Antwerpen: op tweedaagse ontdekkingstocht in de sinjorenstad

Plan je een weekendje weg? Wees dan eens toerist in eigen land en herontdek de charme van Antwerpen. Wij gidsen je alvast naar de uniekste plekjes, lekkerste eethuisjes en origineelste activiteiten!

Antwerpen is absoluut de plek waar je moet zijn om een nieuwe garderobe te scoren, naar de dieren te kijken of naar de kermis te gaan. Maar de Meir, de Zoo en de Sinksenfoor slaan we deze keer met plezier over. ’t Stad heeft namelijk nog zo veel meer te bieden.

Antwerpen: Centraal Station

Antwerpen: Centraal Station

Gouden eyecatcher
Overweeg zeker om met de trein naar Antwerpen te trekken, al was het maar om files en parkeerproblemen te vermijden. Het geeft je bovendien de kans om een van de mooiste stations ter wereld van dichtbij te zien. De klok tegen de gevel van Antwerpen-Centraal is iconisch en bovendien zijn de gouden versieringen erg fotogeniek. Arriveer je op vrijdagavond dan is een aperitiefje wel op zijn plaats. Achter het station ligt het Lindner Hotel met een Skybar waar je al nippend een uitzicht krijgt over de hele stad inclusief sterrenhemel.

Balletje slaan tegen de gevel
De ideale manier om de stad al spelend te verkennen? Ga City Golfen! Op unieke locaties staat een parcours opgesteld van 6 holes. In tegenstelling tot het klassieke golfspel zijn dat geen gaatjes, maar targets zoals een standbeeld, zitbank of fontein. De activiteit gaat vooraf aan een golfinitiatie, dus ervaring is niet vereist. Vooraf reserveren wel.

Antwerpen: street art en de gevels in Zurenborg

Antwerpen: street art en de gevels in Zurenborg

Openluchtmuseum
Wie het wat rustiger aan wilt doen, kan de stad al wandelend verkennen. De dienst Toerisme van Antwerpen biedt tal van al dan niet gegidste wandelingen om speciale plekken in de stad te bezoeken. Zo kun je langs stripmuren en gevels vol street art passeren, maar ook wijken leren kennen zoals het Joods en Chinees kwartier nabij Antwerpen-Centraal of de Zurenborgwijk.

’s Avonds is de omgeving van het Museum aan de Stroom (MAS) op het Eilandje een aanrader. Je kan de architectuur van het verlichte gebouw bewonderen via de wandelboulevard die open blijft tot tien uur ’s avonds. Als je de kans hebt, begeef je dan zeker ook op het dak van het MAS voor een adembenemend uitzicht over de Schelde. Vanaf het Noorderterras bij Plateau Royal kan je daarna de Jordaenskaai volgen richting het Zuiderterras waar je de voetgangerstunnel Sint-Anna kan nemen naar Linkeroever.

Antwerpen: de architectuur van het MAS

Antwerpen: de architectuur van het MAS

Water in de mond
Wie zich comfortabeler voelt op het water dan op het land, haast zich dan maar naar een van de boten die een tochtje voorzien op de Schelde. Bij Jan Plezier kan je terecht op de Pannenkoekenboot (rit van 1 uur) en de Ribbekesboot (rit van 2,5) om gastronomisch de bedrijvigheid van de Antwerpse haven af te zien. Flandria wisselt dan weer korte met lange vaarten af en zorgt voor een gezonde combinatie tussen het havendecor en de skyline van de stad.

Antwerpen: avonduitzicht van op de Schelde

Antwerpen: avonduitzicht van op de Schelde

Verwennerij van de streek
De ‘handjes’ horen bij Antwerpen zoals de ‘neuzekes’ bij Gent. Aarzel daarom zeker niet om deze culinaire specialiteit die bestaat sinds 1934 te proeven bij het chocoladewinkeltje Château Blanc. Bij Günther Watté kan je dan weer smullen van een verwenkoffie vergezeld van de heerlijkste pralines. Natuurlijk mag het beroemde streekbier Bolleke De Koninck niet ontbreken. Dat kan je degusteren in de stedelijke brouwerij zelf of in het gezellig bruin café Pelikaan. Wat chiquer vertoeven doe je in de Bourla Schouwburg. Het risico bestaat wel dat je koffie koud en je stuk taart wak wordt omdat het decor al je aandacht opeist.

De hele stad overweldigt je met lekkere restaurants of schattige eethuisjes. Bij de Bomma serveren ze Vlaamse klassiekers in een nostalgisch interieur. Je stelt er zelf je maaltijd samen met jouw lievelingsingrediënten. Een hommage aan de volkskeuken van weleer. Mag het wat exclusiever? Keer dan terug naar het MAS en reserveer een tafeltje op de bovenste verdieping bij sterrenrestaurant ’t Zilte. Zowel je ogen als je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Tot slot nog een buitenlandse t(r)ip: de smakelijkste Marokkaanse gerechten eet je bij chef Fatima Marzouki in El Warda, gelegen in de Zurenborgwijk. De tajines zijn om handen en vingers af te likken!

Antwerpen: de Bourla schouwburg met de Antwerpse 'handjes'

Antwerpen: de Bourla schouwburg met de Antwerpse ‘handjes’

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Antwerpen | Grote Markt 13 | 2000 Antwerpen | Internet: www.visitantwerpen.be
Bereikbaarheid
NMBS
| Internet: www.nmbs.be
Activiteiten
City Golf
| City Golf Events BVBA | Madrasstraat 34, bus 102 | 2000 Antwerpen
Internet: www.city-golf.be | E-mail: [email protected] | Tel: 0498/39 56 94
Wandelen | Wandeltochten via Toerismedienst | Internet: www.visitantwerpen.be/wandelingen
Fietsen
| Antwerp by Bike | Internet: www.antwerpbybike.be | E-mail: [email protected]
Boottocht:

Jan Plezier | Rerum Novarumlaan 132 | 2170 Merskem
Internet: www.janplezier.be | E-mail: [email protected] | Tel: 0475/69 68 80
Flandria | Steenplein 1 | 2000 Antwerpen
Internet: www.flandria.nu | E-mail: [email protected] | Tel: 03-231 31 00
Eten en drinken
Château Blanc
| Torfbrug 1 | 2000 Antwerpen | Internet: www.chateaublanc.biz
Günther Watté | Steenhouwersvest 30 | 2000 Antwerpen | Internet: www.watte.be
Café Pelikaan | Melkmarkt 14 | 2000 Antwerpen
Bourla Schouwburg | Komedieplaats 19 | 2000 Antwerpen
Internet: www.bourlaschouwburg.nu
Restaurant de Bomma | Suikerrui 16 2000 Antwerpen | Internet: www.restaurantdebomma.be
’t Zilte | Hanzestedenplaats 5 | 2000 Antwerpen
Internet: www.tzilte.be | E-mail: [email protected] | Tel: 03/283 40 40
El Warda | Draakstraat 4 | 2018 Antwerpen
Internet: www.elwarda.eu | E-mail: [email protected] | Tel: 03/239 31 13

Klik, lees en ontdek meer stedentrips

📌 Pin nu en plan later

Foto’s: © Coverfoto via Stad Antwerpen | Pinterestfoto van Jules Grandgagnage | Dirk Verwoerd | Perry Domans | Mikael Mansson | hpjm | Sergey Dzyuba | Milo Profi | Jan Sluijter | Wikimedia Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *