expo Oriënt-Express in Train World

Expo Oriënt-Express in Train World eert mythische trein

De trein, dat is altijd een beetje reizen. De meest tot de verbeelding sprekende trein is nog steeds de Oriënt-Express. We kennen de mythische trein vooral dankzij Agatha Christies ‘Moord in de Oriënt-Express’ en de verfilming ervan. En laat uitgerekend die Oriënt-Express nog tot half april van volgend jaar in Train World gerangeerd staan.

expo Oriënt-Express in Train World
Georges Nagelmackers, Belgische vader van Oriënt-Express
In het museum van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, in het spoorwegstation van Schaarbeek, loopt momenteel een tentoonstelling over een mythische trein. Als een van de eerste bezoekers stapt Reisreporter Fons de expo Oriënt-Express in Train World binnen. We beluisteren en bekijken er de avonturen van de treinreizigers van weleer en maken er kennis met Luikenaar Georges Nagelmackers, de geestelijke vader van de Oriënt-Express.

expo Oriënt-Express in Train World

De Oriënt-Express is voor reizen in pure luxe. Foto © Fons Jacobs

Rijd mee in koninklijk gezelschap
Festival Europalia pakt dit jaar uit met het thema Trains & Tracks, waardoor je tijdens de Expo Oriënt-Express in Train World in twee nog authentieke rijtuigen van de gelijkmatige trein kan binnenstappen. In je verbeelding rijd je mee met het koninklijke rijtuig van Leopold II en Albert I en zit je aan een rijkelijk gedekte tafel in een restauratierijtuig uit 1927. De Oriënt-Express is synoniem met avontuur, exotische mysteries en reizen in pure luxe. De geëxposeerde rijtuigen van de Oriënt-Express zien eruit als rijdende paleizen en katapulteren je terug naar de sfeer en nostalgie van toen.

Belgische treingeschiedenis met internationale allure
De expo stelt naast de twee authentieke rijtuigen ook decoratieve kunstwerken en unieke documenten tentoon die het avontuur van de Oriënt-Express doen herleven. Aan de hand van leuke anekdotes maak je kennis met een fascinerend stukje Belgische treingeschiedenis met internationale allure. De expo maakt ons duidelijk dat de Oriënt-Express een van de vele treinen was in het raderwerk van de CIWL, de Compagnie Internationale des Wagons-Lits. We maken kennis met de uitmuntende service in de rijtuigen, maar er wordt ook aandacht besteed aan de werkzaamheden buiten de rijtuigen.

Pure luxe op mythische trein
Ook de afdeling Oriënt-Express van de permanente collectie van Train World besteedt aandacht aan de luxe in de rijtuigen. In twee originele Oriënt Express-rijtuigen snuif je de sfeer van deze mythische trein op. Het toerisme wordt geïllustreerd aan de hand van foto’s van Constantinopel, toeristische documenten, fototoestellen en Louis Vuitton-bagage. In een laatste deel staan we oog in oog met beroemde persoonlijkheden die de Oriënt-Express hebben genomen of die erover gesproken hebben: Graham Greene, Agatha Christie, Josephine Baker, koning Ferdinand van Hongarije …

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Train World | NMBS-Station – Prinses Elisabethplein 5 – Schaarbeek | Internet: trainworld.be
Expo Orient-Express | tot 17 april 2022 – dagelijks (behalve maandag) van 10 tot 17 u | Internet: trainworld.be/nl/expo-orient-express
Duur van het bezoek | Gemiddeld 2 uur
Wifi | Gratis in Train World
Tickets | Ter plaatse – Voorkeur online
Bereikbaarheid

train world schaarbeek brussel

De trein is de beste optie om Train World te bezoeken/ Foto © Fons Jacobs

Bus- en tramlijnen
Kom je vanuit een andere Brusselse bestemmingen dan zijn buslijnen 58 en 59 en tramlijnen 7 en 92 de beste manier op tot op de expo Oriënt-Express in Train World te geraken.
Met de auto | Parkeren kan naast het stationsgebouw. Op zondag tussen 8 en 19 uur gratis.

Beeldmateriaal: © Train World tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *