uitstapjes in Vlaanderen

18 verrassend leuke uitstapjes in Vlaanderen

Met zijn allen kijken we uit naar de zomervakantie. Maar dat vervelende coranavirus strooide, voor velen onder ons, roet in de vakantieplannen. Maar niet getreurd, ook ons landje bulkt van leuke en bijzondere plekjes om ontdekt te worden. Onze reisredactie tipt 18 leuke uitstapjes in Vlaanderen. Stuk voor stuk perfecte inspiratie voor een verrassend dagje uit, alleen of met het hele gezin!

Blotevoetenpad Zutendaal

 1. Blotevoetenpad
  Onze uitstapjes in Vlaanderen starten we met een doe-tip voor het hele gezin: op blote voeten lopen in de vrije natuur. Klinkt wat raar maar het is verrassend heerlijk. Blootvoets herontdek je de natuur op een afwisselend parcours met hout, stenen, boomsnippers, gras en water. Je vindt blotevoetenpaden op verschillende locaties in Vlaanderen: onder andere in:

  1. Vlaams-Brabant: verwonder je op het blotevoetenpad in de plantentuin annex speelbos Meise;
  2. Antwerpen:
   1. De Schorre in Boom, het Barrevoetpad;
   2. Oude heide , het blotevoetenpad in Kapellen. Nabij het speelbos Lievensbos kan je flink ravotten;
  3. Limburg: bezoekerscentrum Lieteberg (tevens toegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen);
  4. Oost-Vlaanderen:
   1. de Gentbrugse Meersen;
   2. natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen;
   3. Oudenaarde: Bigfoot in avonturenpark ‘7 sumits’ aan de Donkvijver;
   4. Kaaihoeve in Zwalm. Dit is gratis en je vind hier ook een natuurspeelzone met een wilgenhut (en tunnel), een reuzengrote mikado en een picknicplaats;
  5. West-Vlaanderen: Oekene (tegelijk kan je de fruitbomen bewonderen). Dichtbij is ook een speelplein.

  1. Geocaching
   Herontdek de ouderwetse schattenjacht. Met je smartphone ga je op basis van GPS coördinaten op zoek naar verborgen schatten. De schat is steeds een raadsel maar dat is juist het leuke van deze aangename buitensport. Op deze website kan je alvast wat inspiratie voor je geocache uitstapjes in Vlaanderen: geocachen.be

 1. Bootje varen
  Huur eens een bootje en geniet van prachtige uitzichten vanop het water. Onderweg kan je even aanleggen voor een verfrissend drankje. In Vlaanderen zijn verschillende locaties waar je een bootje kan huren. Een aanrader is de Leiestreek, zie: toerisme-leiestreek.be/nl/doen/bootverhuur. In Kinrooi kan je naast een bootje huren ook kanovaren en vlotbouwen: www.toerismekinrooi.be/nl/kinrooi/water/botenverhuur

Om je te helpen in je zoektocht tippen we nog enkele toffe uitstapjes in Vlaanderen per provincie.

Vlaams-Brabant

  1. Leuven
   Leuven is steeds een bezoekje meer dan waard met zijn prachtige Oude Markt, het Groot Begijnhof, het Stadhuis en zoveel meer. Bezienswaardigheden genoeg in de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Ook winkeltoeristen shoppen hier naar hartenlust. Of geniet gewoon op één van de talrijke terrasjes!

  1. Plantentuin Meise
   In de Plantentuin van Meise vind je een ongelooflijk uitgebreide verzameling levende planten. Maar er is ook een gigantisch herbarium met gedroogde plantensoorten van over de hele wereld, een uitgebreide bibliotheek en niet te vergeten een plantenpaleis. Ook als het regent vergaap je je hier aan de wondere wereld van de planten.

uitstapjes in Vlaanderen

 1. Hageland
  De prachtige natuur van het Hageland is de perfecte locatie om te wandelen of te fietsen tussen de fruitbomen. Er zijn tal van routes die je langs de mooiste plekjes brengen. Neem een picknickmand mee om het helemaal af te maken!

Limburg
uitstapjes in Vlaanderen

  1. Railbike Tessenderlo
   Een leuke sportieve uitstap voor de familie. Met een railbike voor vier personen fiets je over de oude spoorweg door een afwisselend landschap van Kempense dennenbossen en weidse weiden. Origineel!

uitstapjes in Vlaanderen

  1. Haspengouw
   Wist je dat Haspengouw de tweede grootste fruitstreek van Europa. Ze staat garant voor uren fiets- of wandelplezier. Mag het iets vlotter? Kies dan voor een Vespa. Dat de bloesemperiode al achter ons ligt, maakt het Vlaamse Toscane niet minder mooi. Wel rustiger! En de vele terrasje onderweg nodigen je uit om te genieten én te proeven van de lokale producten. En dat zijn niet enkel fruitsappen! P.S. bezoek ook verrassend Sint-Truiden of de stad van Ambiorix: Tongeren.

uitstapjes in Vlaanderen

 1. BE-Mine Beringen
  Sinds 1993 is de mijnsite van Beringen beschermd erfgoed. Als enige Limburgse mijnsite bleef hier het industriële hart van de mijn bewaard. Logisch dat je er een Mijnmuseum vindt. Je beleeft het verhaal van het mijnverleden. En wie wil neemt een frisse duik tussen de tropische vissen in het indoorduikcentrum Todi. P.S. snorkelen kan ook!

Antwerpen

  1. Het Zilvermeer
   In plaats van naar de kust te trekken, kan je op een zomerse dag kiezen voor het witte zandstrand aan het Zilvermeer. Het lijkt wel alsof je aan zee zit. In de zwemvijver beleef je volop waterpret met de waterglijbanen, kolken en de klimtoren.

  1. Arboretum Kalmthout
   Het Arboretum in Kalmthout is een bomentuin van 12ha groot met wereldfaam. In dit provinciaal domein groeien zeldzame planten uit de hele wereld. Sinds 1856 groeide het uit tot een droomtuin met elk seizoen iets nieuws. Je vindt er één van de meest gevarieerde plantenverzamelingen (meer dan 7.000!) van het Europese vasteland. Je kan er heel wat boeiende workshops volgen.

uitstapjes in Vlaanderen

 1. Het Fort van Breendonk
  Het Fort van Breendonk dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als concentratiekamp is sinds 1947 omgevormd tot het Nationaal Gedenkteken en museum. Het is een van de best bewaarde kampen van Europa. Via de audiogids hoor je beklijvende getuigenissen en meer informatie.

Oost-Vlaanderen

  1. De Vlaamse Ardennen
   Deze regio, in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen, is geen enkele fietsliefhebber onbekend. Vooral wielerliefhebbers komen hier hun hartje ophalen. Of je kiest ervoor zelf de sportieve tour op te gaan over één van de prachtige fietsroutes ofwel bezoek je er, ter inspiratie, het Centrum ‘Ronde van Vlaanderen’ in Oudenaarde.

  1. Provinciaal Domein Puyenbroeck
   Het Domein Puyenbroeck is een ‘levend’ erfgoedpark. In het park zie je een hele collectie verschillende rassen van: duiven, kippen, eenden, ganzen, geiten, schapen, koeien en trekpaarden. Voor kleuters is er het speeldorp met toestellen. Grotere kinderen leven zich uit bij de reuze spinnenwebben, glijbuizen en het fort. En voor volwassenen (samen met kinderen) is er het minigolf-, petanque- en krulbolterrein. Het park verkennen doe je met het toeristisch treintje of vanuit je bootje op de roeivijver. Het park is vrij toegankelijk voor iedereen.

uitstapjes in Vlaanderen

 1. Kasteel Ooidonk
  Het kasteel van Ooidonk staat bekend als één van de mooiste kastelen van ons land, en is omgeven door een prachtig park van 45 hectare. Zowel het kasteel als de tuinen kunnen bezocht worden.

West-Vlaanderen
uitstapjes in Vlaanderen

  1. Damme
   Damme is een prachtig stadje om in rond te kuieren. Maar ook de onmiddellijke omgeving loont de moeite. Ga je er wandelen of fietsen dan geniet je onderweg van fotogenieke vergezichten in de ongerepte natuur. Onderweg spot je ook tal van ooievaarsnesten. Sluit je tocht af in het gezellige stadje zelf. De literaire trekpleister met vele mooi gebouwen staat met zijn bijzondere boekenwinkeltjes bekend als boekendorp. En genieten met een lekker hapje en drankje doe je op één van de pittoreske pleintjes.

uitstapjes in Vlaanderen

  1. Het Zwin
   Regelmatige overstromingen vormen het unieke karakter van één van Vlaanderens bekendste en mooiste natuurgebieden, het Zwin. Je wandelt er door een getijdenlandschap, een favoriete bestemming bij heel wat vogels. Men noemt het Zwin wel eens de internationale luchthaven voor vogels! Een verrekijker meenemen is een must. Ter info, ook in dit natuurdomein is een blotevoetenpad.

uitstapjes in Vlaanderen

 1. Ieper en de Westhoek
  Waar vind je het mooiste hotel van Vlaanderen, de schattigste gevels van België en een geschiedenis om boeken mee te vullen? Volgens reisreporter Katy Goelen is dat in Ieper. De stad en omgeving lenen zich prima voor een dagje uit. Volg je de sporen van Den Grooten Oorlog of geniet je liever van het mooie stadscentrum? Bezoek dan zeker de kitscherige, maar schattige koffiehuisjes en winkels waar je kan shoppen terwijl je eet. Vervelen in deze historische stad hoort er niet bij. En uiteraard moet je de Last Post meepikken!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Antwerpen | Internet: www.visitantwerpen.be/nlwww.kempen.bewww.scheldeland.be/nl
Toerisme Limburg | Internet: www.visitlimburg.be/nl
Toerisme Vlaams-Brabant | Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be
Toerisme Oost-Vlaanderen | Internet: www.tov.be/nl
Toerisme West-Vlaanderen | Internet: www.westtoer.be/nl
Toerisme Vlaanderen | Internet: www.visitflanders.com/nl
Klik voor meer uitstapjes in Vlaanderen of dichtbijhuis.

Wat zijn jouw favoriete uitstapjes in Vlaanderen?
Wij zijn echt wel benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Fotoverantwoording: daguitstap Gent © Focus Flanders / 1: Blotevoetenpad © Visit Limburg / 2: Geocach: © Garmin / 3 bootjes © Kinrooi / 4: Leuven © pixabay Flurk20050 / 5: Plantentuin Meise © Meise / 6: Kasteel van Horst © Kristel Van Loock / 7: © Railbike Tessenderlo / 8: Haspengouw © visit Limburg / 9: C-mine Beringen © Visit Limburg / 10: Zilvermeer © TPA / 11: Arboretum Kalmthout © TPA / 12: Breendonk © Willebroek / 13: Vlaamse Ardennen © TOV / 14: Domein Puyenbroeck © TOV / 15: Kasteel Ooidonk via Wikimedia / 16: Damme via Pinterest / 17: Het Zwin © Knokke Heist / 18: Ieper via Wikimedia

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *