mooiste-herfstwandelingen.

15 mooiste herfstwandelingen in Vlaanderen

De herfst is een prachtig wandelseizoen. Als de bladeren hun prachtige kleuren prijsgeven, móét je de natuur induiken. In het bos valt er dan van alles te zien, te rapen en te beleven. In deze lijst van mooiste herfstwandelingen delen we enkele favoriete wandelpaden voor jong en oud inclusief een warme halte!

PROVINCIE ANTWERPEN

Wandelen door een adellijk speelterrein
We starten onze lijst van mooiste herfstwandelingen in Park De Renesse, dat samen met ’s Herenbos en Wolfschot een 150 hectare bosrijk wandelgebied vormt. Wolfschot is een paddenstoelenparadijs. Je vindt er tonderzwammen, elfenbankjes, zwavelkopjes en biefstukzwammen, zelfs truffels! Niet de gegeerde Périgordtruffels, maar kleine hertentruffels, die enkel voor eekhoorns en muizen een delicatesse zijn. Onderweg spot je merkwaardige uitheemse bomen als sequoia of mammoetboom. Domein de Renesse werd in 1830 ontworpen als een Engelse landschapstuin. In het park vind je het kasteel in Vlaamse neorenaissance stijl, het voormalige koetshuis en de vroegere rentmeesterwoning. De oude ijskelder is thans ingericht als vleermuizenverblijf. Download de verschillende routes op de website van Natuur en Bos.
Warme halte: praat- en eetcafé Het Koetshuis | Lierselei 28, 2390 Oostmalle | Tel: 03 888 18 18

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🌈 Travel • Nature • Wanderlust (@destination.next) op

Herfstwandeling in Wortel Kolonie
De tweede in deze lijst van mooiste herfstwandelingen viel eerder al in de prijzen. In 2019 bekroonden wandelaars de Hoogstraatse wandeling, Flirten met de grens in de vallei van het Merkske, tot wandeling van het jaar in de provincie Antwerpen. In de herfst veranderen de dreven van Wortel Kolonie in een bont kleurenspel. Bovendien werd Wortel-Kolonie erkend als stiltegebied, een plek waar de geluiden van de natuur overheersen. Via statige dreven stap je naar de Castelreesche heide. Onderweg passeer je het Bootjesven met vogeluitkijkpost en kan de beekvallei er nat bijliggen. Maar bruggetjes en knuppelpaden houden je voeten droog!
Warme halte: Bezoekerscentrum De Klapekster | Kolonie 41, 2320 Hoogstraten | Tel: 03 383 02 08

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Roel Scheynen (@roel_scheynen) op

Wandelen langs water en kastelen
In de parel van de Kempen, Westerlo, ligt het decor voor deze wandeling:  het 127 hectare groot natuurgebied de Beeltjens en Kwarekken. De locals noemen de Beeltjens graag hun achtertuin. Majestueuze dreven in sterpatroon werden begin van de 18de eeuw aangelegd door Jean Philips Eugeen de Merode. Onderweg passeer je langs de Nete de waterburcht die reeds meer dan vijf eeuwen onderdak biedt aan de familie.  Eenmaal weg van de Nete loop je tussen naaldbomen en loofbomen. Via een houten wandelbrug kom je aan het hoogste punt van de gemeente, de Asberg, een zandduin van 24 meter hoog. Bij het verlaten van het groen kom je langs het neogotische, pronkerige Kasteel van Jeanne de Merode, het huidige gemeentehuis.
Warme halte: Boswachtershuis | Papedreef 1, 2240 Westerlo| Tel: 014 54 79 38

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fotograaf H.Rombouts Westerlo (@fotografieheidirombouts) op

PROVINCIE LIMBURG

Fluisteren op het stiltepad in Gerhagen
Sssst, luister! Hier hoor je enkel het ritselen van de herfstbladeren en de wind die fluistert door de takken. Twee stiltepaden (beiden behoren tot onze mooiste herfstwandelingen) leiden je door het Gerhagenbos. Je vertrekt aan het Bosmuseum waar je eerst de stiltetentoonstelling kan bezoeken. Zet je even in de geluidscabine en ‘proef’ het effect van lawaai. Wie wil kan in het Bosmuseum een stilte-rugzakje lenen. Dat gebruik je tijdens je stiltewandeling om de rust in de natuur en jezelf op te zoeken. Daarvoor zitten in het rugzakje handige hulpmiddeltjes, zoals een mijmerboekje met oefeningen en verhalen. Op de stiltepaden kom je enkele belevingselementen tegen, zoals een ligzetel en een touw dat je geblinddoekt moet volgen.
Warme haltes: het ontbijthuis.be | Zavelberg 10 bus a, 3980 Tessenderlo | Tel: 013 67 82 55 / Brasserie De Bosrand | Zavelberg 12a, 3980 Tessenderlo | Tel: 013 551 339 & Gsm: 0476 922 137

Zelfs ons koningspaar maakte graag een wandeling op het stiltepad in Gerhagen – Foto © visit Limburg

Vogels spotten in het Munsterbos
Op de grens van de Kempen en Haspengouw ligt het Munsterbos. Daar wandel je door denderende dreven en langs pittoreske kapelletjes. Tussen de oude eikenbossen ligt een vijvergebied met zeldzame water- en moerasvogels. Die kan je ongestoord begluren vanop de vogelkijktoren. Een opgespoten zandvlakte van circa dertig hectare was oorspronkelijk bedoelt als industrieterrein. Maar onder druk van verschillende milieuverenigingen werden die plannen opgeborgen. Gelukkig maar, want deze plek verdient een vermelding op de lijst mooiste herfstwandelingen!
Warme halteBrasserie-Restaurant Remise | Leroyplein 2, Munsterbilzen | Tel: 089 85 67 11

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kristof Jacobs | Photographer (@krikke.jacobs) op

Door de Wijngaardbossen van de kluizenaars
De wandeling door het Wijngaardbos start aan de Kluis van Vrijhern. In deze prachtige lemen hoeve leefden gedurende meer dan 250 jaar een 26-tal kluizenaars die zich inzetten voor de lokale gemeenschap. Aan de start van de wandeling vind je infoborden die de volledige geschiedenis toelichten. Deze prachtige landschapswandeling voert je door het heuvelland van vochtig Haspengouw, met sterk hellende, bronhoudende loofbossen afgewisseld met holle wegen. Onderweg passeer je de prachtige paden van de Wijngaerdbossen waar in de 19de eeuw de wijnbouw op zijn hoogtepunt was.
Warme halte: Kluis van Vrijhern | Kluisstraat 1, 3730 Hoeselt, | Tel: 0479 97 00 62

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kathy (@kathy0kitty) op

PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Herfstkleuren in het eeuwenoude Kravaalbos
Deze wandeling vertrekt achter het café Bij Stinne in Meldert, een deelgemeente van Aalst. Het cafe vormt  samen met het voetbalveldje het decor voor een groot stuk van de opnames voor FC de Kampioenen. In de holen van oude knotwilgen voelen steenuilen zich thuis. Het zet meteen de toon voor een leuke herfsttocht in het zacht glooiende landschap op de grens van het Pajottenland. Je wandelt voorbij klaterende bronbeekjes en de kronkelende Molenbeek. Het Kravaalbos is een restant van het vroegere Koolwoud, waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoorden. In de middeleeuwen werden hier steengroeven geëxploiteerd op initiatief van de abdij van Affligem. In het najaar, als alle herfstkleuren zich tonen, zie je pas de rijke variatie van dit oude bos. Op het einde wandel je nog voorbij een grote vijver, waarin de herfstzon zich spiegelt. Het is een overblijfsel van een historische steengroeve.
Warme halte: Bij Stinne, Putstraat 116, Meldert | Open in weekends

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Debbie🌹 (@_thelifewithfive_) op

Grenshoppen op een van de mooiste herfstwandelingen
Het 300 hectare grote Kluisbos ligt bovenop de getuigenheuvel Kluisberg. Met zijn hoogte van 141 meter is dit één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. Deze pittige kuitenbijter beloont elke wandelaar met prachtige uitzichten. Bij open plekken heb je fenomenale vergezichten over Henegouwen. In het Kluisbos grenzen niet alleen de provincies Oost- en West-Vlaanderen aan elkaar! Maar ook de grens tussen Vlaanderen en Wallonië loopt door het bos. Onderweg passeer je de liefdesbron: een idyllisch plekje om even te vertoeven. Volgens een mythe vindt iemand binnen het jaar de liefde als die met de blote voeten in het water gaat staan!
Warme halte: de Bosbaar | Vierschaar 1, 9690 kluisbergen | Tel: 0486 12 30 12

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bart Gabriels (@barregabby) op

In de voetsporen van de Enamepaters
Bos ’t Ename in Oudenaarde werd in 2002 bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een absolute primeur. En een terechte prijs voor dit prachtige bos. Dat ontdek je snel zelf tijdens een tocht in dit beschermd landschap waar je wandelt tussen water en bos. Ename dorp ademt geschiedenis en heeft een rijk erfgoedverleden. In het Provinciaal Archeologisch Museum of PAM Ename verneem je er alles over. Bezoek zeker de archeologische site met de restanten van een benedictijnenabdij en Huis Beaucarne met zijn originele interieurs uit de 18de en 19de eeuw.
Warme halte: Thee-Huis Beaucarne | Beaucarnestraat 9, 9700 Ename (Oudenaarde) | Tel: 0476 30 77 36

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door wandel.lust (@wandel.lust) op

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

Broekemwandeling: in het spoor van de Rode Ridder
De Broekemwandeling heeft alles om iedere wandelaar te boeien: een kasteel, een fotogeniek kapelletje, holle wegen, prachtige panorama’s tot zelfs een kabbelend beekje met watermolen! De wandeling vertrekt aan het kasteel van Horst, bekend van stripfiguur De Rode Ridder. Door het open en glooiend landschap wandel je langs akkers en velden in de richting van het pittoreske Sint-Jozefskapelletje. Dit is misschien wel het meest gefotografeerde kapelletje van Vlaanderen! In de verte spot je dan al het Troostembergbos. Prachtige vergezichten tonen de Hagelandse Heuvels. Zodra je een rustig kabbelend beekje hoort, bereik je de Gempemolen waarin een brasserie is gevestigd. Vervolgens stap je via de groene vallei van de Wingebeek door het prachtige beukenbos naar het kasteel van Cleerbeeck.
Warme haltes: Het Wagenhuis (Kasteel van Horst) | Horststraat 28, 3220 Holsbeek | Tel: 016 62 35 84 / De Gempemolen | Gempstraat 56, 3390 Tielt-Winge | Tel: 016 48 73 07

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Christine_sev66 (@christine_sev66) op

Ontdek de devote rust van de Norbertijn
In de schaduw van de abdij van Averbode ligt het uitgestrekte Merodebos. Wellicht behoort dit bos tot één van de grootste wouden in Vlaanderen. Geen wonder dat verschillende boswandelingen deze groene plek doorkruisen. Moeilijk om er dan ééntje uit te pikken. Onze redactie koos resoluut voor de Norbertijnwandeling in deze lijst van mooiste herfstwandelingen. En dit wegens diverse redenen: voldoende parking, je wandelt bijna ononderbroken door dit prachtig bos en de beroemde lekdreef. Het omringende natuurgebied, Averbode Bos en Heide, bestaat uit prachtige naaldbomen en Amerikaanse eik, vennen, heide, duinen en graslanden. Bij mooi weer staan verschillende ‘ijsboeren’ je op te wachten met heerlijk artisanaal bereid ijs. Is het iets frisser of nat weer? Geen nood, dan vind je gezellig onderdak in abdijcafé het Moment.
Warme halte: Het Moment | Abdijstraat 1, 3271 Averbode | Tel: 013 69 99 34

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katy (@katygoelen) op

Onze favoriet van de mooiste herfstwandelingen: het Zoniënwoud.
Mogen we het Zoniënwoud de klassieker der klassiekers in de reeks prachtige bossen noemen? Wij denken van wel en het blijft één van onze favorieten voor de mooiste herfstwandelingen! Als wandelroute kozen we de Ruusbroecwandeling.  Je wandelt ook door het arboretum van Groenendaal waar een vierhonderdtal boomsoorten in herfsttooi staan! De wandeling dankt zijn naam aan Jan Ruusbroec, een befaamde mysticus (iemand die zich bezig hield met het bovennatuurlijke) en in 1350 de eerste prior werd van het Augustijnenklooster. Bij het Bosmuseum vertrekken nog meer paden waaronder een speciaal wandelpad voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden!
Warme halte: Nerocafé (bekend van de Nerostrips) | Albert Biesmanslaan 1, 1560 Hoeilaart | Tel: 02 657 33 45

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CARO 🌿 (@carolinewygaerts) op

PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

In de voetsporen van de monniken
De Sixtusbossen strekken zich uit op de heuvelrug ten noordwesten van Poperinge en behoren toe aan de welbekende Sint Sixtusabdij. Daar waar monniken hun overheerlijk trappistenbier brouwen! De Sint-Sixtuswandelroute loopt door landbouwgebied dat van oudsher deel uitmaakt van de hoppestreek rond Poperinge. Het parcours voert je door het lichtglooiend landschap en maakt gebruik van kerkwegels, graspaden en landelijke wegen. Je wandelt door een variërend landschap van bossen, hoppevelden, akkers en weiden. Onderweg herinnert een Britse militaire begraafplaats aan de Eerste Wereldoorlog. Deze wandeling sluit je af met een heerlijke Westvleteren trappist!
Warme halte: In de Vrede | Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren | Tel: 057 40 03 77

Op bomenreis in Koekelarebos
Door het Koekelarebos, een puzzel van 70 hectare versnipperde stukjes groen, vormt Koekelare het groene hart van het Houtland. In datzelfde bos vind je een 8 hectare groot arboretum. Je bomenreis start met een wandeling door een verzameling van bomen uit alle windstreken. Een wandellus met gele paaltjes voert je langs de mooiste plekjes met planten van over de hele wereld. Na je ‘flora’ wereldreis kan je op stap in Het Koekelarebos via een 4,5 km wandelpad. In het bos komen tal van monumentale bomen voor. Vele soorten bomen en struiken worden er gekweekt. Leuk: bij het bos is een groot speelplein voor de allerkleinsten en iets oudere kinderen. De wandelroute is gratis te verkrijgen bij de dienst voor toerisme.
Warme halte: Dag & Douw | Stalpaertstraat 1B, 8680 Koekelare | Tel: 051 77 98 15

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ℰvelien Dreser (@eveliendreser_travel) op

Tillegembos: de groene rand van Brugge
Deze wandeling van onze mooiste herfstwandelingen verkent de groene bosrijke omgeving rond Brugge: het Tillegembos. Weetje: dit is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen. Deze 131 hectare grote groene long is één van de bosrijkste gebieden in de West-Vlaamse provincie. Drie wandelroutes doorkruisen deze oase van rust en groen: Tillegemwandeling (3 km), Natuurwandeling (1,9 km) en de Driekastelenwandeling (12 Dkm). Je vindt er ook lig- en speelweiden en de  gezellige herberg: In de Trutselaar. De wandelingen passeren allemaal langs de prachtig middeleeuwse waterburcht, Kasteel Tillegem en de neogotische domeinhoeve met een rosmolen.
Warme halte: In de Trutselaar | Tillegemstraat 85, 8200 Sint-Michiels | Tel: 050 38 89 00

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maryann (@mary_em_ka) op


Zin in meer?
Klik dan en ontdek meer wandelingen.

Wat is jouw favoriet van de mooiste herfstwandelingen? Spotte je zelf nog een mooie(re) herfstwandeling die niet in de lijst staat? Laat het ons weten via een reactie hieronder. 

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “15 mooiste herfstwandelingen in Vlaanderen”

  1. Heerlijk wandelen is het nu op de herfstige Kesselse hei in Nijlen. Paddenstoelen in allerlei kleuren en vormen te vinden onder de eikenbomen en tussen de heide. E zijn nieuwe banken geplaatst en de kinderen kunnen er naar hartenlust spelen in het zand of een kamp bouwen met de afgevallen takken. Picknicken kan een verrassende uitstap zijn tijdens de naderende herfstvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *