Scheveningen

Strandtopper Scheveningen verrast met trendy musea

De Haringeter, het metershoge bronzen beeld dat boven de dijk van Scheveningen uittorent, is hét symbool van deze trendy Nederlandse kuststad. Vergeet Hollandse klompen: hier kom je voor de boeiende musea, chique resto’s en hippe beach clubs. Reisreporter Katleen zocht de leukste plekjes voor je uit!

Scheveningen boulevard

De 2 km lange wandeldijk,her en der geflankeerd door kleurrijke beach clubs, is één van de Scheveningse pareltjes.

Flaneren op de wandelboulevard
Als we in Scheveningen arriveren, merken we meteen op dat hier oud en nieuw elkaar ontmoeten. Statige gebouwen uit vorige eeuwen worden omringd door drukbezochte restaurantjes. Tussen de oude pier en de nieuwe jachthaven loopt de wandelboulevard, onder het goedkeurende oog van de historische vuurtoren. De 2 km lange wandeldijk is één van de Scheveningse pareltjes: de boulevard oogt licht en ruim, met ruimte voor kunst en geflankeerd door kleurrijke beach clubs.

Scheveningen kurhaus

In het historische Steigenberger Kurhaus Hotel spot je soms beroemde gasten

High tea met Bon Jovi
In het historische Steigenberger Kurhaus Hotel, een voormalig badhuis, worden we verwacht voor de High Tea. Als we de trappen achteraan het gebouw oplopen, valt ons oog op drie tegels met gouden sterren: ook de Rolling Stones, Golden Earring en Bon Jovi waren hier al te gast. De imposante restaurantzaal is overweldigend, met prachtige plafondschilderingen en kroonluchters die een oude grandeur uitstralen. De meer dan 20 soorten thee worden vergezeld van tal van heerlijke hapjes. Hier kunnen culinaire fijnproevers hun hartje ophalen!

Scheveningen

Schitterende bronzen sprookjesbeelden van kunstenaar Tom Otterness

Sprookjesbeelden op de dijk
De volgende ochtend trekken we naar het museum Beelden aan Zee voor een vleugje kunst. De opvallendste verzameling bevindt zich echter voor het gebouw, op de boulevard: de schitterende bronzen sprookjesbeelden van kunstenaar Tom Otterness. Hier vind je onder meer Hans en Grietje en de Haringeter. Die laatste was volgens de legende een visserszoon die te klein was om te vissen. Met de hulp van een oud vrouwtje werd hij magisch groter, en toen hij haar zijn eerste vissen schonk, kroonde ze hem tot visserskoning!

Scheveningen

Museum Beelden aan Zee

Russische reuzen
Maar ook binnen de muren van Beelden aan Zee valt heel wat te bekijken. Een ruime collectie eigen beelden en kunstwerken wordt elk jaar aangevuld met een tijdelijke expositie. Tijdens ons bezoek is het thema Rusland. Opvallende aandachtstrekkers zijn de Reuzen van Brood van Andrej Koezkin, die ons eraan moeten herinneren hoe groot Rusland is om te voeden. De geur van het brood doordringt de hele expositieruimte. Op het verhoogde terras staan tal van beelden in het felle zonlicht met zicht op zee. Een prachtig rustpunt.

Scheveninigen strandclub Doen!

Chillen en lunchen in strandclub Doen!

Strandchique lunch
In strandclub Doen! genieten we van een heerlijk slaatje met tonijn, Parmezaanse kaas en wasabi-sojadressing. Net als heel wat andere beach clubs in Scheveningen, kiest ook Doen! voor een ‘strandchique’ sfeer: met stijlvolle tafeltjes en luxueuze loungezetels waar je heerlijk kunt relaxen. Op de menukaart vinden we duurzame, ecologisch verantwoorde gerechten. Een vlotte, jonge kelner wijst ons meteen ook de weg naar onze volgende bestemming. Lekker makkelijk!

Scheveningen

Muzee Scheveningen: een verrassend mooi museum dat zowel volwassenen als kinderen kan boeien

Verborgen museumpareltje
Als we in een klein straatje het Muzee Scheveningen vinden, lijkt de oubollige inkomhal aanvankelijk weinig goeds te beloven. Maar we zetten door en ontdekken een verrassend mooi museum dat zowel volwassenen als kinderen kan boeien. Het historische Scheveningen wordt uitgebeeld met levensechte taferelen, in het maritieme zaaltje schrik je van de haai en er loopt ook een expositie over de bouw van de nieuwe boulevard. Daarnaast is er ook een tentoonstelling over spinnen te gast, met tal van levende exemplaren. Spanning verzekerd!

Scheveningen

Maak kennis met het échte leven aan boord van een marineschip

Het échte leven aan boord
Tegen de avond trekken we naar de jachthaven van Scheveningen. We slenteren langs de kade en dromen weg bij het zien van de luxueuze jachten. Aan het andere uiteinde van het havenbekken heet commandant Willem ons welkom op de Hr. Ms. Mercuur, een voormalig legerschip dat dezer dagen als museum fungeert. Hier maken we kennis met het échte leven aan boord van een marineschip: de motoren draaien in de machinekamer, we wurmen ons door de smalle gangen en mogen zelfs de mijnenvegerapparaten bedienen!

Scheveningen Sea Life

In Sea Life geeft een verzorger enthousiast tekst en uitleg over het leven onder water

Met je neus tussen de vissen
Op onze laatste dag in Scheveningen worden we met de glimlach uitgewuifd in het Bilderberg Europa Hotel, waar we 2 nachten mochten verblijven. Op de dijk brengen we een bezoekje aan Sea Life. Hier wandelen we tussen tientallen kleine en reuzegrote aquaria. Een enthousiaste verzorger geeft tekst en uitleg. We bewonderen piepkleine zeepaardjes, speuren tussen het groen naar de krokodil en schrikken als in de onderwatertunnel een haai rakelings langs onze hoofden scheert!

Scheveningen Mesdag

Willem-Alexander Mesdag schilderde een levensecht, cirkelvormig panorama van Scheveningen waardoor je rondkijkt in het Scheveningen van 1880

Afscheid nemen in 1880!
Op weg naar huis stoppen we nog even in Panorama Mesdag in Den Haag, zo’n 6 km van Scheveningen. We verwachten een klein museum van een onbekende schilder aan te treffen, maar het Panorama blijkt een schitterende verrassing. Willem-Alexander Mesdag schilderde in 1881 een levensecht, cirkelvormig panorama van Scheveningen. Het doek is 14 m hoog en 120 m lang en als je in het midden staat, lijkt het net alsof je rondkijkt in het Scheveningen van 1880. Dit afscheidscadeautje zullen we ons nog lang herinneren!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Scheveningen
| www.scheveningendenhaag.com | scheveningen.com/nl
Bereikbaarheid
Met de wagen
| Scheveningen is vlot bereikbaar met de wagen. Op zonnige dagen kan er veel file staan!
Met de trein | Brussel-Zuid – Den Haag | www.b-europe.com
Bezienswaardigheden
Museum Beelden aan Zee | Harteveltstraat 1 | 2586 Den Haag (Scheveningen) | Tel. +31 (0)70 358 58 57| www.beeldenaanzee.nl
Muzee Scheveningen | Neptunusstraat 90 -92 | 2586 Scheveningen | Tel. +31 (0)70 350 08 30 | www.muzee.nl
Museumschip Hr. Ms. Mercuur | Jachthaven Scheveningen, dokter Lelykade | Tel. +31 (0)70 354 03 15 | www.museumschip-mercuur.nl
Sea Life| Strandweg 13 | 2586 Scheveningen | Tel.  +31 (0)70 354 21 00 | www.visitsealife.com/scheveningen
Panorama Mesdag | Zeestraat 65| 2518 Den Haag | Tel. +31 (0)70 310 66 65 | www.panorama-mesdag.com
Eten en drinken
High Tea bij Steigenberger Kurhaus Hotel | Gevers Deynootplein 30 | 2586 Scheveningen | Tel. +31 (0)70 416 26 36 | www.kurhaus.nl
Strandclub Doen! | Strandweg 9 | 2586 Scheveningen | Tel. +31 (0)70 355 78 34 | www.younghoreca.nl/locaties/strandclub-doen
Overnachten
Bilderberg Europa Hotel | Zwolsestraat 2 | 2587 Scheveningen | Tel. +31 (0)70 416 95 96 | www.bilderberg.nl

Tekst & foto’s © Katleen Put | VVV Scheveningen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *