winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer

Buitengewoon uniek: winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer

Wintersport beleven, maar dan zonder de obligatoire skilatten. Dat was het uitgangspunt van reisreporter Bruno voor een sneeuwvakantie in de prachtige Zwitserse regio nabij Luzern. Zijn 5 tips garanderen je een unieke winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer.

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 01
Na mijn daguitstap in Luzern start het tweede deel van mijn ‘wintervakantie in Zwitserland’: een winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer. Ik spoor naar het Muotathal, een langgerekt en door statige bergen omzoomd dal in het voor ons minder of niet bekende kanton Schwyz. Het kwik noteerde hier ooit een recordkoude van -52 graden Celsius. Daarom dat je hier tot in mei skitochten kan maken. De afgelegen geografische ligging bespaarde de regio van massatoerisme waardoor rust en authenticiteit bewaard bleef. Er wachten mij daar enkele aangename, zelfs spannende belevingen zoals een sneeuwschoenwandeling naar een berghotel, een huskysledetocht én een bezoek aan één van ’s werelds grootste grottenlabyrinten!

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 02

Suggesties voor winteractiviteiten in het Muotathal
Het winteravontuur trap ik af met een sneeuwschoen-initiatietocht. Want wat gemakkelijk lijkt, is dat per definitie niet altijd. Zo blijkt ook in de praktijk, wanneer we leren dalen, stijgen en zéér smalle paden trotseren. Het zal me later, éénmaal in het bergdorp Stoos, nog enkele malen van pas komen. Tijdens het sneeuwschoenwandelen overvalt me een diep gevoel van intens geluk en beleef ik het moment en de omgeving intenser. Wellicht heeft de stilte en het prachtige serene landschap daar iets mee te maken.

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 03

Gedurende mijn winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer wil ik ook eens een huskysledetocht proberen. De weergoden zijn me echter niet goed gezind en zowel de ‘trekhonden’ als de sledes blijven op stal. In plaats daarvan mogen we even kennismaken met de ‘werkhonden’ die zich maar al te graag laten knuffelen. De extreme koude en nauwe dalen die soms het zonlicht weren, maken deze locatie perfect voor de huskies. De Husky-Lodge werkt met 40 Siberische husky’s van eigen kweek. We leren dat ze erg op zichzelf zijn, soms last hebben van slecht humeur wat kan leiden tot onderlinge twisten voor het eten. Ondanks dat husky’ s zich nooit 100% aan mensen binden, beschouwt men deze honden als zeer mensvriendelijk en vallen ze nimmer mensen aan. Deze schijnbaar ‘knuffeldieren’ blijken bovendien te lief om te waken. Een laatste weetje, ze hebben een uitstekende therapeutische ontspannende invloed.

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 04

In het restaurant laat ik me verleiden om een Spätzli mit Zwiebeln te bestellen. Een traditioneel, hartig, Zwitsers gerecht op basis van zachte, eierpasta’s die lijken op dumplings of dikke noedels en gebakken uien. Spätzle of knöpfle worden vaak met de hand gemaakt door het deeg over een plank te schrapen of door het door een speciale Spätzle-pers te drukken. De uien worden meestal in boter gebakken tot ze mooi goudbruin en karamelachtig zijn. Het gerecht kan worden geserveerd als bijgerecht of als hoofdgerecht en wordt gekruid met peper en zout.

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 05

Lichaam en geest zijn versterkt, tijd voor het spannendste avontuur tijdens mijn sneeuwvakantie in Zwitserland! In het Muotathal vind je de indrukwekkende Hölloch, een grottenlabyrint met een lengte van 207 km en een hoogteverschil van 1.033 meter. Het Hölloch grottenstelsel behoort tot ’s werelds grootsten verneem ik van speleologie-experts en grotgidsen Thomas en Petra.  Met een kleine groep trek ik voor een 2 uur durende tocht door dit ondergrondse landschap van fascinerende rotsformaties en diepe kloven.

Ploeterend, mezelf door nauwe doorgangen wringend, vraag ik me herhaaldelijk af waarom ik voor deze uitdaging koos. Op een bepaald moment pauzeren we even en worden de lichten gedoofd. Absolute stilte en volstrekte duisternis overvallen me eerst met een heuse wauw-kick gevolgd door een totale kalmte. Als we nadien verpozen in een grotkamer giert de adrenaline nog steeds door mijn aderen. Maar eerlijk, dit is een onvergetelijke ervaring. Wie wil kan hier diverse (meerdaagse!) expedities en tours ondernemen.

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 06

Tijd voor de ‘echte’ winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer
De steilste kabeltrein ter wereld, de Stoosbahn, is de enige toegang tijdens de winter naar het kleine autovrije Stoos. Het uitzicht tijdens de rit omhoog is fenomenaal en het berglandschap rondom het dorp is ronduit prachtig. Gelegen op 1.300 meter hoogte en met slechts 150 inwoners straalt Stoos sereniteit uit waardoor het perfect is voor een onvergetelijke winterervaring, vooral voor gezinnen en (sneeuwschoen)wandelaars. Als skioord beveel ik Stoos enkel aan voor beginnende skiërs. Charmante huisjes liggen kriskras bezaait langs de besneeuwde paden die me naar enkele adembenemende winterwandelingen en sneeuwschoentochten leiden. Tussendoor bezoek ik nog even het kleine knusse houten kerkje van het dorp dat fotogeniek bovenop een heuvel priemt.

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 07
winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 08
winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 09b

Wintervakantie in Stoos: wintervakantie hoogtepunten en aanbevelingen
Uiteindelijk breekt de voorlaatste dag aan van mijn winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer en is het tijd voor dé sneeuwschoenwandeling waarvoor ik kwam: de bijna drie uur durende klim naar de 1.922 meter hoge Fronalpstock. Eénmaal boven geniet ik van een ongeëvenaard panorama. De bergen Pilatus en Rigi aan de ene kant en uitzicht op de Grosser Mythen aan de andere kant maken dit tot een speciale plek. En helemaal beneden kronkelt de prachtige blauwe Vierwaldstättersee zich een baan doorheen het dal. ‘Het kan nog’ beantwoordt mijn vrolijke gids mijn vraag of we langs een ander wandelpad terug naar Stoos kunnen afdalen na de lunch.

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 10
winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 11
winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 12

Het lukt, maar het werd wel een krappe, doch berekende timing om één van de laatste liftritten terug naar boven te halen. Die avond overnacht ik in het Gipfel Hotel Fronalpstock want de Fronalpstock biedt niet alleen fantastische zichten, maar ook adembenemende zonsondergangen. Die afsluiter maakt mijn wintervakantie in Stoos echt onvergetelijk!

winterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer 13

Tips voor logementen in Stoos
Tijdens mijn winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer koos ik voor de eerste nacht Wellness Hotel Stoos. Het prachtig hotel is goed gelegen voor wie net als ik wil sneeuwschoenwandelen, heeft een eigen restaurant en biedt een goede wellness-service. Voor mijn tweede overnachting trok ik naar het hoger gelegen Gipfel Hotel Fronalpstock. Ook hier geniet je van een goede restaurantservice maar kom je vooral voor de uitzichten en zonsondergang. Beide hotels kan ik van harte aanbevelen en zijn rechtstreeks te boeken via hun website (Duits- en Engelstalig) of via booking.com (Nederlandstalig).

Ging jij ook al op winterwandelvakantie aan het Vierwoudstrekenmeer?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of heb je extra vakantietips? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je sneeuwschoenwandeling?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag  #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Stoos
| Internet: stoos.ch/de
Stoos-Muotathal | Internet: stoos-muotatal.ch
Toerisme Luzern | Internet: luzern.com/en
www.swisstravelsystem.ch
Activiteiten
Winteravontuur | In Erlebniswelt Muotathal organiseert diverse sportieve en avontuurlijke uitstappen zoals de grotexepeditie, sneeuwschoenwandelingen, tourskiën en zoveel meer. Je kan hier ook overnachten in Hüttenhotel Husky-Lodge of een iglo.
Bergexcursies vanuit Luzern | Internet: luzern.com/en/things-to-do/excursions/mountainexcursions
Eten en drinken
Restaurant Husky lodge | Internet: erlebniswelt.ch/gastronomie/restaurant-husky-lodge
Stoos Hüttä | Internet: stooshutta.ch
Overnachten
Wellness Hotel Stoos | Internet: wellnesshotel-stoos.ch
Gipfel Hotel Fronalpstock | Internet: fronalpstock.ch

📌 Pin nu en plan laterwinterwandelvakantie vierwoudstrekenmeer Pinterest

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *