strandwandeling in Nieuwpoort

Impressies van een fotogenieke strandwandeling in Nieuwpoort

Toegegeven, deze wandeling verloopt niet helemaal via het strand. Reisreporter Delphine rijgt enkele bijzondere bezienswaardigheden als parels aan haar wandelpaternoster. Samen met haar hondje Moes en een vriendin waait ze uit tijdens een fotogenieke strandwandeling in Nieuwpoort.

Langs minivuurtorens en misthoorns
Via de Nieuwpoortse dijk wandelen we richting het vierhonderdnegentig meter lange Westerstaketsel. Deze attractie werd reeds in 1865 gebouwd samen met het Oosterstaketsel. Dat steekt op zijn beurt vijfhonderddrieënveertig meter in de zee. Op het einde van deze houten pieren staan minivuurtorens: signaallantaarns en misthoorns. Onnodig te zeggen dat het even heerlijk uitwaaien is op deze houten ‘wandelpaden’. Op deze plek mondt de IJzer uit in de zee. We vervolgen onze tocht langs de IJzermonding naar de jachthaven via de wandelpromenade.

strandwandeling in Nieuwpoort

Vergapen op aangrijpende kunstwerken
Zo bereiken we het Sluizencomplex De Ganzepoot: een halve cirkelvorm (vandaar de naam Ganzepoot) waterbouwkundige kunstwerken. Hier komen zes waterwegen bij elkaar die via de Ganzepoot en de IJzermonding naar de Noordzee voeren. Het kunstwerk op zich is indrukwekkend en we lezen dat van hieruit de oprukkende Duitse troepen tijdens Wereldoorlog I gestopt werden. Dit gebeurde door het laaggelegen polderlandschap te laten overstromen. Onmiddellijk daarna passeren we een ander indrukwekkende verwijzing naar deze periode: het Koning Albert I-monument.

strandwandeling in Nieuwpoort

Strandwandeling in Nieuwpoort
Parallel aan de rechterzijde van de jachthaven wandelen we naar het strandreservaat. We spotten wel vogels, maar de zeehonden zijn niet op het appel. We volgen een pad dat ons richting Lombardsijde-bad leidt. Daar steken we de duinen door om op Lombardsijde strand te belanden. Tijd om terug te keren naar onze vertrekplaats. Vanaf de kuststrook zien we de volgende fotogenieke landmark opduiken. Als een sierlijk oriëntatiepunt steekt de vuurtoren van Nieuwpoort boven de duinen uit. We nemen de veerboot om ons naar de overkant van de IJzermonding te brengen. Om niet opnieuw langs de dijk naar het vertrekpunt te stappen, keren we weer via het Guido Gezelleplein. Wat verwaaid en moe, maar zeker voldaan, eindigt onze strandwandeling in Nieuwpoort, nogmaals, met zicht op zee.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Nieuwpoort | Internet: www.visit-nieuwpoort.be
Toerisme De Kust
| Internet: www.dekust.be/nl
Toerisme West-Vlaanderen | Internet: www.westtoer.be/nl
Strandwandelen in Nieuwpoort
Afstand | 14,3 km
Vertrek – en eindpunt
| knooppunt 75 ter hoogte van Leopoldplein
Knooppunten | 75 – 85 (opletten, paaltje staat niet heel duidelijk, volg richting vaargeul) – 84 – 86 – 88 – 98 – 1 – 3 – 77 – 75 – 76 – 6 – 85 – 84 – 83 – 76 – 75 | Let op: tussen knooppunt 6 en 85 ligt de vaargeul. Deze steek je met een veerboot over. Zoek vooraf de vaaruren op!
Parkeergelegenheid | Diverse betalende parkeermogelijkheden en parkings vind je in de onmiddellijke buurt. Voor gratis parking parkeer je best buiten het centrum, bv in de omgeving van de jachthaven of sluizencomplex De Ganzepoort.
Video
Beelden en montage | © Delphine Guillé
Muziek | Internet: www.bensound.com

Zin in meer wandelingen?

📌 Pin nu en plan laterstrandwandeling in Nieuwpoort

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *