Oog in oog met de Romeinen in Gallo-Romeins museum

Hoe het was om echt te leven in de Romeinse Tijd? Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren nodigt iedereen uit om dat te ontdekken! Onder de noemer ‘Oog in oog met de Romeinen’ horen bezoekers verhalen en zien ze topstukken uit de Romeinse collecties. De tentoonstelling loopt nog tot 1 augustus, reserveren is door corona noodzakelijk

De tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ is bedoeld voor een breed publiek. Mensen uit verschillende lagen van de bevolking uit zowat alle hoeken van het rijk vertellen over hun leven onder het gezag van Rome. 250 topstukken uit de Romeinse collecties van het British Museum illustreren de vele regionale variëteiten in de Romeinse cultuur. De Romeinse maatschappij was overduidelijk een wereld van ‘eenheid in verscheidenheid.’

Maak kennis met de Romeinse cultuur
De overzichtstentoonstelling is perfect als eerste kennismaking met de Romeinse cultuur. Maar ook wie al langer in de ban is van de Romeinen zal er nieuwe inzichten opdoen. Daarnaast is de expositie ook uitermate geschikt voor een bezoek met kinderen. Zo leren de kinderen aan de hand van spelletjes rekenen, koken of goden vereren zoals de Romeinen dat deden. Voor de allerjongsten ontwikkelde het museum ‘ooggetuigenfilms’, verhalen uit de mond van kinderen. De expositie is volledig tweetalig (NL/FR) en de opstelling is coronaproof.

Van Londen naar Tongeren
Voor dit project zijn 250 voorwerpen uit de Romeinse collecties van het British Museum in Londen naar Tongeren overgebracht. Het gaat om levensgrote beelden van keizers en goden, grafstenen met ontroerende opschriften, amforen voor olie en wijn, ravissante juwelen, wapens, fresco’s en mozaïeken, maar ook schitterend zilverwerk. Het Gallo-Romeins museum voegt hier bijzondere stukken uit de collectie aan toe. In de toegangsprijs is een audiotour begrepen.

Het Rijk van honderd miljoen
De tentoonstelling toont zowel objecten die gevonden zijn in het hart van het toenmalige Romeinse Rijk als in zijn provincies. Op zijn grootst, rond 117 n.Chr., strekte het imperium zich uit over zowat vijftig hedendaagse landen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Er leefden naar schatting honderd miljoen mensen. Er was een eenheidstaal en een gemeenschappelijke munt. De mobiliteit van mensen en goederen was groter dan ooit voorheen.

gallo-romeins-museum-tongeren

Ooggetuigen aan het woord
Hoe was het om een inwoner te zijn van dat grote Romeinse Rijk? Welke kansen bood het imperium, en aan wie? Welke impact had het Romeins bestuur op het dagelijks leven van mensen, op politiek, op economisch en religieus vlak? Dat zijn enkele van de centrale vragen waarrond de tentoonstelling is opgebouwd. Op diverse plaatsen in de expositie zijn films te zien met zogenaamde ‘ooggetuigen’, vertolkt door hedendaagse acteurs. Hun getuigenissen zijn gebaseerd op teksten van Romeinse auteurs en/of archeologische bronnen.

Met de hele familie en in gebarentaal
Families zijn altijd bijzonder welkom in het Gallo-Romeins Museum. Voor de ‘Oog in oog met de Romeinen’ expositie werkte het museum een speciale audiotour uit die informatie geeft over de belangrijkste objecten en inhaakt op de leefwereld van kinderen. Het Gallo-Romeins Museum maakt de expositie ook toegankelijk voor volwassenen die doof of slechthorend zijn. Zij krijgen de informatie in Vlaamse gebarentaal. De speciale tour is beschikbaar via de ErfgoedApp van FARO.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Gallo-Romeins museum | Kielenstraat 15, 3700 Tongeren | Internet: galloromeinsmuseum.be  | Tel: 012 67 03 30 | E-mail: [email protected] | Openingsuren: di t.e.m. vr van 9 – 18 u., za en zo van 9 – 21 u, feestdagen en schoolvakanties van 9 – 21 u. | prijs: 10 euro (volwassenen), 8 euro (kortinghouders), 1 euro (kinderen en jongeren 4 – 8 jaar), gratis (houders van MuseumPass)
Meer cultuurtips voor je uitstappen vind je in onze rubriek cultuur.

Tekst: Fons Jacobs
Omslagfoto: © Ann Van de Velde | Andere foto’s:
© Gallo-Romeins Museum

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *