fietsvakantie donauradweg

Getest en goedgekeurd: fietsvakantie Donauradweg

Een fietsvakantie Donauradweg behoort al decennialang tot één van de mooiste in Europa. En dat is meer dan terecht stelde reisreporter Fons vast. Hij fietste 326 km langs de Donau vanaf het Duitse Passau naar het romantische Wenen. Een fantastische fietsreis die leidt door de mooiste zichten van de Donauvalleien.

Fietsroute voor iedereen
De zeer goed verzorgde fietsroute langs de Donau maakt de fietsvakantie Donauradweg geschikt voor minder geroutineerde of getrainde fietsers. Hierdoor is deze actieve vakantie breed geliefd en haalbaar voor zowel senioren en gezinnen met kinderen. Op veel plaatsen is er voor geasfalteerde fietspaden en verkeersarme verbindingen gekozen, veelal dicht bij de Donau. De route is aangegeven door opvallende wegwijzers. Toch opletten: soms zijn die markeringen verdwenen. Een fietstochtenboek is dus aangewezen. Zelf zijn we tevreden over de informatie waarmee het Donau-Fietspad van Bikeline ons begeleidde.

Auto trein schip
Passau is vlot bereikbaar per auto. Je kan er ook per trein naartoe. Je kan je eigen fiets meenemen of er ter plaatse eentje huren. Eenmaal je het eindpunt Wenen hebt bereikt, kan je per trein of per schip terug naar vertrekpunt Passau. Daar wacht je auto geduldig op je in een van de vele beschikbare langetermijnparkeergarages die je, uiteraard, van tevoren reserveert. Voor de terugrit reserveer je tijdig je zitjes op Rad Express of het cruiseschip.

Elektronisch reserveren
Speciaal voor de pedaalridders zijn langs het Donaufietspad infopunten ingericht met informatie over de toeristische mogelijkheden en over het verblijf. Dikwijls kan je er elektronisch verblijfskamers reserveren. Het is zinvol slaapplaatsen een tweetal dagen op voorhand te reserveren want – zoals we al vertelden – de fietsroute tussen Passau en Wenen is meer dan zo maar populair.

Beide zijden
De route verloopt naar persoonlijke keuze langs beide zijden van de Donau en op de meeste plaatsen kan je zowel een meer bewoonde als een rustigere richting inslaan. De trips gaan langs ‘fietsgemakkelijke’ tochten die meestal lichtjes afhellen, enkele vlot te nemen hellingen niet te na gesproken. Hier en daar, vooral bij het binnenrijden van de tussenliggende dorpjes of steden, rij je op veilige fietspaden langs drukbereden autowegen en dat is niet altijd even aangenaam.

Fietsmechaniekers
Een al dan niet elektrisch aangedreven fiets huur je uiteraard in de buurt van je vertrekpunt. In het geval je die al zou nodig hebben, staan onderweg voldoende oplaadpunten ter beschikking. Bij eventuele mechanische pech kan je ‘en route’ terecht in strategisch gelegen fietsherstelwerkplaatsen. ‘s Ochtends, bij aanvang van een nieuwe fietsdag, kan je ook een beroep doen op mobiele fietsmechaniekers die zich in sommige etappehotels aanmelden.

fietsvakantie donauradweg

Geen honger noch dorst
Tussen Passau en Wenen geniet je voluit van alle voordelen die het fietstoerisme biedt. Je schiet er tientallen spectaculaire en idyllische foto’s of je komt er tot bezinning op een van de rustbanken die overvloedig aanwezig zijn. Voor de inwendige versterking kan je langs de route terecht in een traditionele Imbiss of een gezellig restaurant. Alternatieven vind je in shops en winkels die een grote keuze aan broodjes met toebehoren en aanverwanten aanprijzen. Je hoeft tussen Passau en Wenen honger noch dorst te vrezen.

De spectaculaire aanblik op de Donau ende Schlögener Schlinge.

Valse start van onze fietsvakantie Donauradweg
Na een nachtje in Passau dat de moeite van een verkenningstochtje (best meteen met de fiets) waard is, krijgt de Donaufietser doorgaans de buurt van Schlögen als eerste etappedoel aangeboden. Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat de startrit ons niet onvoorwaardelijk kon bekoren. Deze teleurstelling wordt gecompenseerd door de spectaculaire aanblik die de Donau, wat verderop, biedt in de Schlögener Schlinge waar de rivier een draai van 180 graden maakt.

Linz en Melk
De tweede etappe ligt voor de meeste ‘Donaufietsers’ in de buurt van Linz. Daar is iedere dag iets anders te doen en het culturele programma kan ook de dagjestoerist bekoren. Of maak er een ritje met de City Expres waarmee je langs de belangrijke architectonische rijkdom tuft. In Melk spreekt het beroemde Benedictijnenklooster – dat nog bekender werd na Umberto Eco’s roman ‘In naam van de roos’– tot de verbeelding.

fietsvakantie donauradweg

Mauthausen
Naast abdij Melk behoort een bezoek aan Mauthausen tot de verplichte langere tussenstops. In het naziconcentratiekamp Mauthausen vonden meer dan 100.000 mensen de dood. 10.200 van hen stierven er in de gaskamer. Vele duizenden anderen overleefden de mishandelingen, het onmenselijke kampleven en de uiterst zware arbeid in de granietgroeve niet.

Wachau
De fietstrip slingert zich verder door het wijngebied van de Wachau. Veel pedaalridders houden halt in het scheepvaartmuseum in Spitz maar vooral in Dürnstein dat boven de Donau torent. Als je in Tulln arriveert heb je bijna 300 km op de teller en ligt eindpunt Wenen van deze fietsvakantie Donauradweg binnen bereik. Of je van de Weense charmes wilt nagenieten, hangt uiteraard van persoonlijke voorkeur af.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Oostenrijkse dienst voor toerisme | Internet: austria.info
Mauthausen Memorial | Internet: mauthausen-memorial.at
RadExpress Donau |  Wenen-Passau – heen en terug | Dagelijks |  Vooraf reserveren | Internet: donau.com/de/sonnenwende/anreise-verkehrsservice/radexpress-donau/
Donau fietsroute vanuit Duitsland | www.germany.travel/nl/ontspanning-recreatie/fietsen/donau-fietsroute.html
Boeken en reserveren | Bij je reiskantoor
Fietsverhuur | Pedalo Radtours | Internet: pedaloradtours.de
Meer tips voor fietsvakanties vind je in onze rubriek fietsen

Fietste jij ook langs de Donau?
Dan zijn we benieuwd hoe jij een fietsvakantie Donauradweg beleefde. En beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons dan weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan laterfietsvakantie donauradweg

Beeldmateriaal |  omslagfoto: © Donau Niederösterreich / www.extremfotos.com | Fons Jacobs

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *