joseph-beuys

Noordrijn-Westfalen is Joseph Beuys nog lang niet vergeten

Honderd jaar geleden werd Joseph Beuys geboren in het Duitse Krefeld. De man geldt als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Ook al overleed hij in 1986, de staat Noordrijn-Westfalen waar hij woonde en werkte, is hem duidelijk nog niet vergeten. Nog minstens tot november loopt in de hele Duitse staat een jubileumprogramma dat zijn leven uitvoerig belicht.

Per trein naar Duisburg
In Brussel stappen we de internationale trein op om amper drie uur later in Duisburg aan te komen. Een wandelingetje van 10 minuten brengt ons bij de tentoonstelling ‘Alles ist Skulptur’ in het Lehmbruck Museum. Deze expo vormt een tweeluik met ‘Denken ist Plastik’ in de Bundeskunsthalle in Bonn. Een uitstap die voor ons morgen op de planning staat. In Duisburg genieten we eerst van een lekkere lunch in restaurant Mimie Rosa. Ver hoeven we nadien niet te gaan, want de eetgelegenheid ligt op tien stappen van het Lehmbruck Museum.

Gastvrouw en gastheer verwelkomden ons met een heerlijk menu. Foto’s Fons Jacobs en Mimie Rosa.

Joseph Beuys, veelzijdig kunstenaar
Joseph Beuys werd geboren in Krefeld en was actief als tekenaar, beeldhouwer, actie- en installatiekunstenaar, leraar, politicus en activist. In zijn universeel opgevatte werk hield Beuys zich bezig met vraagstukken rond humanisme, sociale filosofie en antropologie. Uiteindelijk werd hij een van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw. Dat vertellen ze ons in het Lehmbruck Museum in Duisburg. Een theorie die overigens nog eens herhaald wordt in Düsseldorf waar we het vroegere woonhuis en atelier van Beuys binnenglippen.

Kunstenaar-muzikant Eberhard Kranemann die ooit nog met Joseph Beuys samenwerkte, schetst ons een beeld van de veelzijdige, multi-getalenteerde, maar soms eigenzinnige kunstenaar.

Boeiend en bruisend Düsseldorf
Overnachten doen we in Hotel Sir & Lady Astor in Düsseldorf. Daar proeven we even van het bruisende nachtleven en het speciaal gebrouwen Beuysbiertje, dat ons zeker kan bekoren. Op vlak van mode, kunst en shopping heeft de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen overigens een reputatie hoog te houden. De meest befaamde designerwinkels tref je aan langs het kanaal en als je van klassieke auto’s houdt, dan is de Köningsallee de place to be.

Gered door de Tartaren
Van Düsseldorf sporen we de dag nadien in 20 minuten naar Bonn. We trekken er in de Bundeskunsthalle naar de tentoonstelling ‘Denken ist Plastik’. Daar vertellen ze ons de vreemde mythe die Joseph Beuys tijdens zijn leven zelf graag verhaalde. De Tartaren zouden zijn leven gered hebben nadat hij tijdens de oorlog met een jachtvliegtuig was neergestort. “Ze hebben mij voor de dood behoed door mij in vet en vilt te wikkelen”, beweerde hij. Deze materialen zouden later een grote rol spelen in zijn leven als kunstenaar.

joseph-beuys

De Joseph Beuys fietsroute voert je langs bijzonder plekjes. Foto © toerisme diensten

Meer dan 100 projecten herdenken invloedrijke kunstenaar
Dat Noordrijn-Westfalen Beuys nog lang niet vergeten is, bewijzen de meer dan 20 musea en culturele instellingen. Met een 100-tal projecten herdenken en herontdekken ze de invloedrijke internationale kunstenaar. Niet alleen de gevorderde kunstliefhebber komt er aan zijn trekken, ook de modale bezoeker vindt er zijn weg in tal van kunstzinnige randactiviteiten. Denk daarbij aan Beuys-fietstochten en -wandelingen, kroegentochten met Beuysbier en ga zo nog maar even door. Wij maakten op een aangename manier kennis met Joseph Beuys, die in zijn te korte leven mondiale aandacht voor Noordrijn-Westfalen losweekte. Ons zien ze er zonder twijfel nog een keertje terug.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Beuys-herdenking |Internet: beuys2021.de
Duisburg Tourismus |
Internet: duisburg.de
Düsseldorf Tourismus | Bernrather Strasse 9 | 40237 Düsseldorf | Internet:  duesseldorf-tourismus.de
Toerisme Noordrijn-Westfalen | Internet: nrw-tourismus.de
Te doen
Lehmbruck-Museum | Düsseldorferstrasse 51 | 47055 Duisburg | Internet: lehmbruckmuseum.de
Kunstmuseum Bonn | Helmut-Kohl-Allee 4 | 53127 Bonn | Internet: bundeskunsthalle.de
Eten en drinken
Mimie Rosa | Dellstrasse 36 | 47055 Duisburg | Internet: mimierosa.de
Overnachten
Hotel Sir & Lady Astor
| Kurfürstenstrasse 18 | 40237 Düsseldorf | Internet: lady-astor.de/en/hotel-lady-astor

Fotoverantwoording: © Fons Jacobs met uitzondering van de omslagfoto © Toerisme Düsseldorf en tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *