wandelgids-GR5A-00-

GR 5A wandelronde: op de grenzen van het graafschap Vlaanderen

De vzw Grote Routepaden vernieuwt zijn wandelgidsen en stelt nu de GR 5A wandelronde voor. Het is duidelijk menens met een wandellus van maar liefst 582 km rondom het voormalige graafschap Vlaanderen. De route is daarom in deeletappes ingedeeld, met voorstellen voor dagtochten, halteplaatsen, overnachtingsmogelijkheden en gebruik van openbaar vervoer.

GR 5A wandelronde

Oostende in de lente

GR 5A wandelronde Vlaanderen
De route die in deze topogids wordt voorgesteld, focust zich op de grenzen van het oude graafschap Vlaanderen (862 – 1795), wat vandaag ruw genomen samenvalt met de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Het is een erg rijke regio geweest, die ver vooruit stond op vlak van economie en cultuur, met een (relatief) hoge concentratie van steden en ontwikkelde ambachten en kunsten. Helaas is de geschiedenis van het graafschap even afwisselend als zijn landschap.

De Panne in de herfst

Diversiteit alom
Zo vind je hier het fameuze vlakke land van Jacques Brel, alsook de gevreesde heuvels uit de Ronde van Vlaanderen. Je wandelt tussen de gekende blauwe hyacinten in de Vlaamse Ardennen en ploetert doorheen de polders en de zandbekken van de Schelde. Het ene moment schalt het stadsrumoer om je oren, later treft de stilte van de Westhoek en de Vlaamse velden. Dat alles om te zeggen dat deze wandeling een must is voor wie van variatie houden.

Brugge in de winter

Kort of lang, in de zomer of de winter?
Laat je daarbij niet afschrikken door de totaallengte van deze route. De lus van 582 km kan je eventueel beschouwen als een stevig programma voor een lange wandelvakantie. Maar aangenamer, zo meen ik, is om het pad in te delen en ook de tijd te nemen om de seizoenen hun werk te laten doen, tijdens kortere dagtochten verspreidt overheen het jaar. Een wandeling langs de kust tijdens de zomer geeft een andere ervaring dan wanneer je ze maakt in de winter.

GR-5A-wandelronde

Wandelgids GR 5A Ronde van Vlaanderen. Foto © Grote Routepaen

Een wandelgids voor veelvuldig gebruik
Om deze korte bespreking van deze nieuwe wandelgids af te ronden zou ik vooral meegeven: zie deze nieuwe topogids als een inspiratieboek waarmee je aan de slag kan op zowat op elk tijdstip van het jaar. De praktische tips die omschreven staan zijn vooral suggesties. De wandelervaring maak je namelijk gewoon zelf. De topogids GR 5A is nu verkrijgbaar via de website www.groteroutepaden.be aan 20 euro. Wij wensen je alvast veel plezier ermee!

Praktische info
Algemeen
GR 5A Wandelronde van Vlaanderen, uitgegeven door:
Grote Routepaden | Beatrijslaan 72 | 2050 Antwerpen
Tel.: +32 (0)3 232 72 18 | Internet: www.groteroutepaden.be

Bereikbaarheid
NMBS (trein) | nmbs.be
De Lijn (bus) | delijn.be
Meer wandeltips vind je in de rubriek wandelen

Beeldmateriaal:  © Steven Loockx met uitzondering van coverfoto © Toerisme Vlaamse Ardennen

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *