkaar waar mogelijk. Het Watersnoodmuseum is een prachtig eerbetoon aan de schrijnende, heldhaftige maar ook soms warme verhalen van zij die de ramp meemaakten. Het museum ligt in de oude caissons die gebruikt werden om het laatste gat in de dijken te dichten, wat de beleving van dit interactieve museum alleen maar krachtiger maakt.

Overnachten in het charmante Zierikzee
Het recent vernieuwde Hotel Mondragon bevindt zich in het hartje van het sfeervolle Zierikzee. De kamers hebben alle luxe die je nodig hebt. ’s Morgens is er een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds kan je er genieten van een cocktail in de bar. Vanuit het hotel sta je meteen in het centrum met z’n prachtige gevels en leuke winkeltjes. Het is de ideale uitvalsbasis om het eiland verder te ontdekken.

Niet te missen adresjes
Voor echte foodies zetten we tot slot onze drie favoriete adresjes op een rij. Bij de Ouwe Smisse, in een oude smederij, proef je vlees van de grill, kun je meer dan 100 whisky’s degusteren of elke laatste zondag van de maand genieten van een jazzoptreden. BRU17 in Bruinisse trakteert je dan weer op de lekkerste verse vis, mosselen en schaaldieren met uitzicht op de haven. Ook de Heerenkeet mag niet ontbreken. Het familierestaurant serveert naast kindvriendelijke gerechten ook culinaire menu’s met de welgekende Oosterscheldekreeft.

Genoot jij ook al van een weekendje Schouwen-Duiveland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw favoriete bezienswaardigheden en horen we graag of je er iets leuks beleefde. Misschien ontdekte je er wel een lekker adresje of gezellig winkeltje. Laat het ons hieronder met een reactie weten!

P.S. Prachtige foto’s geschoten tijdens je weekendje Schouwen-Duiveland?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Schouwen-Duiveland | Internet: opschouwenduiveland.nl
Toerisme Zeeland | Internet: zeeland.com/nl-nl/visit
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme
Bezienswaardigheden
Plompe Toren | Koudekerkseweg 12| 4328 NP Burgh-Haamstede | Internet:
natuurmonumenten.nl
Nicolaas Kerk | Kerkplein 3, 4318 EB Brouwershaven | Internet:
grotekerkbrouwershaven.nl
Watersnoodmuseum| Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk | Internet:
watersnoodmuseum.nl
Activiteiten
Fiets aan zee / Renesse | Internet: fietsaanzee.nl
Rondvaart Grevelingenmeer | Internet:
opschouwenduiveland.nl/nl/doen/watersport/rondvaart
Eten en drinken
Strandpaviljoen Zuid Zuid West| Strand Renesse-West 2, 4325 DX Renesse | Internet:
zuid-zuid-west.nl
Wijnproeverij Wijnhoeve de Kleine Schorre | Zuiddijk 4, 4315 PA Dreischor | Internet:
dekleineschorre.nl
De Proeverij | Kraanplein 12, 4301 CH Zierikzee | Internet: restaurantdeproeverij.nl
Moeders bij de markt | Internet: moedersbijdemarkt.nl
Ouwe Smisse | Breedveld 3, 4316 BA Zonnemaire | Internet: deouwesmisse.nl
BRU17 | Havenkade 18a, 4311 BA Bruinisse | Internet: bru17.nl
De Heerenkeet|Boogerdweg 1, 4321 SN Kerkwerve | Internet: deheerenkeet.nl
Overnachten
Hotel Mondragon| Oude Haven 11-15, 4301 JJ Zierikzee | Internet:
mondragon.nl
Hotel BRU | Oudestraat 4-6, 4311 AW Bruinisse | Internet: hotelbru.nl
Meer vakantietips voor Nederland via deze link: reisreporter.be/tag/nederland

Foto’s ‘weekendje Schouwen-Duiveland’: © Lynse Coomans

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *