roadtrip door Zuid-Afrika

Roadtrip door Zuid-Afrika in 10 hoogtepunten

Zuid-Afrika staat al lang op onze bucketlist. Een land waar je echt moet geweest zijn, zeggen ze. En gelijk hebben ze! Bereid je, net als wij, voor op een reis vol wilde dieren, lekkere wijn en indrukwekkende landschappen. Hieronder lijsten we onze 10 hoogtepunten op.

De Three Rondavels

1. Panorama Route
Onze roadtrip door Zuid-Afrika starten we met de 180 km lange Panoramaroute. Die neemt je mee langs imposante kliffen, indrukwekkende watervallen en canvassen waar Bob Ross jaloers op zou zijn. Neem hier zeker je tijd om te genieten van de prachtige stopplaatsen. De Three Rondavels bijvoorbeeld, de uittorende heuvels vernoemd naar de traditionele Afrikaanse hutjes, zijn adembenemend. Ook de Potholes zijn de moeite waard, met hun diep draaiende rotsformaties uitgehouwen door eeuwen van stromend water. Een sterk staaltje beeldhouwkunst van Moeder Natuur. Om onze dag te beëindigen passeerden wij bij een van de vele watervallen in het authentieke dorpje Graskop.

roadtrip door Zuid-Afrika

2. Jeepsafari in Kruger Nationaal Park
Klaar om je innerlijke David Attenborough boven te halen? Uiteraard kan een jeepsafari in het Kruger Nationaal Park niet ontbreken. Samen met een ervaren gids die het betere speurwerk uitvoert, ga je in een open jeep op zoek naar ‘Die Groot Vyf’ (leeuw, buffel, olifant, neushoorn en luipaard). Dit gecombineerd met de ongerepte natuur maakte het voor ons alvast het hoogtepunt van onze reis. Tip: boek je jeepsafari ’s ochtends en/of ’s avonds. De mooiste zonsopgang en/of -ondergang krijg je er gratis bij.

roadtrip door Zuid-Afrika

3. Wandelsafari in Kruger Nationaal Park
Het is ook mogelijk het Kruger Nationaal Park te voet te verkennen. Tijdens een wandelsafari ga je in een kleine groep met twee ervaren (en gewapende!) gidsen op pad. Je leert er onder meer hoe je de verschillende voetafdrukken van de dieren kunt herkennen. Ook hun uitwerpselen worden onder de loep genomen. Wij botsten er trouwens op een groep impala’s en enkele zebra’s, zalig! Voor de echte avonturiers worden er ook meerdaagse trektochten georganiseerd. Dan slaap je in een tentje in de savanne!

4. Pretoria
We stoppen tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika in Pretoria waar we proeven van de rijke cultuur van een land met een bewogen geschiedenis. Met zicht op de stad tussen de heuvels stopten wij aan het Uniegebouw, symbool voor de democratie. Maak hier een korte wandeling door de tuinen om op de foto te gaan met een torenhoog standbeeld van Nelson Mandela. Aan de andere kant van de stad bezochten we het Voortrekkersmonument, een gigantisch kubusvormig gebouw op een heuveltop dat de volledige geschiedenis van de voortrekkers en de kolonisatie toont. Bereid je alvast voor op het bezoekje aan de koepel. Opgelet: geen aanrader voor mensen met hoogtevrees!

roadtrip door Zuid-Afrika

5. Tuinroute
In het zuiden van het land zetten we onze roadtrip door Zuid-Afrika verder. Om van Port Elizabeth richting Kaapstad te trekken, volgden we de Tuinroute. Hoewel we geen tuinen tegenkwamen, bracht de route ons wel langs prachtige uitzichten. Aan de ene kant heb je zicht op een lange groene kustlijn terwijl je langs de andere kant de imposante bergketen ziet. Onderweg kom je veel gezellige kuststadjes tegen. Zo is Mosselbaai een echte aanrader. Mosselen zijn er ondertussen wat minder populair, maar je kunt er je smaakpapillen zeker verwennen met verse vis, oesters en een glaasje bubbels.

roadtrip door Zuid-Afrika

6. Oudtshoorn
Tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika maken we op de Tuinroute een tussenstop in Oudtshoorn. We rijden naar de struisvogelhoofdstad langs huizen gebouwd in Art-Nouveau- en Victoriaanse stijl. Op het programma staat een bezoek aan een struisvogelboerderij. Ontdek er de hilarische taferelen van dieren met grotere ogen dan hersenen. Voor de echte durvers: kus eens een struisvogel op de ‘mond’. Ook voor de shopaholics een niet te missen kans om een nieuwe leren handtas of schoenen.

roadtrip door Zuid-Afrika

7. Cango Caves
Deze eeuwenoude grotten kenden voor onze Afrikaanse gids geen geheimen meer, al voelden wij ons maar klein. De grote broer van de Grotten van Han toonde ons de mysteries onder de bergketen. Geen last van claustrofobie? Probeer de avontuurlijke route langs de Devil’s Chimney en de Tunnel of Love. Verbazingwekkend, maar ook een echte toeristische trekpleister, dus plan je bezoek goed! Tip: kom op tijd en geniet van een kop koffie op het terras van het restaurant.

8. Stellenbosch en Paarl
Naast natuur en cultuur mag er ook al eens tijd zijn voor échte ontspanning. Tijd om te wijnen! Waar de regio van Stellenbosch bij de wijnkenner bekend in de oren zal klinken, vonden wij echter nog een andere ‘Paarl’. In het dorpje Paarl leerde een Belgische wijnboer ons de kneepjes van het vak bij Temple Wines. Er zijn alvast opties genoeg in deze streek en je kunt de omgeving zelfs verkennen met een ‘wijntreintje’.

9. Tafelberg in Kaapstad
We eindigen onze roadtrip door Zuid-Afrika in Kaapstad, het hoogtepunt van de reis, letterlijk en figuurlijk. Op 1 086 m hoogte word je getrakteerd op adembenemende uitzichten over Kaapstad, de oceaan en de bergen. Het is niet verwonderlijk dat de Tafelberg werd toegevoegd aan de lijst met natuurwonderen. Wij namen de kabelbaan naar boven, een beleving op zich. Je kunt ook je wandelschoenen aantrekken en de berg te voet trotseren. Eenmaal aangekomen op het plateau kun je kiezen tussen verschillende wandelingen. Je maakt kennis met de rijke fauna en flora die de Tafelberg te bieden heeft terwijl je van het ene canvas naar het andere wandelt.

10. Waterfront in Kaapstad
Kaapstad, het ‘klein Europa’ van Zuid-Afrika. Het contrast met de rest van het land is hier groot, zeker wanneer je aankomt op het Waterfront. Een veilig, bewaakt deel van een verder onveilige stad. Je vindt hier gezellige restaurantjes aan de haven en het is ook nog eens ideaal om nog enkele souvenirs te scoren. Tip: geniet van een boottochtje naar de zeehonden of waag je in een kooi tussen de witte haaien.

Zuid-Afrika bood ons de perfecte combinatie van natuur, cultuur en ontspanning. Wie weet keren we ooit nog wel terug!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zuid-Afrika | Internet: southafrica.net
Toerisme Pretoria | Internet: visittshwane.co.za
Toerisme Oudtshoorn | Internet: oudtshoorn.com
Toerisme Stellenbosch | Internet: visitstellenbosch.org
Toerisme Kaapstad | Internet: capetown.travel
Bereikbaarheid
Air Belgium vliegt rechtstreeks vanuit Zaventem naar Kaapstad International Airport en Johannesburg.
Zien en doen
Kruger Nationaal Park | Internet: krugerpark.co.za
Cango Caves | Internet: cango-caves.co.za
Wine Tram Franschhoek | Internet: winetram.co.za
Tafelberg | Internet: tablemountain.net
Kaap de Goede Hoop | Internet: capepoint.co.za
Overnachten
Kruger Safari Lodge | D4419 Jeukpeulhoek, 1363 wildreservaat Manyeleti | Tel. +27 13 790 1011 | Internet: krugersl.com
Garden Route Game Lodge | N2 Albertinia, 6695 Albertinia | Tel. 0287351200 | Internet: grgamelodge.co.za

Tekst en foto’s artikel ‘Roadtrip door Zuid-Afrika in 10 hoogtepunten’: Maaike Desiron en Lukas Van de Putte.

? PIN nu en plan later

roadtrip door Zuid-Afrika

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *