werken in marokko

Werken in Marokko: houdt rekening met deze cultuurverschillen

Werken in het buitenland. Het trekt veel mensen en kan ook zeker een hele leuke en leerzame ervaring zijn. Echter betekent dat niet dat het alleen maar puur pleziers is. Hoe verder je van België af komt, hoe meer je op cultuurverschillen zult stuiten. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel veel kopzorgen opleveren. Je leest hier meer over de cultuurverschillen tussen België en Marokko en over een eventuele cultuurschok.

Cultuurschok
Als je langere tijd in het buitenland woont, zul je steeds meer cultuurverschillen opmerken. De eerste weken zul je vooral opwinding voelen dat je eindelijk in het buitenland bent. Maar nadat de eerste glans eraf is, kom je steeds meer verschillen tegen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar is voor veel mensen een uitdaging, omdat ze zich moeten aanpassen. Daardoor ontstaan er steeds meer frustraties en irritaties in je dagelijks leven. Hier zul je doorheen moeten, maar langzaam ga je inzien dat ook deze cultuur er mag zijn en je je in bepaalde mate kunt aanpassen. Vervolgens ga je steeds meer wennen en voel je je thuis. Houdt er rekening mee dat je, eens aanpast, aan het werken in Marokko, het verschil met je thuisland groter kunnen zijn dan verwacht.

Cultuurschok voorkomen?
Je kunt een cultuurschok in de meeste gevallen niet voorkomen. Het is in ieder geval belangrijk om je goed in te lezen in de cultuur van het land. Zo weet je al een beetje wat je te wachten staat. Ook kan het helpen om met mensen te praten die dezelfde ervaring hebben opgedaan. Maar uiteindelijk moet je het zelf gaan ervaren en overkomt je zoiets gewoon. De belangrijkste tip is om het gewoon te laten gebeuren en altijd waakzaam te blijven dat je niet te veel oordeelt.

Cultuurverschillen met Marokko
Als je gaat wonen en werken in Marokko is het goed om te weten dat mensen heel vriendelijk en gastvrij zijn. Zo kan het maar zo zijn dat iemand je na een paar minuten al bij hem of haar thuis uitnodigt voor een kopje thee. Grote kans dat je dan de zoete muntthee voorgeschoteld krijgt. De uitnodiging weigeren wordt vaak als belediging opgevat. Dus wanneer je ja heb gezegd, denk er dan aan om je schoenen uit te doen. Ben je ergens te eten uitgenodigd? Ga dan uit van grote hoeveelheden voedsel en houdt er rekening mee dat je met je handen moet eten. Gebruik in dit geval altijd je rechterhand, omdat de linkerhand voor persoonlijke hygiëne is bedoeld.

Hoewel je niet per se mee hoeft te doen aan de ramadan, laat je wel je respect zien, door in deze periode niet overdag in het openbaar te eten, drinken of roken. Het wordt daarnaast vaak gewaardeerd als je afdingt bij het kopen van producten. Maar denk er wel om dat je de intentie hebt om het product daadwerkelijk te kopen, want anders wordt het als een belediging opgevat en als respectloos gezien.

Zakelijke cultuurverschillen
Ook in de zakelijke cultuur zijn er verschillen met België. Daarbij is het bijvoorbeeld belangrijk om eerst een band op te bouwen, voordat je succesvol kunt werken in Marokko. Weest niet ongeduldig en overhaast niets. Ook is hiërarchie daar veel belangrijker dan hier en moet je respect tonen. Qua kleding is het belangrijk om niet te schaars gekleed te gaan. Beter is om wat formeler gekleed te gaan. Daarnaast is het goed om afspraken nog even kort van tevoren te bevestigen. Tijdens de ramadan is het beter om geen zaken te doen. En hoewel het zeker wordt gewaardeerd als je een klein cadeautje meeneemt, kun je hier beter voor chocolade of iets typisch Belgisch maar geen  alcohol. Dit laatste wordt namelijk niet gewaardeerd. Houdt er rekening mee dat de geschenken niet worden uitgepakt waar jij bij staat. Dit is geen belediging, maar gewoon hoe ze het altijd doen.

Beeldmateriaal werken in Marokko via Pixabay | omslagfoto met moskee  Hans-Juergen Weinhardt | Theepot:  Daniel Wanke  | eten: Samir Biscevic

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *