Kamperen in Vlaanderen: campings lanceren charmeoffensief

Een vijftigtal Vlaamse campings en campingterreinen slaan met een reeks kampeerorganisaties de handen in elkaar om het kamperen in Vlaanderen extra in de kijker te zetten. Een steeds bredere groep Vlamingen ontdekt het kamperen als genieten van het buitenleven en de natuur. Kampeerterreinen zijn daartoe een geschikte logiesvorm.

Kamperen in vlaanderen

Foto: © Nomad Knokke.

Voluit genieten
De kampeerorganisaties Recread vzw, Kempen Campings vzw en Pasar vzw, de Provinciale Toeristische Organisaties (Westtoer, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant) en Logeren in Vlaanderen vzw weten beter dan wie ook welke troeven het kamperen heeft. In deze vorm van vakantiebeleving staan genieten, vrijheid, ruimte en natuur, duurzaam, sociale contacten en een ongedwongen sfeer voorop.

kamperen in vlaanderen

Foto: © Glampingresort Hoge Kempen

De charmes van kamperen
Het aanbod is divers. We beschikken over gezellige mini-campings met slechts enkele kampeerplaatsen, grotere campings met extra faciliteiten en ontspanningsmogelijkheden, praktische camperplaatsen op fijne locaties en noem maar op. Wie op luxe gesteld is, kan hier en daar in Vlaanderen ook in glampingtenten terecht. Sommige van hen hebben zelfs airco en verwarming. Van de pakweg 165 kampeerplaatsen in Vlaanderen springt er ruim een derde op het karretje van ‘Logeren in Vlaanderen’ om samen de charmes van het kamperen onder de aandacht te brengen. Met duidelijke communicatie, visibiliteit en doelgerichte acties zal via deze samenwerking kamperen in Vlaanderen gepromoot worden als een unieke vorm van vakantie en beleving in eigen land.

kamperen in vlaanderen

Foto: © Camping Blauwe meer

Familiebedrijven en ketens
Voor wie van cijfers houdt: In Vlaanderen kan je volgens Toerisme Vlaanderen terecht op 117 campings, 57 camperterreinen, 147 verblijfsparken en 8 vakantieparken. Keuze te over.
In Wallonië tel je om en bij 132 campings die erkend zijn door het Commissariaat Generaal voor Toerisme, naast 96 niet-erkende campings. Op al die campings zijn er in totaal 55.000 plaatsen beschikbaar waarvan er een goeie 40.000 per seizoen of per jaar verhuurd worden.
De meeste campings zijn familiebedrijven al zijn er ook enkele ketens actief zoals Vacances Soleil en Roompot. Campings zoals Kompas Camping en de Floreal Groep behoren tot de christelijke en de socialistische beweging.

kamperen in vlaanderen

Foto: © Jomoco park

Beschermd
Wat je misschien ook niet wist is dat de omschrijving ‘Camping’ in het Vlaams logiesdecreet een beschermde benaming is. Een camping is een kampeerterrein waar personen tegen betaling kunnen overnachten. Maar niet iedereen mag zomaar een terrein als camping aanbieden. Een camping moet o.a. een receptie en een balie hebben en er moeten minstens dertig toeristische kampeerplaatsen beschikbaar zijn. 85 procent van de toeristische kampeerplaatsen moet een individuele elektriciteitsaansluiting hebben.

PRAKTISCHE INFO
ALGEMEEN
Kamperen in Vlaanderen | Internet: www.kampereninvlaanderen.be
Kamperen in België | Internet: www.camping.be
Reisreporter Fons houd je op de hoogte van nieuwe toeristische ontwikkelingen in de nieuwsrubriek.

Omslagfoto: © Nomad Knokke

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *