Ontdek Japan in de groene omgeving van Hasselt

Heb je in het voorjaar de bloesems gemist die traditioneel het nieuwe toeristische seizoen aankondigen in de Japanse Tuin in Hasselt? Geen nood: de natuurpracht, harmonie en deugddoende rust kan je er tot laat in het najaar tijdens een aangename wandeling terugvinden.

Japanse tuin in hasselt

In de Japanse Tuin in Hasselt is de camelia één van de fraaie vroege voorjaarsbloeiers en de Japanse kerselaar kondigt de lente aan.

Op 1 april opende de Japanse Tuin in Hasselt zijn deuren weer om jong en oud tijdens de lentebloei te laten genieten van mooie bomen en sierlijke bloemen in een sprookjesachtig oosters landschap. Je komt in deze tuin – met zijn 2,5 hectare de grootste in zijn soort van Europa – typische Japanse planten, bouwwerkjes en andere decorelementen tegen die je wandeling telkens weer kleurrijk en uniek maken.

Hasselt dankt zijn Japanse Tuin, die overigens aanleunt tegen het stads- en recreatiepark Kapermolen in de noordoostelijke stadszone binnen de Grote Ring, aan zijn verbroedering met het Japanse Itami. Hij zit boordevol symboliek en werd in 1992 ingehuldigd met de bedoeling om de Japanse cultuur in onze contreien bekend te maken. Wie ondertussen nog niet vertrouwd is met het begrip ‘zen’, moet er zeker eens naartoe.

Op zon- en feestdagen is er de mogelijkheid om met een gids op pad te gaan door de tuinen, om meer uitleg te krijgen over de verschillende bezienswaardigheden. Te laat gereserveerd en geen gids meer voorhanden? Geen zorgen! Aan het begin van de wandeling krijgt iedere bezoeker een folder mee met uitleg over alles wat er te zien is, inclusief de Japanse naamgeving ervan. Zo leer je ook nog wat bij.

De aangelegde waterval draagt een bijzondere symboliek met zich mee.

Symbolen van het leven
De mooiste eyecatcher van deze wandeling zijn de watervallen in de tuin. Zij symboliseren het leven. De waterval begint wild in het oosten en eindigt in rustig, stilstaand water. Het water heeft, net zoals de mens, geen kans om terug te keren naar zijn begin, maar eindigt wel op een plek van rust en vrede. Bemoedigend!

Je krijgt de mogelijkheid om zelf over de waterval heen te klimmen. En zo kom je in het tweede deel van de tuin terecht. Op deze plek heb je allicht het mooiste uitzicht op de hele tuin.

Vijver met keienstrand
Je hebt hier het gevoel dat je op een strand zit en je kan wel uren naar het water voor je staren. Vanaf hier zie je ook het ceremoniehuis. Het kreeg de Japanse naam Korokan, omdat het een pleisterplaats, een plaats van rust is voor reizigers. In dit ceremoniehuis zitten enkel materialen van natuurlijke oorsprong verwerkt: natuursteen, hout, bamboe, klei en papier. Op deze manier blijft het huis authentiek aan de Japanse bouwwijze.

Sierlijke koi zwemmen talrijk in het heldere vijverwater.

Bovendien zit de vijver voor je boordevol sierkarpers of koi, de nationale vis in Japan. Het is een kweekvariant van de normale karper, die je ook elders wel eens terugvindt in heldere siervijvers.

Met een tik kan je de vredesbel doen luiden.

Vredesbel
Tijdens je wandeling door de Japanse Tuin in Hasselt stoot je ongetwijfeld ook op de vredesbel. Deze bel kun je zelf luiden door er met een hangend houten balkje tegen te slaan. Iedereen krijgt dan het geluid van de vrede te horen. De vredesbel werd in oktober 2016 ingehuldigd als aandenken aan de 150 jaren durende relaties tussen België en Japan. Ook staat de bel in teken van de slachtoffers die in Hiroshima en Nagasaki omgekomen zijn ten gevolge van de atoombommen.

Nu reizen naar het verre buitenland nog altijd een beetje on hold staat, kan de ontdekking van een stukje Japan in de rand van Hasselt misschien een goed en coronaproof alternatief zijn.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Japanse Tuin | Gouv. Verwilghensingel 15, 3500 Hasselt | Internet: visithasselt.be/nl/japanse-tuin | Open van dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur, tot 31 oktober | Omwille van de coronamaatregelen zijn er 2 tijdssloten voorzien per dag en moet je je tickets online reserveren. | Toegankelijkheid: de Japanse Tuin in Hasselt is rolstoelvriendelijk, er zijn meerdere verharde paden. Enkel de stapstenen voor de waterval, de brug over de ceremonievijver en de weg naar het theehuisje zijn niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers. | Evenementen: regelmatig worden in de Tuin evenementen georganiseerd zoals de Wensendag (4 juli), het Manga- en Cosplayfestival (4 en 5 september) en het Chrysantenfestival (16-24 oktober).
Toeristische Dienst Hasselt | Internet: visithasselt.be
Toerisme Limburg | Internet: visitlimburg.be
Eten en drinken
Enkel op events zijn er drank- en eetmogelijkheden, maar je eigen picknick meenemen mag altijd! Zoek je een gezellige plek om te eten? In het artikel Lekker lunchen in Hasselt: tien bijzondere adresjes doen we enkele suggesties!

Tekst en foto’s: Nina Pieri (PXL)

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *