dinant - Stressvrij op weekend

5 kindvriendelijke highlights voor een daguitstap in Dinant

Dinant mag dan niet heel groot zijn, het wordt wel bij de mooiste en belangrijkste steden van België gerekend. De stad biedt gezinnen dan ook een heleboel topattracties voor een kindvriendelijke daguitstap. Reisreporter trok er op uit en deelt vijf super tips voor een daguitstap in Dinant met (of zonder) kids.

daguitstap in dinant

1. De Citadel van Dinant
We starten onze daguitstap in Dinant meteen met een hoogtepunt. Dat mag je vrij letterlijk nemen, want op een rots hoog boven de stad staat de Citadel van Dinant. We rijden helemaal tot boven en parkeren onze wagen op de gratis parking. Bij de ingang kopen we tickets voor een bezoek aan de citadel, een ritje met de kabelbaan en een rondvaart op de Maas. Vlakbij de ingang staat een klein speelparadijs met speel- en klimtoestellen en een klein café met gezellig terras.

daguitstap in dinant

Een plannetje gidst ons door de mooie citadel. We spelen ridder en jonkvrouw op de binnenplaats, schieten denkbeeldige kanonnen naar de vijand, nemen een kijkje in de gevangenis en het wapenmuseum en neuzen in de potten in de grootkeuken van de citadel. Bovenop de citadel genieten we van het adembenemende uitzicht over de stad.

daguitstap in dinant

2. Rondvaart op de Maas
Vanop de citadel trekken we naar de lager gelegen binnenstad. Hiervoor heb je de keuze tussen een ritje met de kabelbaan, of de 408 treden die je langs een behoorlijk steil pad naar beneden leiden. Wij kiezen voor de laatste optie. Dinant ligt aan de Maas en bewonder je dus het best tijdens een boottochtje. Aan de oevers zoeken we Quai 3 waar de boot op ons ligt te wachten. Wij kochten onze tickets op voorhand, maar wie dat niet deed, kan op verschillende plaatsen een ticketje kopen. Tijdens een 45 minuten durende rondvaart verlaten we het stadscentrum en varen we richting Anseremme. Onderweg bewonderen we de beroemde Bayard-rots, het liefdeseiland en varen we tot aan de monding van de rivier de Lesse.

daguitstap in dinant daguitstap in dinant

3. Maison Sax
Na de ontspannende boottocht wandelen we over de Charles de Gaulle-brug in het centrum van Dinant. Daar vallen de kleurrijke saxofonen ons meteen op. Dinant is de geboorteplaats van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Ook verder in de stad staan saxofonen her en der verspreid. Wie meer te weten wil komen over het fantastische blaasinstrument kan La Maison de Monsieur Sax een bezoekje brengen. Je komt er op een interactieve manier meer te weten over de saxofoon. De toegang tot het museum is overigens gratis.

daguitstap in dinant
4. De Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk
Wanneer we na onze wandeling door Dinant naar onze auto vertrekken, lopen we eerst nog even de majestueuze Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk binnen. De prachtige gotische kerk maakt deel uit van het uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd van grijze kalksteen. De opvallende glas-in-loodramen behoren tot de grootste van Europa. Hoewel een kerk niet heel kindvriendelijk lijkt, worden de kinderen net rustig van een kerkbezoekje. We wandelen er wat rond, branden een kaarsje en bewonderen de prachtige inrichting.

daguitstap in dinant

5. Kajakken op de Lesse
Vlak voor ons vertrek uit de Dinantse binnenstad stoppen we nog even in een van de authentieke bakkerijen voor overheerlijke Dinantse koeken, les Couques de Dinant. Als je niet voorzichtig bent, breek je je tanden op de steenharde koeken, maar de typische zoete smaak is niet te versmaden. Na onze aankopen nemen we het blauwe kabelliftje naar boven. Op enkele minuten tijd staan we opnieuw bovenaan de citadel. Onze dag zit erop, maar wie meer tijd heeft moet in de buurt zeker een kajak huren. Dat kan bijvoorbeeld bij Dinant Evasion. Vanuit Gendron (9 km of 12 km) of Houyet (21 km) vaar je de Lesse af naar Anseremme. De afvaart per kajak is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar wanneer ze begeleid worden door een volwassene.

Krijg je na deze kindvriendelijke tips voor een daguitstap in Dinant nog niet genoeg van deze leuke en gezellige stad? Brei er dan zeker een vervolg aan. De omgeving biedt verschillende mogelijkheden voor een meerdaags verblijf: maak bijvoorbeeld een tochtje op een van de railbikes van de Molignée, een spoorwegfiets voor vier personen. Of bezoek de grot La Merveilleuse, naar verluid een van de mooiste grotten van België. En ben je in Dinant, dan kan je niet om een lekkere frisse Leffe heen. De brouwerij van Leffe ligt aan de rand van Dinant en kan je dagelijks bezoeken. Dat bezoekje wordt trouwens steeds afgesloten met een tasting van de verschillende Leffe-soorten. Misschien niet de meest kindvriendelijke tip, maar in elk geval wel de lekkerste. Schol!

Ging jij ook al eens op daguitstap in Dinant?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

PRAKTISCH INFO
Algemeen
Ville de Dinant | Internet: dinant.be/tourisme
Maison du Tourisme | Avenue Colonel Cadoux 8 | 5500 Dinant | Internet : valleedelameuse-tourisme.be
Visite Ardenne | Internet: visitardenne.com/nl/het-beste-van-de-ardennen/hoogtepunten/dinant
Bezienswaardigheden:
Citadel van Dinant | 1, Chemin de la Citadelle | 5500 Dinant | Internet : citadellededinant.be/nl
Maison Sax | Internet : sax.dinant.be/nl/sax-and-the-city/het-huis-van-m—sax
Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant | 7, Avenue Cadoux | 5500 Dinant
Kajakken op de Lesse | Dinant Evasion | Internet: dinant-evasion.be/nl/activiteiten/kajaks
De railbikes van de Molignée | Tel: +32 (0)82 69 90 79 | E-mail: [email protected] | Internet: draisines.ovh/index.php/nl/home-nl
Grotte La Merveilleuse | 142, Rue de Philippeville | 5500 Dinant | Tel: +32 (0)82 22 22 10 | Internet: grotte-dinant.be
Brouwerij van Leffe | Maison Leffe | 23, Charreau des Capucins | 5500 Dinant | Tel: +32 (0)82 22 91 91 | Internet: leffe.com/nl/maison-leffe

✔️ In onze rubriek Trips met de kinderen vind je meer leuke en originele daguitstappen in België!

📌 Pin nu en plan laterdaguitstap in dinant

Foto’s: © Evy Vandenborne

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *