skivakantie in Val Thorens

Skivakantie in Val Thorens: Europa’s hoogstgelegen wintersportoord!

Voor een skivakantie in Val Thorens, het Franse skioord en de kroon van Les 3 Vallées ben ik altijd klaar. Want dankzij de 2300 meter hoge ligging draaien de skiliften er vanaf eind november tot begin mei. Les 3 Vallées met ook de bekende wintersportoorden Courchevel, Méribel en Les Menuires is met 600 km pistes het grootste aaneengesloten skidomein ter wereld!

skivakantie in Val Thorens

Skivakantie in Val Thorens dankt ontstaan aan Britse pioniers
Ruim een eeuw geleden legden Britse zakenlui, geïnspireerd door de skimogelijkheden in Oostenrijk en Zwitserland, de basis voor Les 3 Vallées. De ontdekking van de drie parallelle dalen leidde uiteindelijk tot het ontstaan van dit betoverende skigebied met als eerste Courchevel daarna Méribel. Nog later, in de jaren ’70 van vorige eeuw, ontstond Val Thorens als een laatste geschenk van de  Britse visionairs.

Ongezien: skiën in Val Thorens vanaf eind november
Door de vroege sneeuwval start mijn skivakantie in Val Thorens nu al op 25 november. Wat een verschil met vorig jaar. Vanaf 3200 meter skihoogte biedt Val Thorens Les 3 Vallées tijdens mijn verblijf al 110 km skipistes. Ik merk wel dat ik niet de enige ben die het heerlijk vindt om zo vroeg in het seizoen op ski’s te staan. Want in de buurdalen die samen het sterke fundament vormen van Les 3 Vallées, openen de skipistes twee weken later.

skivakantie in Val Thorens

Ski zonder zorgen, check vooraf je reisverzekering
Op de eerste skidag ontstaat onder mijn groepje skiërs een levendige discussie over reisverzekeringen. Terwijl we genieten van de lunch, dringt het belang van een grondige controle op de dekking van ski-ongevallen tot ons door. Een tafelgenoot werd na een ernstige val en een korte, amper 7 minuten durende afdaling, geconfronteerd met een onverwachte rekening van 800 euro. Een waardevolle les over het belang van zorgvuldigheid bij het plannen van mijn volgende skivakantie in Val Thorens.

skivakantie in Val Thorens

Heerlijk die ski-in/ski-out logementen
Val Thorens is perfect gebouwd voor de wintersporter. Ook al telt het tegen de bergflank gebouwde dorp ruim 25 000 bedden, niemand hoeft lang met ski’s of snowboard te sjouwen. Enkele pistes doorkruisen zelfs het dorp. Voor bijna elke accommodatie geldt daarom: ski-in, ski-out. Daarnaast is het hogere en lagere gedeelte van het dorp verbonden met personenliften. Na een café- of restaurantbezoek vind ik dat wel prettig. Mijn hotel, Marielle, kijkt zelfs uit over het skigebied.

Val Thorens kent een extra lang skiseizoen
Val Thorens onderscheidt zich als een skioord met een uitzonderlijk lang skiseizoen. De liften stoppen er op 5 mei mee, maar niet omdat er dan te weinig sneeuw is. Je kunt er in mei namelijk nog prima skiën, maar de meeste ogen zijn dan al op de zonbestemmingen gericht. De sneeuw in Val Thorens is nog prima, maar er zijn gewoon te weinig wintersporters om open te blijven.

skivakantie in Val Thorens

Nederlandse feestweek
Die laatste week skivakantie in Val Thorens staat traditiegetrouw wel op stelten met de befaamde ‘Dutch week’. Ooit, 20 jaar geleden, klein begonnen, maar nu uitgegroeid tot een feestweek met zo’n 7 tot 8 duizend Nederlanders. Vlaamse skiënde partygangers zullen ongetwijfeld snel aansluiting krijgen. Directeur Vincent Lalanne kijkt nu al naar die week uit. Sowieso staat Val Thorens bekend om zijn gezellige après-skileven. Volgens kenners benadert Val Thorens in dit opzicht zelfs de Oostenrijkse skioorden.

Testdorp tijdens het openingsweekend

Openingsweekend met testdorp
Een belangrijke doelgroep tijdens het openingsweekend zijn de serieuze wintersporters met veel oog voor hun materiaal. Zij profiteren ervan dat tijdens dit weekend ongeveer 50 wintersportmerken een standje hebben in de sneeuw, vlak bij het dorp. Skiërs en snowboarders krijgen zo de kans om nieuw materiaal te testen. Met mijn ski’s schuifel ik tussen de stands door en zie niet alleen dat er veel belangstelling is, maar hoor ook dat de vragen over het materiaal bijzonder veel ervaring verraden.

Ski touring met vellen onder de ski’s.

Denk aan extra kledinglagen
Zelf heb ik nog een kledingtip. Een skivakantie in Val Thorens is mooi wegens sneeuwzeker en goede voorzieningen. De hoge ligging van het skidorp heeft wel een andere kant van de medaille: extra koud, zeker in december en januari. Hou daarom rekening met je wintersportkleding. Zelf draag ik onder mijn skibroek nog 2 thermische broeken en onder mijn wintersportjack heb ik zelfs 3 extra lagen. Waar ik helemaal veel baat bij heb is mijn bivakmuts onder mijn helm. Zo’n dunne die ook motorrijders onder hun helm dragen. Het helpt mij geweldig tegen de extra kou bij snelle afdalingen.

skivakantie in Val Thorens

Gezelligheid langs de piste.

Après-ski of wellness: aan jou de keuze
Na het skiën volgt vanzelfsprekend het après-skiën. Nu ja, vanzelfsprekend. Ik moet bekennen dat ik met het ouder worden het terras met drankje meestal inruil voor een saunabezoek. Heerlijk vind ik dat, zo ontspannend. Positief is dat in Frankrijk steeds meer wintersporthotels wellnessfaciliteiten hebben. Gelukkig heeft Hotel Marielle ook een sauna en een haman. Wie op een appartement verblijft, kan terecht in het vorig jaar geopende Le Board met een zeer uitgebreide wellness en fitness.

Ging jij ook al op skivakantie in Val Thorens / Les Trois Valléés?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten op of naast de skipistes?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Val Thorens | Internet: valthorens.com
Toerisme Savoie Mont Blanc | Internet: savoie-mont-blanc.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl (Nederlandstalige website)
Overnachten
Hotel Marielle | Aangenaam hotel met goed ontbijt en aardig personeel. Elke kamer beschikt in de skiruimte van het hotel over een opbergkast met slot. | Internet: hotelmarielle.com/nl/
Bereikbaarheid
Auto | Brussel-Val Thorens: 925 km
Trein | Vanuit Brussel-Zuid spoor je met de TGV of Eurostar naar station Moûtiers. Reken op zo’n 8 à 9 uur voor je treinreis inclusief overstap (Parijs of Lyon afhankelijk van het gekozen traject en vertrekuur). Vervolgens rijden er shuttles naar het resort (37 km).

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *