weekendje oostende

10 tips voor een geslaagd weekendje Oostende

De koningin der badsteden heeft niet alleen een weids strand, maar ook een waaier aan culturele highlights. Het is een walhalla voor shoppers en lekkerbekken met een scala aan originele eetadresjes. Bovendien is Oostende vlot bereikbaar met de trein. Reisreporter Miet deelt 10 tips voor een geslaagd weekendje Oostende.

The Crystal Ship is het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte. Wereldbekende kunstenaars creëerden ondertussen 72 gigantische muurschilderingen. Deze wandel- of fietstocht mag niet ontbreken tijdens je weekendje Oostende. TIP: kijk ook omlaag voor humoristische details zoals de foto’s met de vuilnismannen!

1. The Crystal Ship: een van de belangrijkste street art-evenementen ter wereld
Toen in 2016 street art-artiesten van overal ter wereld in Oostende neerstreken, werd kunst hét gespreksonderwerp van zowel kunstliefhebbers, als van inwoners en toeristen. Deze zomer heeft reeds de zevende editie plaats van The Crystal Ship, het grootste openluchtfestival in Europa rond kunst. Wereldbekende, zowel nationale als internationale kunstenaars creëerden 72 gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinterventies op zijkanten van flatgebouwen, sombere gevels en vervallen muren in de achterbuurten. In het toeristisch kantoor kan je het boekje ‘The crystal ship, kunstroute Oostende’ verkrijgen met fiets- en wandelroutes en achtergrondinformatie over de kunstenaars en hun werk.

Ensor, een Oostendse schilder met wereldnaam is vooral bekend voor zijn schilderijen met maskers. Zijn fans zorgden dat zijn huis intakt bleef en kan bezocht worden. In het aanpalend pand is nu een modern interactief belevingscentrum!

2. Op bezoek bij Ensor
Eén van de bekendste Oostendenaars is James Ensor (1860-1949), een vernieuwer van de moderne schilderkunst. Na zijn dood richtten vrienden zijn woon- en werkruimte aan de Vlaanderenstraat in als museum. Nadat de onderhoudskosten voor de stad te hoog opliepen, redden Ensorfans het museum van de sloophamer. Vandaag kan je er op de verdiepingen een goed beeld krijgen van hoe Ensor er met zijn trouwe huisknecht August leefde en werkte. In 2020 werd het aanpalend pand ingericht als modern interactief belevingscentrum waar schilderijen van Ensor tot leven komen en waar je kan snuisteren in zijn spullen, zijn brieven lezen en foto’s kan bekijken. De Ensorwandeling leidt je langs de belangrijkste locaties uit het leven van deze kunstenaar en mag niet ontbreken tijdens je weekendje Oostende.

Astropolis combineert sterrenkunde met ruimtevaart en interessante tentoonstellingen. Kinderen (en volwassenen!) bouwen er raketten die ze nadien met veel spektakel te lanceren.

3. Astropolis – Space science center: boeiend voor groot én klein
Nabij de luchthaven van Oostende zie je van ver de grote koepel waar je op de vierde vrijdag van de maand onder deskundige leiding sterren en planeten kunt waarnemen. Maar Astropolis is zoveel meer en combineert sterrenkunde met ruimtevaart. In de grote tentoonstellingsruimte beneden behandelen langdurende exposities niet alledaagse sterrenkundige, klimatologische en ruimtevaart gerichte thema’s. In de kleine tentoonstellingsruimte boven zijn er tijdelijke tentoonstellingen. In het auditorium worden voordrachten gegeven en boeiende documentaires getoond die dit jaar in het teken staan van de 50ste verjaardag van de Apollomaanlandingen. Voor kinderen zijn er speciale vertoningen en voorleesmomenten. Daarnaast kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders raketten bouwen, die ze nadien met veel spektakel buiten lanceren. Tijdens innovatieve workshops worden robots gebouwd en geprogrammeerd of leer je hoe je de maan moet schetsen. Wie zijn slaapzak meebrengt, kan binnenkort buiten overnachten en genieten van de vallende sterren.

Het met veel respect gerestaureerde Fort Napoleon is het belangrijkste militair gebouw in ons land.

4. Fort Napoleon: wat als de muren konden praten?
Tot 1990 was Fort Napoleon – het belangrijkste militair gebouw in ons land – een monumentale ruïne en het doelwit van vandalen en jongeren die er spannende afspraakjes maakten. Onlangs werd het met veel respect gerestaureerd en nu is het een boeiende toeristische attractie met een verhalenparcours over de geschiedenis van het fort. Een audiogids of boekje beschrijft elk punt van het parcours. Je hoort er bekende en minder bekende stemmen vertellen over wat hier allemaal gebeurde: bakkers wier meel gestolen werd zodat de soldaten naar de meisjes van plezier konden gaan, de kille ellende van de winters in het fort of de geniepige dates van de Oostendenaars. Voor kinderen is er een aangepaste tocht. Fort Napoleon is nu ook een gloednieuw infopunt van Toerisme Oostende met een gezellige cafetaria. Je kunt er terecht voor allerhande toeristische informatie en tickets voor evenementen en voorstellingen.

’t Koelschip is een kleine stadsbrouwerij met bijzondere, smaakvolle streekbiertjes.

5. Lekker en Bourgondisch Oostende
Bij je weekendje Oostende hoort natuurlijk lekker eten en drinken en ook op dat vlak scoort de badstad. Nabij het Casino Kursaal ligt de stadsbrouwerij ‘t Koelschip. Beneden brouwen Ive Mostrey en Sandy Major ‘tankbieren’ en stellen ze hun installaties ter beschikking van andere brouwers. Na een workshop bierbrouwen kan je je eigen creatie op flessen laten trekken. Boven in hun biershop presenteren ze 400 bieren van bevriende brouwerijen. De vrijgekomen drab bij het brouwen verkopen ze om te verwerken in brood, paneermeel of granola.

Nadien bezoeken we ’t Botteltje: gekend voor zijn grootse selectie bieren en jenevers en genieten er van een heerlijk visgerechtje.

6. Grootste selectie bieren en jenevers
Café, hotel en restaurant Botteltje op 2 minuten van het strand is een aanrader. Deze mix van een typisch Vlaams bruin café met een Engelse gentlemen’s pub is één van de oudste horecazaken in Oostende en nog steeds in handen van de familie Desimpelaere. Vader Jean-Pierre gaat prat op zijn grootste selectie bieren en jenevers van de hele Belgische kust waaronder 16  bieren op tap. Zoon James verzorgt culinaire maaltijden en specialiseerde zich in visgerechten en fingerfoods die zich goed laten combineren met hun zelfgebrouwen bieren waaronder de ‘Oostendse Strever’.

Doen tijdens je weekendje Oostende: de overzet nemen tussen beide oevers

Zoals het hoort in een haven, steken we over naar de Oesteroever met een overzetboot.

7. Fish Food & Meet Market op Oosteroever
Oosteroever is een nieuw trendy stadsdeel in de historische vissershaven van Oostende met onder meer drie hoge flatgebouwen als blikvanger. De Cierk in de authentieke ruimtes van de gewezen vismijn is een gloednieuw en uniek concept. Het is een Fish Food & Meet Market met vooral lokale producten waar je ook terecht kunt voor een etentje, een evenement, een intieme vergadering, een conferentie of bedrijfsreceptie.

Oosteroever is een nieuw trendy stadsdeel met onder andere De Cierck: een Fish Food & Meet Market met vooral lokale producten en een streekgerechtenmuseum.

8. Streekgerechtenmuseum met leuke workshops
Naast De Cierk biedt het Streekgerechtenmuseum erkende streekproducten uit heel Vlaanderen aan. In een heel aantrekkelijk winkeltje – met dat ietsje meer – kan je een drankje en een selectie producten kopen om buiten op het terras te degusteren als aperitief of picknick. Het begon allemaal met de zelfgemaakte charcuterie van vader Willy Deschildre, die nog steeds workshops organiseert over het maken van droge worsten. Zoon Karel bouwde het origineel concept verder uit.

Wat verderop ontmoeten we één van de beste chocolatiers van België!

9. Smullen bij chocolatier Olivier Willems
Zoetekauwen vinden hun gading bij chocolatier Olivier Willems die in 2021 door Gault & Millau werd verkozen tot de chocolatier van het jaar. Vanuit de winkel heb je een inkijk in zijn werkatelier. Wie passeert moet zeker de praline met gin & tonic op basis van Tarquin’s Cornish Dry gin proberen. Willems ontwikkelt voortdurend nieuwe combinaties: zo bracht hij hommage aan James Ensor en lanceerde de coronapraline, versierd met emoticons.

weekendje oostende bij Vayamundo

In Vayamundo kan je budgetvriendelijk logeren. Je hebt er onder andere een grote sportzaal met klimmuur, een loungebar met zeezicht, een grote speelruimte voor kinderen en gezellige zitruimtes waar soms live muziek wordt gespeeld. Drie buffetrestaurants bieden regionale vis- en vleesgerechten met aandacht voor gezonde voeding.

10. Budgetvriendelijk logeren in Vayamundo
Tijdens ons weekendje Oostende logeren we in vakantieclub Vayamundo Oostende. Sommigen zullen zich misschien vakanties in Ravelingen en de Kinkhoorn in Mariakerke herinneren. Voor heel wat families was dat de enige betaalbare vakantieformule. Het hele complex heeft nu een hele metamorfose en naamswijziging ondergaan en is nu een hedendaagse vakantieclub met luxueuze hotelkamers, maar ook kleine en grote appartementen voorzien van alle moderne comfort. Een indoorzwembad met sauna, een fitness, een sporthal, een reuze speeltuin en een uitgebreid animatieteam maken van het hotel een vakantieclub. Drie buffetrestaurants bieden regionale vis- en vleesgerechten aan met aandacht voor gezonde voeding. In de loungebar met zeezicht speelt op sommige avonden livemuziek. De budgetvriendelijke prijzen zijn gelukkig gebleven waardoor ze zich nog steeds profileren als aanbieder van betaalbare vakanties. Vayamundo wil niet alleen haar gasten een deugddoend verblijf aanbieden, maar ook impact hebben op onze samenleving en het milieu. Ze streven naar de realisatie van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en zijn houder van de Green Key en de Fair Trade Award.

weekendje oostende

We sluiten ons weekendje Oostende af met deze prachtige zonsondergang.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Oostende | Internet: visitoostende.be/nl
Toerisme West-Vlaanderen | Internet: westtoer.be/nl
Overnachten
Vakantieclub Vayamundo Oostende | Internet: vayamundo.eu/oostende
Zien en doen
The Crystal Ship | Internet: thecrystalship.be
Ensor museum en wandeling | Internet: ensorstad.be
Astropolis Space Science Center | Internet: astropolis.be
Fort Napoleon | Internet: fort-napoleon.be
Eten en drinken
Café Botteltje | Internet: cafebotteltje.be
Blonder Kuif & Stadsbrouwerij ’t Koelschip | Internet: blondekuif.be/be
Deschildre Streekproducten | Internet: deschildre-streekproducten.be
De Cierk Fish Food & Meet Market | Internet: decierk.be
Chocolatier Olivier Willems | Internet: olivierwillems.be

📌 PIN nu en plan laterweekendje oostende

Auteurs weekendje Oostende: tekst © Miet Waes | Foto’s: © Frans Oyen | Omslagfoto: Venetiaanse gaanderijen in Oostende © Bruno Loockx

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *