Vakantie in Slovenië

Zo mooi – zo onbekend: 10 redenen voor een vakantie in Slovenië

Slovenië is zo’n land waar je meteen weer naartoe wilt zodra je thuis bent. Reisreporter Guy struinde van de Julische Alpen in het noordwesten naar Bela Krajina in het zuidoosten. Hij was onder de indruk van de gruwelen die in de Soca-vallei in de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden en waande zich in de Vipava-vallei in het aards paradijs.

Bovenaan: het glamping-gedeelte / Onderaan: het rennershoekje (Ribno Alpine Hotel)

1. Pure natuur in de Julische Alpen
Fris als een bio-hoentje stap ik, na een verkwikkende nacht in het Ribno Alpine Hotel waar alles, zelfs het personeel, naar hout geurt, de frisse buitenlucht in. Mijn vakantie in Slovenië start in een hotel dat prachtig gelegen is in een bosrijk gebied. Voor de ingang zijn montere sportievelingen al druk in de weer met de inspectie van hun blitse fietsen en het keuren van elkaars kuiten. Bij het hotel hoort ook een glamping. Achter de fietsverhuurdienst liggen een tiental vrolijk ogende blokhutten. Dat in het hotel een apart hoekje is ingeruimd voor de nationale wielerhelden Pogacar en Roglic, hoeft niet te verwonderen.

Vakantie in Slovenië

Fietsen in de Julische Alpen

2. Kranjska Gora, populaire plek in de Julische Alpen
Op weg via Jezenice naar de befaamde wintersportplaats Kranjska Gora kun je er niet naast kijken. De talrijke bewegwijzerde fiets-, mountainbike- en hikingpaden zijn razend populair. Het hele gebied is bovendien beschermd en een deel van het Triglav Nationaal Park met als uitschieter de Triglav (2864 m) zelf, de hoogste berg van Slovenië. Het decor is magistraal: links van ons de Julische Alpen (met dank aan ‘Julius’ Caesar) en rechts de al even machtige Karawanken.

Vakantie in Slovenië

Skischansen in Planika

3. Toeren met de e-bike
Het einde van het vakantieseizoen in Slovenië is nabij, toch zijn de caféterrassen naast de kerk in Kransjka Gora nog gezellig bezet en overal staan fietsen pocherig te blinken in het zonlicht. Het einde van de zomer is erg rustig, weet Milan, onze Sloveense begeleider, maar in de winter kun je hier over de koppen lopen. Skiliefhebbers uit eigen land, maar ook uit het naburige Italië en Oostenrijk, worden hier perfect op hun wenken bediend tijdens hun vakantie in Slovenië.

Bovenaan: het meer van Jasna / Onderaan: hapjesplank in Log Cabin Kobrin bij Kranjska Gora

Bij Intersport Bernik pikken we onze knaloranje e-mountainbikes op en zetten koers naar de dorpjes Podkoren en Ratece vlak bij de Italiaanse grens. Het is zalig fietsen op de verharde wegen met zicht op de bergen. We houden even halt in Planica met zijn hypermoderne springschansen waar de betere skivliegers meer dan 200 m door de lucht zoeven. Even verderop zoeken we verpozing aan het meer van Jasna waar waterratten en zonnekloppers zich lekker kunnen uitleven. Na het inleveren van de fietsen genieten we in Alpine Resort Spik met uitzicht op een paar ruige kleppers na van ons fietsavontuur.

Tip: Geniet op de terugweg van Podkoren naar Kranjska Gora in Log Cabin Kobrin van lekkers uit de regionale keuken zoals prsut (luchtgedroogde karstham), goulash, ribbetjes en kranjska klobasa,de geliefde Krainer worst met zuurkool en mierikswortel.

Pottenbakken met Barbara in Slivna

4. Het hart van Slovenië
Over de autoweg rijden we via de hoofdstad Ljubljana recht het hart van Slovenië binnen. Deze streek stond vroeger bekend om de mijnindustrie en de houtskoolproductie. Onderweg spotten we af en toe een ooievaar en aan een bosrand zien we een paar snoezige reetjes stoeien. Wij komen aan op de boerderij van Barbara in Slivna. Mensen die tijdens hun vakantie in Slovenië dicht bij de natuur willen leven, biedt de gastvrouw een verblijfsformule aan die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Daarvoor rijden we met potige e-bikes over hobbelige keien en grind naar een heuvelig weiland waar een paar hangmatten in de bomen hangen te wiebelen. Er is ook een leuke houten piramidewoning. Alles, van watervoorziening, sanitair tot toiletafvoer, is een staaltje van ecologisch vernuft. Op de boerderij kun je met de gastvrouw ook leren pottenbakken. We doen een poging. Met een klomp rode klei in de hand gaan we aan de slag. Ik bak er niet veel van. Met een ingezakt vaasje scoor ik eerder matig.

In topuitrusting voor de mineralenmijn in Litija

5. Ondergronds avontuur in een mineralenmijn
In een brede bocht van de Sava, de grootste rivier van Slovenië, ligt Litija, ooit het centrum van de mijnindustrie vóór die teloorging. Het oude erfgoed wordt erg gekoesterd. Het bezoek aan de mineralenmijn Sitarjevec is dan ook een belevenis. We hijsen ons in een heuse mijnwerkersoutfit, compleet met een arsenaal aan veiligheidstoestanden. Een gids begeleidt ons door de mijngangen. We moeten door de knieën vanwege de laag uitgehouwen plafonds, stappen door modderige plassen, klimmen en dalen naar dieper gelegen schachten over glibberige ladders (de musketons zijn hier allesbehalve overbodig) en knotsen geregeld met onze helmen tegen de rotsen. Ondertussen krijgen we een leerzame les over mineralogie en de exploitatie van de rijke ertslagen.

De smakelijke hapjesplank die we kregen van een familie in Brinovec

Tip: Maak wat tijd gedurende je vakantie in Slovenië voor een kennismaking met een supervriendelijke familie op een boerderij in Brinovec. Je komt er alles te weten over de houtskoolproductie, 200 jaar lang een bloeiende bedrijfstak in de streek. Je wordt er hartelijk verwelkomd met een hapjesplank vol zelfbereide vleeswaren, kaas en zwart brood (waar houtskool in verwerkt is). Bij een glas huiswijn en zelfgestookte schnaps kijk je naar een informatieve videofilm die toelicht hoe vakkundig een houtskooloven opgebouwd wordt.

Vakantie in Slovenië

Bij de bron van de Krupa-rivier

6. Bela Krajina, een repel land in het uiterste zuidwesten
Weiden, bossen, pastorale landschappen, pittoreske dorpjes, een schuur, hooirekken en boven de heuvels slierten mist en jagende wolken: alles ademt hier rust uit. We staan aan de bron van de Krupa voor een grijswitte rotswand en een voormalige watermolen. Met Joze en Alenka van de toeristische dienst van Crnomelj, het culturele centrum van de Bela (witte) Krajina, wandelen we over een wiebelende brug verder langs het riviertje met zijn turquoise water. Daar start een uitgezet wandelpad over de rotsen naar boven. Het decor is idyllisch: kabbelend, appelblauwgroene water beneden en rechts rotsen en weelderig groen. De wandeling beslaat een kleine drie uur.

7. Zeker doen tijdens een vakantie in Slovenië: raften op de Kolpa-rivier
Als we in het Eco Village in Radenci aankomen, hebben ze net de rubberboot opgeblazen waarmee we de Kolpa moeten ‘temmen’. We hijsen ons in stoere raftingpakken en vertrekken dan met een busje naar de plek waar de stuurman de boot in het water laat glijden. Spannend! Dat lijkt al bij al wel mee te vallen want de rivier, de zuiverste van het land, is bijzonder kalm en ook de sporadische kolken en versnellingen doen nooit denken aan de heroïsche gevechten tegen woelige wateren in spectaculaire Hollywood-producties. Soms knallen we wel eens tegen een uitstekende rots, maar onze behendige stuurman loodst de boot meteen weer in de juiste vaargeul.

Het onweer met hevige regenval dat plotseling losbarst is qua avontuur wel een meevaller. De donkere lage huizen op de Kroatische grens waarlangs de rivier verglijdt, krijgen iets lugubers, net als de hoge afsluitingen met prikkeldraad die vluchtelingen vanuit Kroatië de toegang moesten beletten. Heelhuids en ongeschonden komen we na een vijftal km raften aan op de ecolodge.

Tip 1: Gostilna (Restaurant) Müller in Crnomelj is een uitstekend adres voor de betere Sloveense keuken. Mooi gedekte tafels en vriendelijke bediening. En topwijnen.

Tip 2: Bela Krajina, het kleinste wijngebied van Slovenië, produceert uitstekende wijnen en op het wijngoed Suklje moet je er beslist enkele gaan proeven.

Vakantie in Slovenië

Uitzicht op de wijnvelden vanuit restaurant Kabaj

8. Goriska brda: streek voor levensgenieters
Sloveens is een Slavische taal die voor ons erg moeilijk is. Neem nu Goriska brda. Onuitspreekbaar maar wel een van mooiste streken van Slovenië en dus een aanrader voor je vakantie in Slovenië. Ik verheugde me op een heerlijk dagje fietsen door de glooiende heuvels vol groene wijn- en olijfgaarden, schattige dorpjes en verstilde landelijkheid, maar de weergoden hadden regen op het menu gezet. Maar niet getreurd. Na een lange rit door regen en mist van het uiterste zuidwesten naar Vila Vipolze in Nova Gorica heeft de zon zich herpakt. Er openbaart zich al vlug een streek die ook wel eens het Toscane van Slovenië wordt genoemd. In het centrum van deze regio ligt het pittoreske dorpje Smartno . Als een heus arendsnest ligt het strategisch op de top van een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het pastorale ommeland. Hoge verdedigingswallen met wachttorens moesten het middeleeuwse stadje beschermen tegen indringers. In de verte ontwaren we het witte kasteel van Dobrovo waar ook de grootste wijncoöperatie van de streek is gevestigd.

Culinaire verwennerij

Tip 1: Hou je van olijfolie, dan kun je in Villa Eva Eco Olive Oil vier soorten bio-olijfolie gaan degusteren waarbij olijfboer Timon je enthousiast onderhoudt over het productieproces.

Tip 2: In het gezellige, volkse restaurant Homestead Kabaj slagen de koks erin de gerechten uit de authentieke keukens van Slovenië, Friuli en het oude Habsburgse Oostenrijk tot culinaire verfijning te brengen. Met aangepaste wijnen wel te verstaan.

Tip 3: Het wijndomein Movia is een van de meest prestigieuze in de streek. Het is er erg druk maar de degustatie en de rondleiding door de indrukwekkende kelders verloopt vlotjes.

Tip 4: Vis en zeevruchten zijn de specialiteit in Tavarneta Bistro Buzinel bij the three brothers die de zaak runnen.

Vakantie in Slovenië

Uitzicht op de Soca-rivier op de Sabotin-heuvel

9. Sabotin, het park van de vrede
De herdenkingen in 2019 van de bloedige slagen van de Eerste Wereldoorlog in Flanders Fields, zouden ons doen vergeten dat het over een wereldoorlog ging die ook hier, op de grens tussen Italië en het toenmalige Oostenrijk-Hongarije, uitgevochten werd. Net zoals bij ons spreken de vreselijke en bloedige gevechten met 350 000 doden tijdens de veldslagen aan de Soca-rivier tot de verbeelding. In Sabotin vernemen we tijdens onze tocht door de militaire grotten (cavernes) en loopgraven van een enthousiaste gids alles over die vreselijke periode. Van 1915 tot 1917 werd er namelijk een uitzichtloze strijd uitgevochten in al even erbarmelijke omstandigheden als in de Westhoek. Het vredige uitzicht vanop een hooggelegen rotspunt op de zachtgroene Soca of Isonzo (in Italië) in de diepte staat in schril contrast met de onbeschrijflijke miserie die soldaten van 22 nationaliteiten hier hebben meegemaakt.

Tip 1: In Nova Gorica – aan de andere kant ligt het Italiaanse Goricia – kun je op het Europaplein een openluchttentoonstelling bekijken die refereert aan de kille grens die hier tussen de twee landen verliep. Voor de rest moet deze stad, ook Gamble City genaamd, het voornamelijk hebben van de vele protserige casino’s  waar vooral Italianen niet weg te slaan zijn.

Tip 2: Hartelijk word je ontvangen op het wijngoed Strancar voor een tafel met lekkere hapjes en een degustatie van succulente wijnen die enkel in deze wijnregio te vinden zijn. Dat zijn onder meer de strogele zelen, de pinela en de barbera.

10. De Vipava-vallei, een goed bewaard geheim
Vanop de autoweg in de vallei hadden we Vipavski Kriz op een heuveltop al zien liggen. Even later stappen we door een stenen poort het middeleeuwse stadje binnen. Dat is een plaatje. Men zegge het niet voort, fluistert onze gids ons in het oor, want in de zomermaanden kreunt het stadje al onder de toeristenmenigte. Te begrijpen want het volledig omwalde stadje met zijn smalle, bochtige straatjes en schilderachtige huizen oogt erg romantisch. De Vipava-vallei is ook erg bekend als de fruitstreek. Perziken, kiwi’s, kaki- en passievruchten, maar vooral kersen gedijen hier uitstekend. Een witte gotische kerk torent boven de oude benedenstad uit terwijl je in het hoger gelegen gedeelte, waar het rijkere volk zich eertijds ophield, een ruïne en een oud klooster aantreft.

Tot slot: mijn 5 favorieten voor een vakantie in Slovenië

  • Een fietstocht in de Julische Alpen door een ongeëvenaard decor;
  • Wandeling door de schilderachtige dorpjes Smartno en Vipavski Kriz;
  • Raften op de Kolka-rivier;
  • Verzorgde wijndegustatie met verfijnde hapjes op domein Strancar;
  • Culinair raffinement in Gostilna Müller en in Gostilna Kabaj met wijndegustatie.

Meer vakantietips voor Slovenië vind je op deze overzichtspagina.

Ging jij ook al op vakantie in Slovenië?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of heb je extra vakantietips? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je vakantie?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag  #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Sloveense Dienst voor Toerisme | Internet: slovenia.info en slovenia-tourism.si
Bezochte regio’s in Slovenië
Vakantieregio Kranjska Gora | Internet: kranjska-gora.si
Vakantieregio Heart Of Slovenia | Internet: instagram.com/heart_of_slovenia
Vakantieregio Bela Krajina | Internet: belakrajina.si/en
Vakantieregio Brda| Internet: brda.si/eng
Vakantieregio Vipavska dolina | Internet: vipavskadolina.si/en
Eten en drinken
Log Cabin Kosobrin vlakbij Krasjna Gora | Internet: kranjska-gora.si/en/cuisine/cabin-log-kosobrin
Triangel Restaurant in Gozd Martulek | Internet: hotel-triangel.com
Müller Restaurant in Crnomelj | Internet:  gostilna-müller.si
Veselic Guesthouse |  Podzemelj 17, Gradac (Metlika) | Internet: belakrajina.si/en/taste/inns-and-restaurants/gostisce-veselic
Homestead Kabaj (met wijndegustatie) | Slovrenc 4, Dobrovo | Internet: kabaj.si/en
Tavarneta Bistro | Buzinel Brda ‘The three brothers’, Pleshivo 37 A, Dobrovo | Internet: facebook.com/tavarneta.bistro.brda
Wijndegustaties
Suklje Wine cellar | Trnovec 22, Metlika | Internet: belakrajina.si/en/taste/wine-cellars/vinska-klet-suklje/
Movia Wines | Ceglo 18, Dobrovo | Internet: movia.si/en
Wines Strancar | Planina 20A, Ajdovsina | Internet: strancar.si
Activiteiten
Olijfoliedegustatie in Villa Eva Eco Olive Oil | Internet: villa-eva.si
Bezoek mineralenmijn Sitarjevec in Litija | Internet: rudniksitarjevec.si/en
Bezoek houtskoolboerderij in Brinovec in Dole | Internet: brinovec.dole.si
Bezoek Soca- of Isonzofront WO 1 in Sabotin | Internet: sabotin-parkmiru.si
Pottenbakkerij en natuurcamping bij Barbara | Farm Pr’Skunda in Slivna
Rafting op de Kolpa | Startpunt Radenci ob Kolpi in Rincice Eco Village  | Internet: kolpa-adventures.com/en/rafting-on-the-kolpa-river/
Overnachten
Ribno Alpine Resort | Izletniska 44, Bled | Internet: hotel-ribno.si
Spik Alpine Resort | Jezerci 21, Gozd Martuljek | Internet: hotelspik.com/en
Sobe in apartmaji BAMA | Sd Smarska cesta, Litija | Internet: booking.com/hotel/si/sobe-in-apartmaji-bama
Resort Village Majer | Krasinec 1, Metlika | Internet: resortvillagemajer.si/en
Vila Vipolze |Vipolze 29, Nova Gorica | Internet: vilavipolze.eu/en
Bereikbaarheid
Met de auto
| Brussel – Ljubljana: 1.200 km  
Met het vliegtuig

Wij vlogen voor deze vakantie in Slovenië met Ryanair | Heen vanuit Charleroi – Triëste Aeroporto Del Friuli Venezia Giulia Ronchi Dei Legionari | Terug van Aeroporto Di Treviso ‘Antonio Canova’ – Charleroi

📌 PIN nu en plan later

Vakantie in Slovenië

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *