Waals-Brabant

Waals-Brabant: verscheidenheid troef in kleinste provincie van België

Waals-Brabant wordt op toeristisch vlak helaas wat stiefmoederlijk behandeld. Gelegen tussen enkele populaire toeristische toppers als Limburg en de kust, is het er nochtans zeer fijn toeven. Dichtbijhuistips bundelt met plezier het Beste van Waals-Brabant in een zinderende opeenvolging van ‘niet te missen’ toppers en verborgen juweeltjes. Volg vooral de gids.

waals-brabant

Als fervent Kuifje-fan mocht en kon ik het Hergé museum niet laten liggen. Blij dat ik dat rechtgezet heb!

waals-brabant

1. Het Hergé-museum
Als onvoorwaardelijke Kuifje-fan, maakte ik me vooraf de bemerking dat ik nog nooit het Kuifje-museum had bezocht. Bij deze is dit meteen rechtgezet. Gelegen in Louvain-la-Neuve, is het Hergé-museum een droombestemming voor Kuifje-fans, of stripliefhebbers in het algemeen. Zelfs het gebouw – een ontwerp van Christian de Portzamparc – is een visuele topper. Het museum presenteert een volledig overzicht van het oeuvre van de geniale uitvinder van de ‘Klare Lijn’ die het niveau van het stripverhaal optrok tot kunst. Het parcours is over verschillende verdiepingen uitgestippeld en biedt een mooie mix van originele graveerplaten, foto’s, rekwisieten, documenten en indrukwekkende decors.

waals-brabant

Als prille tiener herinner ik me de beklimming van de Leeuw van Waterloo in de gutsende regen. De weergoden waren me deze keer beter gezind.

2. De Leeuw van Waterloo
Als prille tiener heb ik ooit in de gietende regen de Heuvel met de Leeuw beklommen. Tot daar een ver verdrongen herinnering aan de Waterloo-site. Anno 2021 blijkt die site volledig geüpgraded, met het Museum van het Memoriaal als voornaamste publiekstrekker. Dit museum bevindt zich ondergronds, pal aan de voet van de Heuvel met de Leeuw. Met vele multimedia-animaties, 4D-films en een overvloed aan levendige vitrines, belicht dit museum op prikkelende wijze het bloederige verloop van deze roemruchtige veldslag die de kaart van Europa grondig dooreen schudde. Beklim achteraf zeker nog de Heuvel met de Leeuw, al was het maar omwille van het weidse uitzicht.

waals-brabant

De fotogenieke abdijruïnes van Villers-la-Ville weten steeds meer jongere bezoekers aan te trekken.

3. Abdij van Villers-la-Ville
Dit magisch pareltje dateert uit de 12de eeuw en is misschien wel de mooiste ruïnesite van de Lage Landen. Ooit was deze cisterciënzerabdij één van de grootste – en meest bloeiende – abdijen van Wallonië. Wat vele honderden jaren later rest, is een fascinerende ruïnesite waar het heerlijk rondslenteren is. En dat te midden van een vervallen constructie die al vele eeuwen dapper de invloeden van de tijd trotseert. Doe net als ik, en neem in het gezelschap van monnik Odelin een duik in het roemruchtige verleden aan de hand van een interactieve rondleiding. Vlak naast de hoofdingang bevindt zich de microbrouwerij waar vier lokale bieren worden gebrouwen. Op sommige dagen kan je de brouwerij ook bezoeken.

Ondanks dat je het kasteel niet kan bezoeken, is een wandeling doorheen het kasteelpark een aanrader.

In de oorspronkelijke parkboerderijen steek ik mijn neus even binnen in museum: Stichting Folon. Ik ontdek er een internationaal vermaarde kunstenaar die onterecht te onbekend is in Vlaanderen.

4. Het kasteel van La Hulpe
Ook bekend als het park Solvay, is dit kasteel gelegen in een wondermooi park dat tegen het Zoniënwoud aanschurkt. Het kasteel kan jammerlijk niet bezocht worden, maar niet getreurd; de parksite is meer dan de moeite waard. Het geheel dateert van het midden van de 19de eeuw en dankt zijn naam aan Ernest Solvay. Deze rijke industrieel was niet de oorspronkelijke eigenaar, maar het was Solvay die de site zijn huidige vorm gaf. Op zomerse dagen kan het hier relatief druk zijn, al heeft dit met de nabijheid van Brussel te maken. In één van de oorspronkelijke parkboerderijen werd de Stichting Folon ondergebracht, een museumsite die exclusief focust op het werk van de Belgische multikunstenaar Jean-Michel Folon.

De spectaculaire boomklimparcours en de eindeloze ziplines bezorgen me regelmatig adrenalinestoten!

5. De sportieve tour op
Waver is zoveel meer dan Walibi. Met Aventure Parc vind je in Waver zowaar het grootste avonturenpark van België. Verwacht je aan een eigentijds park pal in een bosgebied vol spectaculaire boomklimparcours en eindeloze ziplines. Adrenalinestoten gegarandeerd, maar wat me nog het meeste aansprak, was het veiligheidsaspect met diverse monitoren die discreet een oogje in het zeil houden en een sluw veiligheidssysteem – met een dubbele beveiliging – dat alle risico’s uitsluit. Er zijn diverse parcours en niveaus, variërend van gemakkelijk, over gemiddeld tot uitdagend vol pittige challenges. Ook geschikt voor families met sportieve kinderen.

Eigenaars Roland en Michèle verwennen in B&B Dimensions M hun gasten van bij het onthaal tot aan de tafel tot in de puntjes. Wat was het heerlijk (culinair) genieten!

6. Dimensions M
Wie op zoek is naar een leuk overnachtingsadresje, kan ik van ganser harte Dimensions M aanraden. Een B&B (al omschrijven zij zichzelf als een guesthouse) die gelegen is in het hartje van Waals-Brabant. Verwacht je aan 5 luxueuze kamers, minimalistisch ingericht, maar met klasse en verfijning afgewerkt. Het verzorgde ontbijtbuffet is een lust voor het oog, terwijl het ’s avonds voluit genieten is van een overheerlijk diner, klaargemaakt door de eigenaars Roland en Michèle.

Het Off Hotel is de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen.

7. Off Hotel
In feite is Off Hotel vooral een businesshotel, al wist het met de moderne aankleding, luxueuze invulling en professionele omkadering meteen mijn hart te stelen. De suites zijn uitgerust met airco en alle mogelijke moderne snufjes. De ruime kamers geven uitzicht op het groen, en staan garant voor een prikkelend ‘home sweet home’-gevoel. De privéparking en de ligging – centraal gelegen in Waver – maken van Off Hotel de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen.

Tot einde 2021 loopt in Waals-Brabant de actie “1 overnachting betalen en 1 overnachting gratis”. Zie daarvoor de website van de Toeristische Dienst van Waals-Brabant. Verschillende hotels nemen aan deze actie deel, waaronder de twee hierboven besproken hotels.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Waals-Brabant | Internet: beleefwaalsbrabant.be
Zien en Doen
Hergé Museum | Internet: museeherge.com
Leeuw van Waterloo | Internet: waterloo1815.be
Abdij van Villers-la-Ville | Internet: villers.be/nl
Het kasteel van La Hulpe
| Internet: chateaudelahulpe.be/chateau/nl/welkom
Aventure Parc
| Internet: aventureparc.be
Overnachten
Dimensions M | Internet: dimensions-m.be
Off Hotel
| Internet: offmeeting.be

Fotoverantwoording: via toerisme Waals-Brabant | Omslagfoto: abdij villers-la-ville

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *