Mauritius

Roadtrip op Mauritius: de roep van het groene hinterland

Mauritius heeft zoveel meer te bieden dan zonovergoten zandstranden, uitgebreide watersportmogelijkheden en luxueuze strandhotels. Wie de moeite neemt om het al even groene als heuvelachtige binnenland te verkennen, ontdekt een fascinerend hinterland vol betoverende wouden, spectaculaire watervallen en tropische tuinen. Reisreporter Igor reed het hele eiland af, van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Mauritius

Ook de lokale bevolking weer de tropische tuinen te smaken.

Pamplemousses Gardens
Aan tropische tuinen geen gebrek op Mauritius. De Pamplemousses Gardens zijn de meest befaamde, en ook de meest bezochte op het eiland dat deel uitmaakt van Afrika. De tuin dateert uit het begin van de 18de eeuw, en is ongeveer 93 ha groot. Verwacht je aan een uitgestrekte parkzone vol exotische planten, palmbomen en feeërieke waterlelies. Het park telt meer dan 500 plantensoorten, en een 80-tal verschillende palmbomen. Niet alleen toeristen komen hier graag, tijdens het weekend spot je hier de plaatselijke bevolking die komen picknicken in de Pamplemousses Gardens.

De hoofdstad is een smeltkroes van culturen.

De hoofdstad Port Louis
Port Louis is niet enkel de hoofdstad van Mauritius, maar ook een drukke havenstad én de grootste stad op het eiland. De stad telt ongeveer 15.000 inwoners. De binnenstad is al even druk als chaotisch, met diverse stadswijken en stadsdelen zoals Chinatown, het havenkwartier en de moslimwijk. Wij gingen op stap met My Moris, een organisatie die zich tot doel stelt om het eiland in al zijn facetten te belichten. Onze thematische wandeltocht Les Mille Visages de Port-Louis bood ons een fascinerende inkijk in het culturele, gastronomische en historisch verhaal van Port-Louis. Zo proefden we onderweg verschillende plaatselijke specialiteiten.

Protip om Mauritius te ontdekken: met de fiets!

Fietsen op Mauritius
Mauritius is een wondermooi eiland om al fietsend te verkennen. Bij Electro Bike hebben ze dit perfect begrepen. Maar waarom je vermoeien, als het ook per e-bike kan? Wij gingen mee met The Albion Escape, een 35 km lange begeleide fietstocht langs de westkust van Mauritius. Ons enthousiaste gids Stephano leidde ons door suikervelden, langs woeste kustlijnen en door slaperige dorpjes om finaal halt te houden in de Bay of Albion. Hier vormt eeuwenoude vuurtoren de lokale attractie. Het fietsen per e-bike gebeurt in kleine groepjes, steeds onder begeleiding van twee monitors.

Mauritius

De ruige natuur in het binnenland is absoluut het hoogtepunt op het eiland!

Spectaculaire watervallen
Het binnenland van Mauritius bestaat vooral uit vruchtbare valleien, nationale parken en uitgestrekte wouden. Wie kickt op spectaculaire watervallen, wordt op Mauritius verwend met een brede keuze aan watervallen. Wij trokken de heuvelzone in en verloren ons hart aan de Chamarel Waterfall, een bijna 100 m hoge waterval die gelegen is in het Black River Gorges Nationaal Park. Het nationaal park is tevens de perfecte setting om trektochten te maken.

TIP. Nu je toch in de buurt bent, kunt je makkelijk de Seven Colored Earth bezoeken, een bevreemdende geologische formatie waarbij de zandduinen bij zonnig weer voortdurend van kleur lijken te veranderen.

Mauritius op het water ontdekken = dolfijnen spotten!

Mauritius vanaf het water
Wil je liever Mauritius vanaf de waterkant aanschouwen, dan raden we een catamaran cruise aan. Wij scheepten in vanaf Black River, en waren meteen vertrokken voor een al even ontspannende als fascinerende dagtocht langs de kust. De sfeer aan boord zat er meteen stevig in, met dank aan de open bar-formule (met rum en bier!), terwijl de lunch bestond uit een verleidelijke BBQ. Onderweg spotten we scholen dolfijnen, al speurden we – andermaal – vruchteloos naar walvissen. Halfweg is er een snorkelstop voorzien, en meren we aan op Île aux Cerfs, een eiland voor de kustlijn dat razend populair is als uitwaaistek voor lokale cruiseboten.

l’Aventure du Sucre
Het museum l’Aventure du Sucre keert terug naar de oorsprong van Mauritius als eiland vol suikerplantages. En – helaas – slaven. Ooit was suiker namelijk hét voornaamste handelsproduct op Mauritius. l’Aventure du Sucre vertelt niet enkel het verhaal van de suikerproductie op het eiland, maar focust en passant eveneens op de geschiedenis van de slavernij. Het museum bestaat uit een educatief gedeelte en een productiegedeelte. Daar wordt het volledige productieproces uitgelegd, vanaf de oogst tot en met het afgewerkt product. Het museum is belerend opgevat, al mag men dit zeker niet verwarren met oubollig.

Lekkerste exportproduct op Mauritius? Rum!

De Rhumerie de Chamarel
Rum is altijd één van de belangrijkste exportproducten op Mauritius geweest. De Rhumerie de Chamarel is daarbij de grootste rumfabrikant van het eiland. Het domein ligt in een vruchtbare vallei in het zuidwesten van Mauritius. Op de uitgestrekte plantage wordt niet enkel suikerriet gekweekt, maar ook diverse tropische fruitsoorten. Een bezoek aan de Rhumerie leidt je doorheen het productieproces van de rum, vanaf het moment dat het suikerriet wordt binnengebracht, tot het afgewerkt product. Wij wisten vooral de proeverij op het einde te waarderen, al was de uitleg onderweg ook best interessant.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Mauritius | www.tourism-mauritius.mu/nl
Taal | Engels is de officiële taal, Frans wordt er ook gesproken
Lokale munt | roepie
Bereikbaarheid
Vliegtuig | Rechtstreekse vlucht via Schiphol met of Charles de Gaulle in Parijs via Air France, KLM en Air Mauritius. Reken op een vlucht van circa 11 uur.
Huurauto | Sunny Cars | all-in prijs, zonder extra verzekeringen of verborgen kosten en met een 24/7 ondersteuning
Activiteiten
Stadswandeling in Port Louis met My Moris | www.mymoris.mu
Fietsen op Mauritius met Electro Bike | www.electrobike.mu
Museum l’Aventure du Sucre | www.aventuredusucre.com
Rhumerie de Chamarel | www.rhumeriedechamarel.com
Overnachten
Travelworld | Belgische touroperator | Wij overnachtten in het Long Beach Hotel, het Outrigger Mauritious Resort & Spa en het Maradiva Villas Resort & Spa.

? PIN nu en plan later

Mauritius

Foto’s: © Igor Vandenberghe

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *