Op stap in Veurne: Sint-Niklaastoren officieel uitkijkpunt

De Sint-Niklaastoren in Veurne is voortaan erkend als officieel uitkijkpunt. De toren is 38 meter hoog en biedt daardoor een adembenemend uitzicht over Veurne en de regio. Over vier jaar zal de provincie West-Vlaanderen maar liefst 25 dergelijke uitkijkpunten hebben. De provincie en Westtoer hopen met deze uitkijkpunten de landschapsbeleving in de toeristische regio’s te stimuleren.

Beklim de 214 trappen
Tot voor kort was de toren op de Sint-Niklaaskerk in het centrum van Veurne niet toegankelijk voor bezoekers. Na enkele technische ingrepen zoals het inrichten van een nieuw inkomsas en een aangepaste trapconstructie kan iedereen de 214 trappen beklimmen. Wanneer je die uitdaging aangaat, krijg je onderweg informatie over de beiaard en de voormalige klokkengieterij. Daarnaast kom je ook meer te weten over de geschiedenis van de toren en zijn omgeving. Je wordt bovendien iets wijzer over de wederopbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog.

Uitzicht tot in Frankrijk
Boven op de dertiende-eeuwse toren zie je de zee en de West-Vlaamse heuvels met de 156 meter hoge Kemmelberg en de 84 meter hoge IJzertoren in Diksmuide. Wie moeite doet ziet zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke. Het torenbezoek leidt je naar een interactieve infokiosk en een 360 gradenuitzicht bovenop de toren. Beneden in de Sint-Niklaaskerk maak je kennis met de historische evolutie van de site voor, tijdens en na de oorlog. Het bezoek aan het uitkijkpunt in Veurne is volledig gratis.

Stadswandelroute op klinknagels
Heb je nog meer zin om Veurne te ontdekken, dan raden we je de stadswandelroute aan. Je start op de Grote Markt aan het Stad- en Landhuis, loopt langs historische gebouwen en passeert aan de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. De lusvormige stadswandelroute is bewegwijzerd met 120 metalen klinknagels. Ze leidt je 4,6 km langs het Sint-Walburgapark en de jachthaven.

Naar de Vlaamse Ardennen
Zin in een extra wandeling? Over de provinciegrens, in het Oost-Vlaamse Maarkedal, is het de vallei van de Maarkebeek die de toeristische troefkaart trekt. De beste manier om de vallei te ontdekken is op wandelschoenen. Het nieuwe uitkijkpunt Bosgat in Schorisse biedt je een panoramisch zicht op de Vlaamse Ardennen. De gezellige picknickplaatsen krijg je er extra bij!

Langs de bronnen van het Burreken
Om het nieuwe uitkijkpunt Bosgat te ontdekken verwijst Toerisme Oost-Vlaanderen wandelaars door naar de ‘Langs de bronnen van het Burreken wandelroute’. Die maakt een lus van 14 kilometer door één van de meest schilderachtige plekjes van de Vlaamse Ardennen. Parkeren doe je in Schorisse aan de kerk. Je wandelt via de helling het Foreest naar natuurgebied het Burreken. Daar kom je aan het uitkijkpunt op het Bosgat terecht. Je hebt er een 180 gradenzicht op de grillige vallei van de Maarkebeek, een lappendeken met wisselende kleuren. De wandelroute kan gratis downloaden.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Westtoer | Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels Brugge | Tel: 050 30 55 00 | E-mail: [email protected] | Internet: www.westtoer.be
Visit Veurne | Grote Markt 29, 8630 Veurne | Tel : 058 33 55 31 | E-mail: [email protected] | Internet: visitveurne.be
Sint-Niklaastoren Veurne | Appelmarkt 6, 8630 Veurne | Internet: veurne.be/nl/sint-niklaastoren | Gratis toegang
Burreken wandelroute | Wandelroute gratis te downloaden routen.be/langs-de-bronnen-van-het-burreken
Meer leuke tips voor daguitstappen vind je in onze rubrieken wandelen en nieuws!

Tekst: Fons Jacobs
Beeldmateriaal: (c) Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *