Stadswandelingen in Ieper: verhalen uit het verleden

Vanaf zaterdag 8 mei 2021 pakt Ieper wekelijks uit met verhalen uit het verleden. Elke zaterdag om 17 uur en zondag om 15 uur kan je onder begeleiding van een gids één van de vele Ieperse verhalen van vroeger leren kennen! Wat mag je verwachten van de stadswandelingen in Ieper?

Geschiedenis, Tweede Wereldoorlog en vrouwen komen meer in de kijker
In Ieper bots je overal op het rijke verleden van de stad: van de middeleeuwen tot nu. Aan elk plekje hangt een verhaal of anekdote vast. De stad wil die vele verhalen levendig houden en zet daarom volop in op wekelijkse wandelingen met gids. Deze stadswandelingen in Ieper bieden boeiende extraatjes aan. In 2020 werd op de Ieperse vestingen een recent monument ingehuldigd voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook over deze donkere periode in de Ieperse geschiedenis valt er veel te vertellen. De Ieperse Gidsenkring werkte een boeiende wandeling van ongeveer 2 uur uit.

stadswandelingen in ieper

Ieper telt 1000 jaar geschiedenis
Maar er is meer: ook de rijke middeleeuwse geschiedenis die tijdens de werken in de binnenstad letterlijk van onder de grond komt piepen, wordt verteld in: Ypre, ten voeten uit middeleeuws en 1000 jaar Ieper. Verhalen uit de 17de eeuw rakel je op in het Merghelynck Museum, elke eerste en derde zondag van de maand. In hetzelfde Merghelynck Museum kan je elke zondag tijdens de vakantie terecht voor de ‘Opleiding Lakei of Dienstmeid’.

De Ieperse gidsen hebben extra aandacht voor gezinnen die hun wandelingen volgen. Voor de jonge kinderen zijn er boeiende verhalen. Die vertellen de gidsen speciaal op kindermaat met wat extra informatie. Ook de 17de eeuwse vestingen van Vauban vertellen hun verhaal. Tijdens de wandeling ‘Op en onder de vestingen’ kom je meer te weten over de geschiedenis van Vauban en de belangrijke verdedigingsmuur rond de stad.

Bezoek en kijk binnen op unieke locaties
‘Ieper Waterstad’ en ‘Mysterieus Ieper’ vullen het aanbod van wekelijkse wandelingen verder aan. Deelnemende wandelaars krijgen een kans binnen te kijken in enkele bijzondere Ieperse locaties die zelden open zijn voor publiek. Het hoogseizoen eindigt in november met de ‘Ieperse Sneukelroute’ en de ‘Bierwandeling’. Daarna start het programma ‘Winter in Ieper’ en ga je op stap met de ‘Nachtwacht’. Hij of zij toont je dan de duistere kanten van de binnenstad.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Ieper | Internet: toerismeieper.be
Toerisme West-Vlaanderen | Internet: westtoer.be/nl
Stadswandelingen in Ieper
Deelname | 4 euro per persoon
Reserveren | Doe je via toerismeieper.be/wekelijkse-wandelingen of aan de balie van de dienst Toerisme in de Lakenhallen. Ieperlingen betalen slechts 3 euro per persoon.
Vertrekuren | Op zaterdag om 17 uur en op zondag om 15 uur.
Meer inspiratie voor uitstappen vind je in onze rubriek daguitstappen of in het reisverslag ‘48 uur in Ieper: zo veel meer dan een oorlogsmonument’.

Bezocht jij reeds Ieper?
Of nam je deel aan één de stadswandelingen in Ieper? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Bron en beeldmateriaal: Toerisme Ieper

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *