mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen

10 mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen en Brussel

Op 1 november herinneren we onze dierbaren. Zerken worden opgepoetst en kerkhoven ogen dan het mooist. Op visite bij de doden, leuk of luguber? Volgens onze lezers zijn het vooral serene rustoases met een uniek funerair erfgoed. Onze Facebookvolgers stelden hun top 10 samen van de mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen.

mooiste begraafplaatsen van vlaanderen_schoonselhof1. Schoonselhof (Antwerpen)
Vele mooie kerkhoven waar bekende personen hun laatste rustplaats vonden, worden vergeleken met het Parijse Pére-Lachaise of het Schoonselhof in Antwerpen. Oorspronkelijk was dit 84 ha grote kasteeldomein een buitenverblijf voor rijke Antwerpenaren. Na de dood van jonker Julius Moretus in 1911 kocht stad Antwerpen het landgoed en opende er in 1921 het huidige kerkhof. Je vindt op het Schoonselhof roemrijke personen zoals Willem Elsschot, Hendrik Conscience, dichter Paul van Ostaijen en Herman De Coninck. Tip uitstap: verschillende wandelingen, waaronder de zoektocht ereburger op het schoonselhof gezocht én gevonden, gidsen je langs de mooiste rustplaatsen.

2. Campo Santo (Gent)
Kun je een begraafplaats elitair noemen? Vast wel als je de vele dure grafstenen ziet op het Gentse kerkhof Campo Santo. Hier vind je de culturele, financiële en katholieke elite van groot Gent. Niet minder dan 131 van de zerken en tombes zijn geklasseerd en beschermd, waaronder enkele pompeuze grafkelders. Op het hoogste punt van Campo Santo staat de Sint-Amanduskapel uit 1720. Indrukwekkende en soms heel sobere grafzerken vermelden bekende namen zoals Karel en Gustave van de Woestijne.

3. Westerbegraafplaats (Gent)
Nog in Gent, maar op het grondgebied van deelgemeente Mariakerke ontdek je de Westerbegraafplaats. Net zoals op Campo Santo kenmerken groteske grafmonumenten, familiegrafkelders het stedelijke gravenoord. In die tijden kwam er zelfs een tuinarchitect aan te pas om de begraafplaatsen van de rijke burgerij in een mooi landschapsdecor te plaatsen. Schrijver, prozaïst  Cyriel Buysse is één van de bekendste figuren op deze godsakker.

4. Oud Kerkhof Hasselt
Aan de Kempische Steenweg vind je het oud-Hasseltse Kerkhof dat in gebruik was tussen 1800 en 1930. In vergelijking met de huidige begraafplaatsen zie je hier duidelijk dat men vroeger een grafakker ontwierp als een heuse parkbegraafplaats. In je vrije tijd keuvelen tussen de doden was een moment van bezinning. Het oud Kerkhof is goed bewaard en sinds 2004 beschermd als monument. De grafkapellen en tombes bevatten veel symbolen die verwijzen naar de dood en het eeuwige leven.

5. Duitse militair kerkhof Lommel
De waanzin van de oorlog begrijpen we het best door een bezoek te brengen aan een militair kerkhof. Wie het Lommelse Duits militair kerkhof betreedt, wordt al gauw geconfronteerd met de duizenden grauwe stenen kruisen en de kruisiginggroep op de crypte. Zich opgeofferd voor hun vaderland rusten hier 38.650 Duitse soldaten op het 16 ha grote terrein, ver van hun thuis en familie. Naambordjes vertellen je dat vele oorlogsdoden stierven voor hun 18de levensjaar.

6. Brugs Kerkhof in Assebroek
In het landelijke Assebroek kocht de stad Brugge een terrein voor wat het stedelijke kerkhof moest worden. Een centrale dreef voert je er naar een groot calvariekruis. De harmonie met het vele groen maakt het geheel haast poëtisch. Is het toeval dat dichter Guido Gezelle hier voor eeuwig rust? Uniek is de neogotische grafkapel van de Brugse bisschoppen. In een lapidarium staan de restanten van de verdwenen grafmonumenten tentoon en lees je op infopanelen meer over de achtergrond.

7. Tyne Cot Cemetery
Dat oorlog wreed is, beseffen we goed op het Gemenebest militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetery in Passendale. Jaarlijks zakken ongeveer 200.000 bezoekers af naar de Westhoek voor dit Brits oorlogskerkhof, waar 11.952 slachtoffers rusten. Achteraan prijken op marmeren panelen de namen van 33.783 nog steeds vermiste Britse soldaten. Het dodenakker is letterlijk ontstaan omdat overleden soldaten in de nabijheid begraven werden. Het Cross of Sacrifice staat bovenop de centrale bunker die tijdens de slag van Passendale dienst deed als noodhospitaal.

8. Laken
Het kerkhof van Laken is met zijn koninklijke allures niet alleen een laatste rustplaats maar ook een laatste showplaats. Sommige Belgische grootheden staken er elkaar de kroon af met peperdure pracht en praal, alsof ze je uitdagen met een heus ‘m’as tu vu’ gevoel. Deze wereldberoemde necropool naast de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken oogt verloederd en heeft dringend een opknapbeurt nodig. Tocht loont het de moeite eens rond de 19de eeuwse grafbeelden, zoals die van Poelaert en Anspach, te slenteren.

De mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen- Elsene

9. Elsene
Net zoals in Laken is dit een kerkhof waar meerdere beroemde personen zijn begraven. Wellicht is architect Victor Horta die het grafmonument ontwierp voor de familie Solvay één van de bekendste. Tussen de notoire doden vind je ook Nobelprijswinnaar Jules Bordet, de uitvinder van de pralines Frederic Neuhaus en artiest Marcel Broodthaers. Tijdens een gegidst bezoek hoor je het liefdesdrama van Generaal Boulanger die zelfmoord pleegde op het graf van zijn vriendin, Marguerite de Bonnemains, twee maand na haar verdwijning.

De mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen- Evere

10. Evere / Brussel
We sluiten deze lijst van mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen af met het grafakker van Evere. Dat dateert van 1868 en was bedoeld als rustplaats, zonder onderscheid van ideologieën en religies. De gedachte dat het gerestaureerde dodenhuisje er nu dienst doet als bureel laat menig bezoeker zijn wenkbrauwen fronsen. Een obelisk van de hand van beeldhouwer Jules Reinaert staat midden de grafrijen van oud-strijders en herinnert gekende en ongekende gesneuvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Enkele art nouveau monumenten, zoals die van Elsa De Bock en Cambier, zijn ronduit prachtig.

PRAKTISCHE INFO
1. Antwerpen Schoonselhof | www.schoonselhof.be | nl.wikipedia.org/wiki/Schoonselhof
2. Gent Campo Santo | nl.wikipedia.org/wiki/Campo_Santo_%28Gent%29
3. Gent Westerbegraafplaats | nl.wikipedia.org/wiki/Westerbegraafplaats_%28Gent%29
4. Hasselt Oud Kerkhof | nl.wikipedia.org/wiki/Oud_Kerkhof_%28Hasselt%29
5. Lommel Duitse militair kerkhof | nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_militaire_begraafplaats_in_Lommel
6. Assebroeke Brugs Kerkhof | nl.wikipedia.org/wiki/Centrale_Begraafplaats_%28Brugge%29
7. Passendale Tyne Cot Cemetery | nl.wikipedia.org/wiki/Tyne_Cot_Cemetery
8. Laken | nl.wikipedia.org/wiki/Begraafplaats_van_Laken
9. Elsene | nl.wikipedia.org/wiki/Begraafplaats_van_Elsene
10. Evere | nl.wikipedia.org/wiki/Begraafplaats_van_Evere | nl.wikipedia.org/wiki/Begraafplaats_van_Brussel

Je kan deze bezoeken aan de mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen combineren met een prachtige herfstwandeling

📌 PIN nu en plan later

Foto’s: © Wikimedia commons & betrokken toerismediensten | Bruno Loockx nr. 5

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *