Louvain-la-Neuve verrees uit het niets

Werkelijk uit het niets rees in de weilanden nabij Ottignies een nieuwe universiteitsstad op. Omwille van de naambekendheid van de université catholique de Louvain werd ze Louvain-la-Neuve gedoopt. De nieuwe stad, waar ook mijn collega Kuifje woont, is meer dan een ontdekking waard. Reporter Miet bezoekt ’s lands nieuwste stad. 

Louvain-la-Neuve

Een volledig autovrije binnenstad
Onderweg naar de Place de l’université beëindigt de GPS de begeleiding op de invalbaan voortijdig met de mededeling dat de bestemming in de buurt ligt. Bij het binnenrijden van de immense ondergrondse parking begrijp ik waarom. De binnenstad staat immers op een reuze betonnen plaat van 12 ha tussen twee heuvelruggen, waaronder alle gemotoriseerd verkeer moet parkeren zodat het ganse centrum overdag een grote voetgangerszone is. Grote openluchtparkings ressorteren eenzelfde effect in de aanpalende buitenwijken.

Louvain-la-Neuve opbouw

Eenheid van stijl
Het concept werd bedacht door een team van architecten en stedenbouwkundigen, dat – in tegenstelling tot gelijkaardige projecten in Frankrijk en Engeland – opteerde voor een traditionele stedelijke vormgeving. Dat de diverse functies, zoals studeren, wonen, shoppen en recreatie, in zones gegroepeerd zijn, is kenmerkend. Naarmate de stad groeide doorheen de jaren, evolueerde de bouwstijl zo weinig dat de eenheid van stijl zowat het opvallendste verschil is tussen deze nieuwe stad en onze oudere steden.

studentenstad Louvain-la-Neuve

Louvain-la-Neuve vandaag
Vandaag vormen de 12.000 kotstudenten nog slechts de helft van het inwonersaantal van Louvain-la-Neuve, dat geleidelijk de allures kreeg van een echte leefgemeenschap. Blijkbaar oefent dit jonge volkje een speciale aantrekkingskracht uit op senioren, die – als gepensioneerden – ondanks de hoge huurprijzen de dynamiek en het cultureel aanbod van dit stadje komen opzoeken. Met 126 verschillende nationaliteiten lijkt het een wereld in zakformaat. Tijdens de week zwelt dit aantal overdag aan tot ruim 45.000.

kunst in de straten van Louvain-la-Neuve

Kuieren door de straten
De eigen architectuur is zeker niet de enige reden voor een bezoek aan Louvain-la-Neuve. In nagenoeg alle straten en op zowat alle pleinen zijn er kunstwerken allerhande. Bij mooi weer zitten niet alleen de vele terrasjes vol, maar verzamelen de jongeren voor een hapje uit de hand op de trappen van het centrale plein en is het over de koppen lopen in de winkelstraten. Bij minder weer biedt het overdekt shoppingcenter L’Esplanade met 95 winkels soelaas.

Universitair museum
Elke universiteit beschikt over een patrimonium aan kunstschatten. In Louvain-la-Neuve zijn deze toegankelijk voor het publiek in een museum binnen de Faculteit Wijsbegeerte en Letteren, waar ze deel uitmaken van onderwijs en onderzoek. De universitaire context verklaart de diversiteit van de collecties. In dertig jaar tijd heeft het museum zijn patrimonium verviervoudigd en zijn onderwijsbeleid, tentoonstellingen en evenementen sterk ontwikkeld (nachtelijke bezoeken, concerten, lezingen, creatieve workshops, enzovoort). Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

De collectie
De permanente tentoonstelling, uit de erfenis Delsemme toont werken van  moderne schilders zoals René Magritte en Paul Delvaux. Bezoekers kunnen een deel van de volks- en naïeve kunst ontdekken in de ruimte van beschavingen of deze van de kunst van de 20ste eeuw. Beurtrolcollecties dekken uiteenlopende domeinen: Gravures (Dürer, Van Dyck, Goya, Rodin, Picasso, enzovoort), Belgische kunst uit de 20ste eeuw (met inbegrip van de abstracte kunst) en beeldhouwkunst uit de oudheid tot de arts premier uit Afrika en Oceanië.

Hergémuseum
De weduwe van Georges Remi, bekend onder de fonetische schrijfwijze van zijn initialen ‘Hergé’, houdt de gedachtenis aan deze internationaal gewaardeerde striptekenaar levend in Louvain-la-Neuve. Zij stond erop dat in het museum de tekenaar en mens Hergé centraal staan, Kuifje is slechts één van zijn geesteskinderen. Architect Christian de Portzamparc en landschapsarchitect Jacques Wirtz vertaalden dit bouwkundig en landschappelijk in de vorm van een grote bootachtige huls met daarin vier volumes en acht zalen verbonden door loopbruggetjes.

Hoe de tekeningen ontstonden
Het museum toont permanent een driehonderdtal originele werken van Hergé en veel foto’s. Om bewaartechnische redenen wisselen deze om de drie maanden. Daarvoor wordt geput uit een reserve van 800 originele stukken. Geleid door een audio- en video-gids zien we hoe Hergé’s tekeningen ontstaan en evolueerden en hoe hij als eerste merchandising gebruikte door van zijn stripfiguren ruimtelijke replica’s op de markt te brengen. De menukaart van het museumrestaurant oogt als een strip van Hergé. Eén ding is zeker, het volgende Kuifjeboek zullen we met heel andere ogen bekijken.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Office du Tourisme-Inforville | Place de l’Université 1, Galerie des Halles, 1348 Louvain-la-Neuve | Tél : +32 (0) 10 47 47 47 | E-mail: [email protected] | Internet: www.tourisme-olln.be 
Toerisme Waals-Brabant
| Internet: destinationbw.be/nl 
Toerisme Wallonië
| Internet: visitwallonia.be
Bezienswaardigheden

Het museum van Louvain-la-neuve
| Place Baise Pascal 1, 1348 Louvain-la-neuve | Tel. + 32 (0) 10 47 48 41 | Internet: musea.ucl.ac.be
Musée Hergé
| rue du Labrador 26 | 1348 Louvain-la-Neuve | Tel. + 32 (0) 10 488 421 | Internet: museeherge.com
Eten en drinken

Restaurant Fleur de Sel | Place Rabelais 49 | 1340 Louvain-la-neuve | Tel. + 32 (0) 10 47 33 84

Meer leuke daguitstappen vind je in onze rubriek Trips!

Ging je ook al op pad doorheen Louvain-la-neuve?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 Pin nu en plan later

Foto’s: © Toerisme Ottignies-Louvain-la-Neuve

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Louvain-la-Neuve verrees uit het niets”

 1. Mevrouw Waes,

  Het adresse van het bureau voor tourisme in Ottignies – Louvain-la-neuve is het volgende :

  Office du Tourisme-Inforville
  Place de l’Université 1, Galerie des Halles
  1348 Louvain-la-Neuve
  Tél : +32 (0) 10 47 47 47
  Fax : +32 (0) 10 47 35 31
  Courriel : [email protected]

  (en niet het adresse geven in uw uitstekend artikel.

  Philippe Piette
  Verantwoordelijk Office du tourisme – Inforvile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *