naar zuid-afrika

Met Air Belgium rechtstreeks naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika moet je minstens een keer in je leven bezoeken. Is het niet voor het aangename weer of de prachtige stranden, dan zeker voor de uitgestrekte natuurparken en de adembenemende uitzichten. Of je nu de voorkeur geeft aan een stevige wandeling, een avontuurlijke safari, een citytrip of een dagje relaxen in de zon, Zuid-Afrika heeft het allemaal.

naar zuid-afrika

Vanuit Brussel rechtstreeks naar Zuid-Afrika
Sinds september 2022 kan je dankzij Air Belgium vanuit Brussel per direct naar Zuid-Afrika vliegen. De Belgische luchtvaartmaatschappij is de eerste in meer dan 20 jaar om deze rechtstreekse vlucht terug aan te bieden. Wij hadden het geluk om een plekje te verkrijgen in de nieuwe A330-900neo tijdens zijn eerste vlucht richting Johannesburg en knoopten er meteen een onvergetelijke reis door Zuid-Afrika aan.

naar zuid-afrika

Eerste stop: Johannesburg
Onze reis naar Zuid-Afrika brengt ons eerst in Johannesburg. Deze stad is de uitgelezen plaats om alles te weten te komen over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Daarnaast is het ook meteen de juiste plek voor een sneakpeek naar de toekomst. Ik ervaar Johannesburg als een diverse en energieke stad. De Apartheid is er nog erg verweven in het dagelijks leven en toch voel je het optimisme overal om je heen.

naar zuid-afrika

Zo is er onze gids in Soweto, die ons met de fiets door Zuid-Afrika’s grootste township leidt. Gedurende anderhalf uur bollen we langs unieke locaties zoals het Mandela House Museum en de Hector Pieterson Memorial. De gids vertelt over zijn eigen, vaak pijnlijke, familiegeschiedenis en over hoe de geelgekleurde heuvels, die je overal in de stad kan vinden, hem herinneren aan zijn voorouders. Die heuvels zijn restanten van de goudmijnen waarin de Zuid-Afrikanen in erbarmelijke situaties moesten werken voor de Britten.

Daarnaast beschrijft de gids ook hoe de jongste generatie het heft ondertussen in eigen handen neemt en niet langer wacht op de hulp van de overheid. Het bedrijfje dat de fietstours organiseert werd uit de grond gestampt door een jonge Soweto-burger en creëert nu werkgelegenheid voor een dertigtal locals. Wie overigens geen zin heeft om te fietsen, kan ook voor een tuktuktour kiezen.

 

Op een uurtje van Johannesburg vind je Cullinan, waar zich een diamantmijn bevindt. Hier werd de grootste ongeslepen diamant ooit gevonden van 3106 karaat. De diamant werd gevonden in 1905 en werd een jaar later door de witte machtshebbers integraal aan het hoofd van de commonwealth geschonken – het Britse koningshuis. De diamant is nog steeds in het bezit van de Britse dynastie maar wel in de vorm van negen kleinere exemplaren. Sinds de dood van de Queen komt er nu een steeds luidere oproep om de diamanten terug te geven aan de Zuid-Afrikanen. De diamantmijn in Cullinan is vandaag nog steeds actief en je wordt er met plezier rondgeleid.

Op zoek naar de ‘big five
Een safari kan niet ontbreken op je reis naar Zuid-Afrika. Het mag gezegd dat het Krugerpark veruit het bekendste natuurpark van het land is en daar komt een stevig prijskaartje bij kijken. Wij gingen voor een budgetvriendelijke optie op een paar uur rijden van Johannesburg, het Pilanesberg National Park. Je kan het park zelf met de wagen bezoeken of met een ervaren ranger op pad gaan in een open voertuig. Dat laatste zorgt ervoor dat je de dieren heel dichtbij kan laten komen. Tijdens onze safari’s waren vooral de olifanten heel nieuwsgierig. Doordat je met een ranger op pad gaat, leer je ook veel bij over de dieren en de omgeving.

Onze ranger vertelt dat hij steeds twee missies heeft. De eerste is om ons zo veel mogelijk dieren te tonen. De tweede, een veel belangrijkere missie is om alle dieren in het park te beschermen zonder menselijke tussenkomst. Al is dat laatste soms onvermijdelijk. Zo besloten de rangers enkele jaren geleden om de hoorns van alle neushoorns af te vijlen aangezien ze vaak het slachtoffer zijn van stroperij. Het dodental daalde van 42 naar 2. Het Pilanesberg National Park is 550 km² groot en is het op drie na grootste park van Zuid-Afrika. Plaats genoeg dus om de big five te spotten. Al laten de giraffen en de zebra’s een nog grotere indruk op mij na.

naar zuid-afrika

Op naar stop nummer 2: Kaapstad
Via een binnenlandse vlucht arriveren we een dikke twee uur later in Kaapstad. Met zijn rijkdom aan historische bezienswaardigheden, natuurlijke wonderen, stranden en heerlijke keuken kan je je planning zo druk maken als je wilt.

De Tafelberg bezoeken of beklimmen stond uiteraard bovenaan op onze planning. Dit natuurwonder is dan ook een van de populairste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Er zijn verschillende routes om te berg op te klimmen. Voor de ene moet je al wat fitter zijn dan voor de andere. De snelste optie is de kabelbaan die je in enkele minuten naar het plateau van de berg brengt. De panoramische uitzichten maken het tripje naar boven zeker de moeite waard. Het is de locatie bij uitstek om van een zonsondergang te genieten. In het hoogseizoen kan het er wel erg druk zijn, dus op voorhand een ticket kopen is een goed idee.

Ben je op zoek naar een fotogeniek plekje? Ga dan zeker langs in Bo-Kaap. De felgekleurde huisjes in een van de oudste woonwijken van Kaapstad zijn haast wereldberoemd. Kan je de lokroep van de oceaan niet weerstaan, dan kan je bijvoorbeeld naar de witte stranden van Camps Bay met in de buurt tal van eet- en drinkgelegenheden. Een ander bekend strand in Kaapstad is Boulders Beach, waar een kolonie Afrikaanse pinguïns woont. Je kan ze bekijken vanop een iets hoger gelegen platform en wandelpad langs het strand. De dieren trekken zich bijzonder weinig aan van hun publiek, zelfs als het er in het weekend behoorlijk druk wordt.

naar zuid-afrika

En dan volgt uiteraard de excursie naar Kaap de Goede Hoop. Deze plek wordt beschouwd als het meest zuidelijke punt van Afrika en de plaats waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Al klopt dat eigenlijk niet. Zo kan je nog 200 km verder tot Kaap Agulhas. Hoe dan ook kan je er genieten van de natuur en een prachtig uitzicht. Het hoogtepunt – letterlijk – is de klim naar de vuurtoren, waar je het beste uitzicht hebt én met wat geluk walvissen kan spotten. Wij gaan met de kabelbaan, de Flying Dutchman, naar boven en doen de afdaling te voet via het verharde pad langs de kustlijn.

Nog een voordeel aan Kaapstad bezoeken is de nabijheid van Stellenbosch, dat onderdeel is van de Zuid-Afrikaanse wijnstreek. Het stadje kenmerkt zich door zijn koloniale architectuur en is omringd door wijnranken van de velen wijnhuizen in de omgeving. Wij bezoeken het prachtige domein van Lanzerac Wine Estate. Een perfecte locatie om de lokaal geproduceerde wijnen te proeven. Je kan er uiteraard ook heerlijk tafelen of overnachten als het allemaal wat luxueuzer mag zijn. Stellenbosch is een universiteitsstad en dat merk je op veel manieren. Zo zijn de straatnamen op de stoeprand te vinden; een oplossing voor de bordjes die steeds gestolen werden door dronken studenten.

Kortom: Zuid-Afrika is een prachtig, veelzijdig land waar je nu dankzij Air Belgium weer rechtsreeks naartoe kan vliegen. Sta jij ook al te popelen? Check dan zeker ook deze tips op Zuid-Afrika voor dummies

Ging jij al op vakantie naar Zuid-Afrika?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zuid-Afrika | Internet: southafrica.net
Toerisme Stellenbosch | Internet:
visitstellenbosch.org
Air Belgium
| Internet: airbelgium.com
Bezienswaardigheden en activiteiten
Pilanesberg National Park
| Internet: pilanesbergnationalpark.org
Tafelberg en kabelbaan | Internet: tablemountain.net
Soweto fietstours en andere activiteiten | Internet: sowetobackpackers.com
Cullinan diamantmijn | Internet: cullinan-tours.co.za
Kaap de Goede Hoop | Internet: capepoint.co.za
Eten en drinken
Lanzerac Wine Estate
| Internet: lanzerac.co.za
The Granary Cafe | Internet: theroyalportfolio.com/the-silo-hotel/dining/the-granary-cafe
Proud Mary | Internet: proudmary.co.za
Overnachten
Bakubung Bush Lodge | Pilanesberg National Park, Kubu Street | Sun City 0300 | Tel. +27 11 734 4526 | Internet: bakubungreservations.co.za
Voco Rosebank Hotel | 24 Cradock Ave,Rosebank | Johannesburg 2196 | Tel. +27 10 023 2600 | Internet: ihg.com/voco/hotels/gb/en/johannesburg
TAJ Hotel | 1 Waal Straat | Cape Town, 8000 | Tel. +27 21 819 2000 | Internet: tajhotels.com/en-in/taj/taj-cape-town

Tekst en beeldmateriaal Met Air Belgium rechtstreeks naar Zuid-Afrika © Margot Swaelens

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *