fietsroute in koksijde

Nieuwe fietsroute in Koksijde: in de schaduw van de duinen

De nieuwe fietsroute ‘In de schaduw van de duinen’ laat je kennismaken met één van de mooiste archeologische erfgoedsites van de westkust: Abdij Ten Duinen. Je fietst ongeveer 30 kilometer van Koksijde naar Veurne en terug. Onderweg ontdek je het rijke verleden van de streek en passeer je oude Romeinse nederzettingen en middeleeuwse bouwwerken.

Ten Duinen: één van de grootste en machtigste kloostergemeenschappen
De nieuwe fietsroute in Koksijde start en stopt aan het hoogtepunt van deze lusvormige fietsroute: het Abdijmuseum Ten Duinen. Ooit leefden hier meer dan 350 religieuzen in één van de grootste en machtigste kloostergemeenschappen die ons land gekend heeft. Archeologen legden heel wat oude ruïnes bloot. Breng je een bezoek aan het museum, dan struin je er tussen oude muren en tal van archeologische vondsten. Zeker doen: de mega-interessante VR-experience die je terug flitst naar 1490! Tijdens haar gloriedagen regeerde de abdij over een gebied van ruim 10.000 hectare.

Langs de fietsroute in Koksijde liggen heel wat sites die ooit deel uitmaakten van dat immense rijk. Zo breng je een bezoek aan de warande, waar de broeders konijnen kweekten. Of kan je even de remmen inknijpen voor een tussendoortje in de Huisbrouwerij Sint-Idesbald. Wil je lekker lunchen of heerlijk dineren, dan ben je in restaurant Mondieu op het juiste adres.

fietsroute in koksijde

Fietsen langs straffe verhalen
Maar Koksijde en Veurne herbergen nog een pak andere verhalen: over vissers en oorlogen bijvoorbeeld. Die rakel je op aan de Doornpanne en in de Schipgatduinen, waar zeelieden hun boten eind de jaren 1800 op het strand trokken. Op deze nieuwe fietsroute in Koksijde trap je via het Kanaal Nieuwpoort-Veurne richting het binnenland. Onderweg zie je hoe water en land ingezet werden als verdedigingslinie tijdens de Frans-Spaanse oorlogen. Ook in het centrum van Veurne vind je heel wat stille getuigen uit deze periode. Zo besloot de Franse koning Lodewijk XIV eind de jaren 1600 om de stad te versterken. Daarvoor schakelde hij maarschalk Vauban in. Het idyllische Vaubanpark brengt een ode aan hem.

fietsroute in koksijde

Fietsroute gratis te downloaden
De nieuwe fietsroute in Koksijde, ‘In de schaduw van de duinen’ is een initiatief van het Abdijmuseum Ten Duinen en het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Je downloadt hem gratis via de website. De route maakt gebruik van het knooppuntennetwerk.

fietsroute in koksijde

TIP(!) Zak je zonder eigen fiets naar de kust af, dan staan 120 deelfietsen verspreid staan over Koksijde, Veurne en De Panne ter beschikking.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Koksijde| Internet: visitkoksijde.be/nl
De Kust | Internet: dekust.be/nl
Westtoer | Internet: westtoer.be/nl
Zien en doen
Abdijmuseum Ter Duinen | Internet: tenduinen.be/nl
Fietsroute In de schaduw van de duinen | Internet: tenduinen.be/nl/in-de-schaduw-van-de-duinen-fietstocht

Beeldmateriaal: omslagfoto © De Kust | Andere beelden: © Toerisme Koksijde / Oost-Duinkerke

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *