floriade 2022

Expo Floriade 2022: niet alleen voor groene vingers

Almere is de afspraak voor de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens om de tien jaar wordt georganiseerd in Nederland. Het thema van Floriade 2022 luidt: ‘Growing Green Cities’. Er worden zo’n twee miljoen bezoekers verwacht, waarvan zo’n 300 000 vakmensen. Maar niet alleen voor wie groene vingers heeft. Iedereen is welkom, luidt het.


Iedereen dus die van geur en kleur houdt en geniet van bloemen, planten, groenten en fruit. De Floriade 2022 telt 192 kavels, waarbij de groenstructuur dient als omgeving voor de wijk die er op termijn zal komen. De hogeschool en een zorgcentrum zijn er intussen al. De expo telt 168 culturen en die vind je terug in een mix van internationale paviljoenen: 40 om precies te zijn. Je kunt er naast de typische planten en bloemen ook hun cultuur en lokale innovaties opsnuiven.

Nationale paviljoenen
In ons eigen Belgisch paviljoen vind je eetbare bloemen en in het Duitse gebouw krijg je een goed beeld over hoe tuinbouw op een moderne manier aangepakt kan worden. Thailand exposeert dan weer met een tuin vol waterlelies, sierplanten en orchideeën. Leuk voor de kinderen is dat er een speeltuin is. Dat planten toch kunnen gedijen onder extreme hitte toont het paviljoen van de Verenigde Emiraten aan. Een plaatselijke gids geeft je deskundige uitleg over het irrigatiesysteem.

floriade 2022

Indrukwekkend Green House
Het meest indrukwekkend op Floriade 2022 is The Green House. Dit is een hypermoderne serre van maar liefst 170 meter lang en 1 hectare groot. Hier toont Nederland waar het goed in is, nl. de meest innoverende en duurzame toepassingen van circulaire glastuinbouw. Daarnaast is er aandacht voor duurzame woningbouw en hoe dit alles samenkomt. Denk aan innovatieve warmteopslag, waterbesparing en andere technieken. Alles wordt overzichtelijk en ruim gepresenteerd, waardoor er weinig wachtrijen zijn.

Arboretum, nieuwe stadslong in de maak
Het arboretum, een levende bomenbibliotheek als het ware, vormt de groenstructuur van de Floriade en van de stadswijk Hortus die hier na de expo wordt ontwikkeld. Het arboretum zal dan de 28e bomentuin zijn van Nederland. Naast de bomen die er al stonden, kwamen er 700 soorten bij, goed voor een totaal van 2 500 stuks. Tel daar nog eens 50 000 heesters en vaste planten of bollen bij en dan krijg je hier straks een heuse nieuwe groene stadslong.

floriade 2022

Duurzaam bouwen en wonen
The Exploded View is een concept rond duurzame, herbruikbare materialen in de stadsbouw. Denk aan groendaken, ecologische wanden en waterdoorlatende bestrating om iets te noemen. Vandaag de dag zijn er allerlei slimme oplossingen om de stad in de toekomst nog leefbaarder te maken. The Exploded View is een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen en werkt via circulaire bouwmethodes. Zo is de vloer gemaakt van aardappelzetmeel, zeegras is de basis voor de isolatieplaten en de tussenschotten komen van verwerkt bruin zeewier.

floriade 2022

Met de kabelbaan naar de expo
Er zijn twee ingangen bij de Floriade. Je kunt kiezen voor de ingang ‘Weerwater’. Die wordt vaak gebruikt door bezoekers die met de veerboot uit Almere komen. Maar je kunt ook langs de andere kant van het park naar binnen. Daar wacht je de kabelbaan die je 850 meter meeneemt over het park. Zo’n ritje staat garant voor een prachtig uitzicht. Let op, je toegangsticket is goed voor een enkeltje. Retour moet je extra betalen. Maar het is absoluut een aanrader.

floriade 2022

Kunst en cultuur in het Kunstbos
Floriade 2022 toont niet alleen onnoemelijk veel bloemenpracht, er is ook heel wat aandacht voor kunst en cultuur. Op diverse plekken vind je grote en kleine kunstwerken of kan je genieten van optredens. Kunst in en om de natuur op locaties waar technologie en natuur vaak samensmelten. Zoals in het Kunstbos, waar grote kunstnamen als Florentijn Hofman en Farida Sedoc tentoonstellen. Hofmans imposante figuren zijn bedekt met 10 000 bijen in Cortenstaal. De bij als metafoor voor biologisch evenwicht. Sedocs kunstwerk staat dan weer voor onze samenleving.

floriade 2022

Woontoren met bijzonder gevelkunstwerk
Flores, zo heet de woontoren in het hart van de Floriade. De toren is versierd met een bijzonder gevelkunstwerk, de Sympoiesis, en huisvest tijdens de expo nationale en internationale deelnemers. Na de expo zal de toren onderdeel blijven van de Hortus-stadswijk en worden de appartementen erin verkocht. De interesse is nu al zeer groot, zo blijkt. Logisch, want door de toepassing van de verkaveling met groenstroken zie je, waar je ook staat, alleen maar groen. De horeca op het gelijkvloers van het gebouw opent in tijdelijke concessie.

Eten en drinken
Heb je zin in een kopje koffie of een tussendoortje dan zit je hier goed. Naast diverse foodtrucks is er zelfs een zaak voor fijnproevers. ‘The Dutch’ is een strakke en trendy zaak op de bovenverdieping van de selfservice Flora’s Kitchen. Voor ons voor- en hoofdgerecht (inclusief wijnen) betaalden we 70 euro. Daar kregen we iets succulents voor in de plaats: Itaki diamanthaas en dorade met zoete aardappel en asperges bereid door tweesterrenchef Richard van Oostenbrugge.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Expo Floriade 2022 | Archerpad 8, 1324 ZZ Almere | Tel:+31 362 04 82 58 | Internet: floriade.com | dagelijks van 10 uur tot 19 uur | Nog tot en met 9 oktober 2022
Visit Almere | Internet: visitalmere.com/nl
Toerisme Flevoland | Internet: visitflevoland.nl/nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Overnachten
Landal Waterparc Veluwemeer | Leuvenumse Beek 1, 8256 TB Biddinghuizen | Internet: landal.nl/waterparc-veluwemeer

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *