wandelen in het Zwin

ZO MOOI: wandelen in het Zwin

Zodra lamsoor bloeit, tooit Natuurpark het Zwin zich in een fraaie paarse kleur. Het idee om te gaan wandelen in het Zwin en tegelijk uit te waaien in een fotogeniek landschap sprak reisreporter Ann wel aan. Onze fotografe wandelde via het wandelnetwerk door weidse polderlandschappen langs ooievaarsnesten en kleurrijke strandkruidfamilies.

Een dagje wandelen in het Zwin
Uitwaaien aan onze Belgische Kust en een fotogenieke uitstap maken. Met dit doel voor ogen trok reisreporter en fotografe Ann naar Knokke om er te wandelen in het Zwin. Het vlakke landschap dat afwisselend wordt overkoepeld door zware luchten, dan weer door dreigende lage wolkenrijen of een staalblauwe hemel bleek een bezoek meer dan waard. Onderweg spotte ze ongegeneerd ooievaars op hun nest en genoot ze van een bloeiend natuurlandschap. Haar wandeling sloot ze in stijl af in het blitse bezoekerscentrum.

wandelen in het zwin

Hoe ontstond het Zwin?
Het Zwin, ooit de zeearm die Brugge met de Noordzee verbond, werd en wordt geschapen door de wisselwerking van de natuurelementen. Die waterroute verzande echter door het indijken van de achterliggende polders vanaf de 12de eeuw. De kuststreek was voor de ‘verzanding’ een groot en bijna ondoordringbaar zoetwatermoeras. Thans is het Zwin nog de enige plaats aan de kust met een opeenvolging van zee, duinen, schorren en grasland. Het wisselende landschap werd in 1952 als eerste in België uitgeroepen tot natuurreservaat. Voor die tijd een revolutionair idee, nu weten we wel beter!

Lamsoor kleurt het Zwin tot fotogeniek landschap
Het Zwin ligt op de Nederlands-Belgische grens waar de zee het fraai natuurgebied regelmatig overspoelt. Eind juli, begin augustus bloeit het lamsoor, een plant die goed gedijt op zandige kwelders of schorren. Lamsoor, ook wel zwinnebloem genoemd, kleurt dan het schorre landschap paars. Dat komt omdat de bloemetjes van lamsoor zo dicht op elkaar staan dat het lijkt alsof het één groot bloemscherm is. Maar daarvoor kleuren duizenden orchideeën de aangrenzende Willem Leopoldpolder tot een oogverblindend paarse zee. Dat op zich al maakt het Zwin tot een fotogeniek wandelgebied.

Zwin wandelen

wandelen-in-het-zwin.04.
wandelen-in-het-zwin.05.
wandelen-in-het-zwin.06.
wandelen-in-het-zwin.07.
wandelen-in-het-zwin.08.
wandelen-in-het-zwin.09.
wandelen-in-het-zwin.10.
wandelen-in-het-zwin.11.
wandelen-in-het-zwin.04. wandelen-in-het-zwin.05. wandelen-in-het-zwin.06. wandelen-in-het-zwin.07. wandelen-in-het-zwin.08. wandelen-in-het-zwin.09. wandelen-in-het-zwin.10. wandelen-in-het-zwin.11.

Op wandel door een internationale vogelluchthaven
Wist je dat in het natuurreservaat ongeveer 350 vogelsoorten gespot kunnen worden? Ook dat is al een reden om te gaan wandelen in het Zwin. Vele duizenden vogels kiezen het rustig natuurgebied om er te broeden, te overwinteren of naar voedsel te zoeken. En dat zorgt voor een voortdurend komen en gaan van vogels. Vogelaars benoemen het Zwin één van de belangrijkste vogelgebieden in België om vogels te spotten en gaven daarom het gebied ‘de internationale luchthaven voor vogels’ als naam!

Ooievaars spotten in het Zwin
Omdat het natuurreservaat een broedplaats is voor vele vogels bestaat het gebied uit een toegankelijk en een niet-toegankelijk deel. Elk seizoen toont het reservaat een nieuw schouwspel aan wandelaars en bezoekers. De overgang van land naar zee herbergt een grote variatie aan eenden en ganzensoorten. Maar het zijn vooral de ooievaars die opvallen en de show stelen. Palen met daarbovenop ooievaarsnesten doorpriemen als hoge naalden het landschap.

Start je wandeling in het Zwin vanaf de uitkijktoren
Een ideale plek om te starten is de panoramatoren aan het onthaalcentrum. Vanaf het dakterras kijk je uit over die machtige Zwinvlakte, duinen en polders. Het geeft je een mooi overzicht hoe je kan wandelen in het Zwin langs het kijkcentrum, de kijkhutten, de ooievaartorens en vogelspotplaatsen. Een aanrader voor een wandeling is de 12 km lange Zwinwandelroute. Je doorkruist het Zwin Natuurpark via duinen en polders, wandelt over knuppelpaden en passeert Schotse hooglandrunderen. Of je stippelt een wandelroute uit via de wandelknooppunten.

Nog tot 7 november loopt de expo Verdwenen Zwinhavens’.

Op zoek naar verdwenen Zwinhavens
Nog tot 7 november 2021 loopt de expo verdwenen Zwinhavens. Je ziet er de Zwingeul die tijdens de middeleeuwen Brugge met de Noordzee verbond. Die verbinding maakte van Brugge een ‘wereldhaven’ waardoor Vlaanderen een gouden tijd beleefde. Via vernieuwde technologieën maak je een tijdreis naar die middeleeuwen en vaar je virtueel mee tijdens een bootreis. Tenslotte beleef je met een VR-kijker de evolutie van het landschap door de eeuwen heen. Net als een vogel zie je de verandering vanuit de lucht.

Ging jij ook al wandelen in het Zwin?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Natuurpark het Zwin | Graaf Léon Lippensdreef 8, B-8300 Knokke-Heist | Tel + 32 50 60 70 86 Internet: zwin.be/nl
Toerisme Knokke-Heist | Zeedijk-Knokke 660 | 8300 Knokke-Heist | Tel. +32 (0)50 63 03 80 | Internet: www.knokke-heist.info
Toerisme De Kust | Internet: dekust.be/nl
Toerisme West-Vlaanderen
| Internet: westtoer.be/nl
Eten en drinken
Zwin bistro The Shelter | theshelterknokke.be
Bereikbaarheid
Met de auto | Aan het bezoekerscentrum van het Zwin Natuur Park is een betalende parking. Aan de rand van het Zwin zijn 4 openbare parkings.
Openbaar vervoer | Kom je met de trein of laat je de auto liever achter in een andere omgeving, dan is de lijnbus een oplossing.

📌 Pin nu en plan laterwandelen in het zwin

Tekst: reisreporter Bruno Loockx

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *