Weekendje Ieper: 48 uur in de schaduw van schattige gevels

Het mooiste hotel van Vlaanderen, de schattigste gevels van België en een geschiedenis om boeken mee te vullen: Ieper heeft het en dat kunnen we garanderen! En wij, dat zijn Reisreporters Katy en Stephanie, die 48 uur in de historische stad doorbrachten. Er werd geproefd, gewandeld (occasioneel gehuppeld) en bezonnen. Een weekendje Ieper om van te genoten!

Tintelende trapgevels
Het eerste dat opvalt tijdens ons weekendje Ieper, zijn de huisjes die echt stuk voor stuk bij elkaar passen. Het is alsof de stad een puzzel is met allemaal dezelfde puzzelstukjes. De verschillende warme tinten van de bakstenen en trapgeveltjes hebben een zalig rustgevend karakter. Bij elk ‘te koop’-bordje aan de gevels van zulke huizen vertraagt dan ook onze pas. Hoe mooi moet het zijn om hier te wonen!

weekendje ieper

De gevels in Ieper zijn betoverend mooi!

Over kitscherige koffiehuisjes
Het eerste wat we doen om een stad te onderzoeken? De eerste koffiebar bezoeken de we tegenkomen. En er zijn enkele bijzondere exemplaren waar wij ons even hebben neergevlijd. Zo was er het schattige Mimi’s Bakery, waar het leek alsof we een woonkamer van de jaren 50 binnenstapten. Enkele straten (en tijdzones) verder, heb je dan weer Les Délices de Roses dat zó kitscherig is, dat het werkt!

Aan authentieke winkeltjes geen gebrek in Ieper.

Shoppen terwijl je eet
Voor het avondmaal kozen we voor Dépot, een restaurant waar je tussen het eten door ook even je volgende verjaardagscadeau op de kop kan tikken. Of hoe je het beste van twee werelden combineert: eten en shoppen! Bij Dépot kan het! Of Ieper ook andere lekkernijen in de aanbieding heeft? Wees maar zeker! Zo kochten we als souvenir voor onze mannelijke wederhelften een pot ‘Yperse paté’ en wat lokaal bier in een slager die leek te hebben stilgestaan in de tijd.

De bekende Menenpoort.

Een laatste herdenking, elke dag opnieuw
De serieuze overweging of we nog voor een dessert gingen werd verstoord door de prachtige klanken van een tiental doedelzakken in de verte. Veel mensen kijken er zelfs niet meer van op. 20 uur, The Last Post. Snel rekenen we af en gaan we toch even dit speciale moment bijwonen.

Want dat er hier elke dag een plechtigheid plaatsvindt onder de Menenpoort, blijft indrukwekkend. Niet enkel omdat het een mooi gebaar is om de slachtoffers van WO I dagelijks te herdenken, maar ook omdat er een stroom aan bezoekers met camera in de hand, ook hetzelfde idee hadden als wij. Maar dan iets beter voorbereid. “Je moet daar zeker een halfuur op voorhand staan om een goed plekje te bemachtigen”, weet de eigenares van het hotel ons later te zeggen.

Slapen deden we in het meest magische hotel van de stad!

Slapen als een koning(in)
Het hotel is trouwens ook een vermelding waard. En dan bedoel ik niet zomaar een klein compliment tussendoor. Want wat een kamer, wat een ontbijt, wat een gastvrijheid. In het Mainstreet Boutique Hotel kregen we een kamer om niet enkel U, maar ook elk ander aanspreekwoord, tegen te zeggen. Van de antieke luster en de gouden kopjes op de marmeren tafel, tot het ligbad met uitzicht op TV.

En het meest opmerkelijke? Over heel het hotel, en dan vooral aan de ontbijttafel, krijg je enorm schattig potjes, bordjes en kannetjes te zien, die allemaal bij elkaar passen. “Die worden gemaakt door een pottenbakker net uit de stad. Als je tijd hebt kan je zelfs een les gaan volgen”, zegt de hoteluitbaatster. Tijd was jammer genoeg niet onze vriend dat weekend.

weekendje ieper

Ook dit is Ieper: wandelen in een groene omgeving.

Door het groen richting geschiedenis
Dag twee brengt ons een perfecte combo van groen en geschiedenis. Want hoe hard je Ieper ook op een andere, alternatieve manier wil leren kennen, de oorlog blijft erdoorheen sluimeren. We kiezen voor de Vestingwandeling, een tocht rond de best bewaarde vestingen van ons land. Authentieke stenen muren, torens en kelders wisselen af met nieuwe bruggen, schattige huisjes aan de overkant van de gracht en totale rust. Letterlijk vlakbij de stad zit je volledig in het groen en dat lijkt ook niet te stoppen als je in de verte kijkt.

Wandelen, fietsen en aankruisen
Al dat groens hadden we graag van dichterbij geïnspecteerd, maar daar hadden we net een dagje langer voor op onze kalender moeten aankruisen. Dus als je Ieper wilt ontdekken, mag je zeker niet te gierig zijn op deze kruisjes. Trek er genoeg tijd voor uit en geniet van het grote aanbod aan wandelingen en fietstochten. Deze stad met een zware rugzak vol aan donkere geschiedenis wordt toch een beetje verlicht door de andere kant van de stad die niet te verwaarlozen is: de charme van de huisjes en het groene, rustgevende karakter.

Bekijk alle hoogtepunten van ons weekendje Ieper

Goedkoop en duurzaam naar je hotel in West-Vlaanderen met Happy trip
Stephanie en Katy spoorden relax van Mechelen naar het mooie West-Vlaamse Ieper. Voor hen geen filestress of lastig parkeergedoe, integendeel. Dankzij een goed boek, lekker ontbijtje en voorbijrazende groene panorama’s zat het vakantiegevoel er meteen goed in! Bovendien reis je supervoordelig met het Happy Trip ticket. Wij betaalden slechts € 9,80 heen en terug in 2de klas. Van waar je ook vertrekt in België, dit is de prijs. Zo werkt het:

  1. Boek je overnachting bij één van de deelnemende hotels.
    De volledige lijst vind je op www.westtoer.be/nl/happy-trip
  2. Ten vroegste 1 maand voor je eerste overnachting krijg je een mail van je gereserveerd hotel met daarin per persoon een NMBS-bestelcode.
  3. Vervolgens bestel je met deze codes je Happy Trip tickets op nmbs.be.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Ieper | internet: www.toerismeieper.be | E-mail: [email protected]
Toerisme West-Vlaanderen | Internet: www.westtoer.be
Toerisme Vlaanderen | Internet:  www.visitflanders.com
Bezienswaardigheden
Menenpoort | Menenstraat 8900 Ieper
Tel.: +32 57 23 92 20 | Internet: www.flandersfields.be/nl/doen/menenpoort
The Last Post | Menenpoort, Menenstraat 8900 Ieper
Internet: www.flandersfields.be/nl/inspiratie/last-post
Vestingroute | Verschillende startpunten | [email protected]
Internet: www.toerismeieper.be/vestingroute
In Flanders Field Museum | Grote Markt 34, 8900 Ieper
Tel.: +32 57 23 92 20 | [email protected]
Eten en drinken
Mimi’s Bakery | Boterstraat 45, 8900 Ieper
Tel.: +32 57 36 65 68 |[email protected] | Internet: www.koffiehuis-mimis.be
Les délices de Roses
| Rijselstraat 22, 8900 Ieper
Tel.: +32 470 24 31 27 | Internet: www.lesdelicesderose.com
Dépot
| Menenstraat 18, 8900 Ieper | [email protected]
Tel.: +32 57 37 78 77 | Internet: www.depotieper.be
Overnachten
Mainstreet Boutique Hotel | Rijselstraat 136, 8900 Ieper
Tel.: +32 57 46 96 33 | [email protected] | Internet: www.mainstreet-hotel.be
Bereikbaarheid
Met de wagen | Ieper is vlot bereikbaar via de snelwegen. Doch een geschikte parking vinden is niet altijd even eenvoudig.
Openbaar vervoer | Met de trein reis je wellicht het meest comfortabel voor je weekendje Ieper. We verwijzen hiervoor graag naar het praktisch stukje over de Happy Trip formule boven de praktische info.

Meer tips voor een weekendje weg vind je in onze rubriek trips.

Genoot je ook al van een weekendje Ieper?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 PIN nu en plan later

weekendje ieper

Foto’s: © Katy Goelen
Video: © Stephanie Tordoir

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *