noord-portugal

Reistip: cultuur en natuur in authentiek Noord-Portugal

Hoor je Portugal, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Lissabon en Porto, maar dit land heeft nog veel meer te bieden. Reisreporter Stephanie schuimde in Noord-Portugal de grens met Spanje af. Ze zag het landschap veranderen van een zee aan eucalyptusbomen, naar een lappendeken van wijnvelden in de Douro-vallei. Onderweg pikte ze wat Portugese cultuur en natuur mee.

noord-portugal

Portugese praal en gammele gevels
Op een uurtje rijden van de luchthaven in Porto kan je het stadje Caminha vinden. Deze stad in Noord-Portugal is dankzij haar ligging aan de zee een welgekend vissersstadje. Vlak naast de wekelijkse markt, strekt de zee zich enkele kilometers voor je uit met aan de overkant … Spanje. Besluit je hiernaartoe te komen, dan kan je hier zelfs de veerboot nemen en een tijdje in het Portugese buurland vertoeven. Als je er tenminste de tijd voor vindt, want er valt zoveel te zien.

In Caminha kan je al meteen in leuke kleine straatjes verdwalen en de vele Portugese “Azulejos” bewonderen. De vaak handgeschilderde siertegels kan je op vele gevels terugvinden. Velen zullen de blauwwitte tegels kennen, maar ze worden in alle mogelijke kleuren gemaakt. Ze staan in contrast met de typische “gammele gevels” met hoge ramen en balkonnetjes waaraan vaak de was hangt te drogen.

Hotel Meira
Rijd je nog een kwartiertje verder, dan kan je in Vila Praia de Âncora in Hotel Meira overnachten. Het familiehotel is ondertussen al aan z’n vierde generatie hoteluitbaters toe. Langzaamaan moderniseren ze hun stekje dat al geopend is sinds 1935. Het resultaat is een gezellig hotel waarin je jezelf kan terugtrekken in een van de vele fijne knusse hoekjes, van een wellnessdagje kan genieten, een boekje kan lezen aan het zwembad of je in de watten kan laten leggen in het hotel-restaurant. Proef zeker hun citrustaartje dat meedingt om tot beste citrustaartje van de streek te worden verkozen.

Meer zin in een lekker Noord-Portugees wijntje? Vraag dan naar de Vinho Verde. Een witte of rode wijn die in deze contreien gemaakt wordt. Al na de eerste slok ontdek je dat dit geen gewoon wijntje is, want je wordt verrast door bubbeltjes. De naam Vinho Verde (groene wijn) dankt haar naam niet aan haar kleur, maar aan de groentinten die het landschap rijk is.

noord-portugal

Geschiedenis en tennis
Wie zin heeft om de geschiedenis van Noord-Portugal uit de doeken te doen, moet zeker Guimarães op z’n reisplanning zetten. UNESCO erkende de stad als werelderfgoed en wel om een goede reden. Je kan hier nog sporen terugvinden van het leven van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Meer nog, Guimarães is z’n geboorteplaats. De stad binnen de overgebleven stadsomwalling is bijgevolg een mooie mix van oude typische Portugese herenhuizen, kloosters, smalle straatjes, boogjes en beeldhouwwerken geworden. Op de pleintjes die je her en der tegenkomt, verzamelt zich sfeer in de vorm van gezellige cafés en restaurantjes.

noord-portugal

Doordat Porto niet zo ver weg is (drie kwartiertjes met de auto), zitten hier niet zo ontzettend veel toeristen in de avond. Hierdoor krijg je een heel authentiek gevoel wanneer je ’s avonds nog een hapje gaat eten of een lekkere porto gaat drinken en het straatgeluid overstemd wordt door vooral Portugese stemmen. Wil je hier verblijven, dan is het Conquistador Palace Hotel een absolute aanrader. De eigenaar is niemand minder dan João Sousa: een bekende naam in het tennis, die vele prijzen van tennistornooien op zijn palmares mocht schrijven. Guimarães is ook zijn geboortestad en hij vond dat ze een uitzonderlijk mooie plek om te overnachten verdiende, waarna hij het hotel oprichtte. Hier baad je in luxe in de ruime kamers met namen van plekken waar hij deelnam aan tornooien. De inrichting is een speelse mix van klassieke kunst en hints naar, je raadt het al, tennis.

Natuur en avontuur
Wil je even ontsnappen naar de natuur? Dan ben je in Noord-Portugal ook aan het juiste adres. Er zijn een hele hoop gebieden in Portugal met een beschermde status, maar het enige Nationale Park vind je in het noordwesten van het land. Vanaf de luchthaven moet je een uur reistijd rekenen om aan het Nationaal Park Peneda-Gerês te geraken. Daar kan je vervolgens prachtige wandelingen ondernemen. Tip: huur een gids die je de allermooiste plekjes kan tonen waar je anders misschien nooit terecht zou komen. Wie weet word je overrompeld door een prachtige waterval en prachtig blauwgroen water in het dal van de vallei.

noord-portugal

Is wandelen niets voor jou en wil jij de uitzichten vanop een spannendere manier ervaren? Ga dan zeker naar Diverlanhoso, waar je vanop een hoogteparcours de prachtigste vergezichten kan bewonderen terwijl je hart wat adrenaline in je lichaam rondpompt. Daarnaast kan je je ook wagen aan een zipline, een kleine bungeejump … Kortom, een dagje voor de durfal.

En dan toch nog … Porto
Het lijkt misschien cliché, maar ben je dan toch in Noord-Portugal, dan is Porto altijd een bezoekje waard. Straatmuzikanten vullen de smalle straatjes met een heerlijke sfeer en de gebouwen zijn stuk voor stuk bewonderenswaardig. Geniet van monumenten zoals het station São Bento met z’n typisch blauwwitte “Azulejos”, de Torre dos Clérigos of de twee kerken Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas. Blijf ook zeker even stilstaan bij de typische gammele geveltjes en de gigantische brug Ponte de Dom Luis I die de twee delen van Porto met elkaar verbindt.

noord-portugal

Vergeet zeker niet van het bekendste product van Porto te genieten; de portwijn. In het Ramos Pinto porthuis kan je het verschil tussen ruby, tawny, rosé, witte en vintage port proeven en beslissen welke fles je in je koffer mee naar huis wil nemen. Liever port proeven en tegelijkertijd van de schoonheid van de stad genieten? Boek een luxueus boottripje over de Douro en vaar onder de zes knappe architectonische bruggen. Ontdek de authentieke vissersbootjes en bekijk de typische Portugese gevels vanop het water, terwijl je een port of misschien zelfs een gin-port met wat citrus drinkt.

Een laatste beetje magie
Toevallig een bibliofiel? Dan mag de Lello Bookstore niet aan je reis ontbreken. Deze boekenwinkel wordt door velen een van de mooiste boekenwinkels ter wereld genoemd. Er wordt zelfs beweerd dat J.K. Rowling herself hier inspiratie vond voor haar Harry Potter-reeks. Waar of niet, magie lijkt er sowieso te hangen in dit gebouw met robijnrode lopers op de overweldigende centrale trap. Neem er zeker een boekje mee, want je kan er enkele klassiekers zoals Alice in Wonderland of The Wizard of Oz vinden in een uitgave van de boekenwinkel zelf. Zo neem je een beetje magie met je mee naar huis. Beter kan niet, toch?

Trok jij al eens rond in Noord-Portugal?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten dar in Noord-Portugal?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Noord-Portugal / Porto e Norte | Internet: visitportugal.com/nl/destinos/porto-e-norte
Toerisme Portugal | Internet: visitportugal.com/nl
Overnachten
Hotel Meira (Vila Praia de Âncora) | Internet: hotelmeira.com/en/o-hotel2
Conquistador Palace Hotel (Guimarães) | Internet: Conquistador Palace – History and Passion in Harmony
Activiteiten
Diverlanhoso | Internet: diver.com.pt/en
Ramos Pinto Porthuis | Internet: ramospinto.pt/en/verify/?next=/en/
Invictus Cruises| Internet: invictus-cruises.com/
Lello Bookstore | Internet: livrarialello.pt/en/home

📌 PIN nu en plan laternoord-portugal

Over deze auteur

Stephanie is een zero-waste & social media enthousiast die zo bewust mogelijk leeft. Daarom probeert ze zoveel mogelijk groen te reizen. Je komt haar niet tegen in een luchthaven als ze voor de trein of bus kan kiezen. Op haar persoonlijk Instagram account vind je een collage van Stephanie’s leven terug: citytrippen, katknuffelen, floaties en poëzie

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *