Marrakech is niets voor liefhebbers van planning en orde. Het is een broeierige stadsmetropool om eindeloos in te verdwalen en je zintuigen te volgen. Wij dwaalden 48h rond in Marrakech en lieten ons de ene keer door onze neus leiden, de andere keer door onze nieuwsgierigheid of gewoon door de vele fascinerende straatgeluiden.
Anno éénentwingste eeuw is Marrakech organisch gegroeid van een keizerlijke stad tot een uitgestrekte stadsmetropool met meer dan één miljoen inwoners. De Oude Stad, verstopt achter de omwallingmuren, veranderde al die tijd weinig. Vandaar het eeuwenoud centrum met het overbekende Place Jemaa el-Fna plein als kloppend stadshart van een al even mysterieus als authentiek centrum vol couleur locale. Talrijke Moorse meesterwerken en weelderige stadspaleizen verwijzen naar lang vervlogen tijden toen Marrakech de hoofdstad was van een rijk dat zich van Algiers tot Spanje uitstrekte.
Zaterdagavond 17h: bezoek aan de Place Jemaa el-Fna
De Place Jemaa el-Fna, een plein met een gruwelijk verleden, werd door UNESCO tot Werelderfgoedsite uitgeroepen. Tot de negentiende eeuw hing men hier de misdadigers op. Niets dat daar nog aan herinnert want overdag is deze plek een drukke marktplaats die in de vroege vooravond plaats maakt voor spectaculaire openluchtshows vol muzikanten, artiesten, slangenbezweerders, eetstandjes en verhalenvertellers. Een spektakel dat je niet missen mag!
Zondagochtend 10h: per paardenkoets door de Oude Stad
Marrakech is een grote stad met een zeer uitgestrekt oud centrum. In volle zomer, als de zon vroeg present tekent, kan rondslenteren er vermoeiend zijn. Ik raad dan een ritje aan met een calèche – of een paardenkoets. Een calèche inhuren kan voor één of meerdere uren. Spreek vooraf een prijs af, want die kan nogal verschillen van koetsier tot koetsier. Maar toegegeven: een tocht met een paardenkoets heeft iets feestelijks. Profiteer er meteen van om je langs de stadsmuren te laten voeren.
Zondagmiddag 12h: rondslenteren in de soeks
De soeks van Marrakech, een kluwen van drukke straten, stegen en passages, behoren tot de meest fascinerende van Noord-Afrika. Afbieden is de boodschap! Vooral tapijten, specerijen, lederwaren en sieraden zijn populaire goederen. Theoretisch zijn de soeks ingedeeld naar de aard van hun producten, doch dit klopt slechts gedeeltelijk. Verwacht hier niet, als in Turkije of Tunesië, een brede keuze aan namaakproducten. Daarvoor zijn de ambachtslui en verkopers te fier!
Zondagmiddag 16h: pik wat cultuur mee
Zin om een vleugje cultuur mee te pikken? Zeker zien en doen zijn dan het Palais Bahia en de Koutoubia-moskee flink. Het Palais Bahia dateert van eind negentiende eeuw en bestaat uit twee verschillende delen gebouwd rond lommerrijke binnenplaatsen vol verfijnd graveerwerk en weelderige patio’s. De Koutoubia-moskee overheerst al vele eeuwen visueel het oude stadscentrum. De rijkelijk versierde zeventig meter hoge minaret wordt als een van de mooiste in de westerse moslimwereld beschouwd. De eerste versie van deze moskee dateert van de twaalfde eeuw.
Maandagochtend 10h: buiten de stadspoorten
De imposante stadsmuren zijn negentien kilometer lang, twee meter breed en ongeveer negen meter hoog. Op sommige plaatsen kan je op de wallen wandelen. De vele monumentale stadspoorten die de muur onderbreken zijn schoolvoorbeelden van Moorse frivoliteit. Sommige poorten dateren uit de twaalfde eeuw, anderen zijn later gebouwd of verstevigd met robuuste verdedigingsforten. Eenmaal buiten de stadsmuren overvalt je een druk lawaai van uitdijende stadswijken zoals Guéliz. Een moderne stadswijk ontworpen door maarschalk Lyautey toen Marokko tussen 1912 en 1956 een Frans protectoraat was.
Maandagmiddag 13h: chillen in La Mamounia
Net buiten de stadsmuren vind je La Mamounia, een al even legendarisch als exclusief luxehotel dat door de ‘rich and famous’ druk gefrequenteerd. Het wondermooie hotelpark mag je vrij bezoeken en vormt een oase van rust en stilte in het broeierige Marrakech. Wie wenst, kan een dagpas kopen en gedurende de ganse dag gebruik maken van de vele verleidelijke faciliteiten van dit luxehotel. Tip! Ga er lunchen en geniet van een uitgebreid lunchbuffet aan de rand van het zwembad.
Tussendoor: Slapen in Marrakech
Wij sliepen in Riu Tikida Palmeraie, een viersterren all inclusive-hotel gesitueerd in de Palmeraie-wijk, een groene oase aan de rand van Marrakech. Naast een imposant buitenzwembad heeft het hotel ook een binnenbad, een spa- en wellnesscentrum. Het restaurant beidt je een ruime keuze tussen internationale buffetten en gastronomische specialiteiten. Naast het buffetrestaurant, vind je hier eveneens een Marokkaans specialiteitenrestaurant en een Italiaans restaurant. Driehonderdvijftig kamers liggen verspreid over vijf verschillende gebouwen.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Marrakech | Internet: www.visitmarrakech.com
Toerisme Marokko | Internet: www.visitmorocco.com/nl (Nederlandstalige website)
Bezienswaardigheden
La Mamounia | Internet: www.mamounia.com
Overnachten
Hotel Riu Tikida Palmeraie via Tui
Bereikbaarheid
Wij reisden met Tui en Tui Fly naar Marrakech. In het ruime aanbod van Tui vind je zowel clubhotels, familiehotels als riads. Tui Fly vliegt driemaal per week vanuit Brussel naar Marrakech. Internet: www.tui.be | www.tuifly.be
Foto’s: Igor Vandenberghe | Pixabay Creative Commons licentie, omslagfoto: Hicham Elaarkoubi | Paardenkoets: © sulox32
Laat een bericht achter