dagje-shoppen

Dagje shoppen? Dit zijn de coolste steden voor fashionlovers

Welke zijn onze populairste winkelsteden? Welke straatjes of pleinen zijn minder bekend? En waar loop je door de gezelligste straatjes? Wij tippen in de provinciehoofdsteden de gezelligste adresjes voor een dagje shoppen ongeacht welke modestijl je verkiest. En bij iedere stad plaatsen we als bonus een zonnig terrasje om te verpozen!

Dagje shoppen in antwerpen 1. Dagje shoppen in Modestad Antwerpen
Dat het in Antwerpen heerlijk shoppen is, is alom bekend. In het centrum van de Sinjorenstad zijn maar liefst zeven wijken waar je fantastisch shoppen kan. De bekendste drie wijken vind je als je vanaf het Centraal Station in westelijke richting naar de Schelde loopt. De winkel ‘hoofdstraat’ is de Meir, die de ‘opwarmroute’ vormt van die drie wijken. Hier huizen vooral bekende winkelketens. Tip: Maak tijd voor een zijsprong en wandel door de Stadsfeestzaal, een luxueus shoppingcenter. Dit neoclassicistisch gebouw uit 1908 met bladgouden koepel baadt in grandeur!

Quartier Latin: de wijk voor wie op zoek is naar de luxueuzere modewinkels als Gucci, Armani, Hermès, Burberry en Paul Smith. Die internationale modehuizen hebben hun winkels in de ‘chique’ Schuttershofstraat.

De Modewijk vormt vooral de thuisbasis van de meest bekende Antwerpse modeontwerpers: de beroemde ‘Antwerp Six. Steeds populairder wordt de hipsterbuurt aan de nabijgelegen Kammenstraat. Hier vind je een mix van boetieks, cafés en eigenzinnige outlets. Tip: je kan er ook het Modemuseum bezoeken!

Vijf sfeervolle winkelwandelstraten vormen de wijk: de Wilde Zee. Deze buurt werd vernoemd naar de brug, gebouwd in de 15de eeuw, over de toenmalige vest. Weetje: in deze wijk ligt ook het oudste winkelcentrum van België, de Nieuwe Gaanderij. De startende pop-ups vormen er een heus kleding walhalla voor fashionistas. Enkele bakkers bakken en verkopen er de lekkere Antwerpse Handjes! Dit zijn heerlijke zandkoekjes.

Pitten en bonen: in dit gezellig eethuis aan de Lombardenvest kan je terecht voor een gezonde lunch, verse sapjes, shakes, koffie en thee. Het rustig terras op het aangrenzend pleintje, doch aan het oog onttrokken, is een topper bij mooi weer.

dagje-shoppen2. Dagje shoppen in onze hoofdstad
Winkelen in Brussel staat synoniem met het aantrekken van gemakkelijke schoenen. Dat komt omdat de meest aantrekkelijk winkels en buurten verspreid liggen. De bekende merken of de grote winkelketens concentreren zich in de autovrije Nieuwstraat. Tip: stap hier zeker binnen in de Inno. Dit Belgisch warenhuis heeft hier een groot filiaal met een uitgebreid kledingcollectie van bekende merken.

Voor chic en exclusief ga je naar de Louiza- en Waterloolaan. Hier zijn exclusieve winkels van bekende ontwerpers gevestigd als: Louis Vuitton, Michael Kors, Hermès, Prada, Versace, Dior, Chanel, Armani, Dolce & Gabbana en andere. Voor bijzondere winkels en boetiekjes sla je de zijstraten Rue du Bailli en Rue du Châtelain in. Ben je op zoek naar iets unieks voor een gala, bruiloft of andere gelegenheid? Flanneer dan zeker door deze straten. Tip: tijdens de opruiming scoor je hier vaak bijzondere kleren.

Design en vintage
Voor exclusieve ontwerpen voor een bescheidener budget moet je in de Rue Antoine Dansaert zijn, vlakbij Place Brouckère. In winkels die net zo chique zijn als de straatnaam klinkt, vestigden vooral beginnende ontwerpers. Boetieks met de nieuwste shoptrends openden in en rond deze straat. Elk atelier heeft zijn eigen stijl. Koop je hier, dan zal je niet snel iemand tegenkomen met dezelfde jurk of outfit!

Tot slot: wist je dat de sierlijke Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen de oudste winkelgalerij van Europa is? Naast chique meubelwinkels en modeboetieks vind je ook tal van lekkere adresjes.

Café Le Cirio: is waarschijnlijk het opmerkelijkst café naast de Brusselse Beurs. Binnen bleef het authentieke interieur goed bewaard. Mooie kroonluchters van weleer verlichten de zaak en boven de lambrisering pronken glas-in-lood werken en oude spiegels. Zelfs de toiletten zijn indrukwekkend! Vlei je neer op het terras en bestel er een half-en-half. Deze huisspecialeit is een boordvol glas met vijftig percent witte wijn en evenveel schuimwijn.

3. Dagje shoppen in Gent
Weetje: Gent heeft het grootste autovrije winkel-wandelgebied van Vlaanderen! Hier wandel je veilig en ontspannen van de ene winkel naar de andere zonder de vrees van naderende auto’s of fietsers. De Arteveldestad, vernoemd naar de Vlaamse volksleider Jacob van Aertevelde, telt verschillende kleurrijke winkelbuurten. Deze buurten herken je aan de gekleurde naambordjes onder de straatnaamborden. Wie twijfelt kiest een winkelbuurt die bij hem of haar past. Want elke stadswijk heeft z’n eigen DNA en uitstraling!

Zo is SoGo de plek voor luxezoekers, Linkeroever voor de artistieke zielen en East District voor koffieliefhebbers. Wij starten in Gent Central, het historisch hart van de Oost-Vlaamse hoofdstad. Vooral grote en kleine winkelketens hebben hier een vestiging. In de Langemunt zijn de schoenwinkels en juweliers prominent aanwezig terwijl de Veldstraat grossiert in traditionele modezaken en parfumerieën. Pal tussenin ligt de Korenmarkt met het unieke winkelconcept De Post.

Via Onderbergen verlaat je de winkeldrukte van de Veldstraat om Linkeroever te bereiken. Deze bevallige buurt aan de linkerzijde van de Leie ademt een artistieke sfeer. Hier zie je vooral trendy shops met originele concepten afgewisseld met gezellige terrasjes in de luwte. Net als in Parijs is deze buurt rond Ajuinlei, Jan Breydelstraat, Burgstraat en Onderbergen, de thuishaven van kunstscholen, galeries en de zondagse boekenmarkt. Ook liefhebbers van curiosa, kunst en antiek komen hier beslist aan hun trekken!

Op naar SoGo, de grootste winkelbuurt met maar liefst 450 karaktervolle winkels! Heb je de knipoog naar het trendy SoHo in New York door? Een ellenlange ketting van modewinkels in de Sint-Pietersnieuwstraat, de Walpoortstraat en de Kortedagstraat voert je langs chique merk- en schoenenwinkels, streetwear shops en outlets. Fashionlovers: reken op een namiddagje winkeltoerisme.

In het oosten van de stad vind je East District: het Gentse Mekka voor liefhebbers van Belgische mode, zoete zondes en hippe koffiebars! Deze wijk concentreert zich rond de Henegouwenstraat, Bennesteeg, Mageleinstraat en Volderstraat. Achter de imposante Sint-Baafskathedraal en het Belfort kom je aan de moderne en veel besproken Stadshal. Is het dat? Neen, je hebt nog Quartier Sint-Pieters, een verrassend winkelwalhalla in een majestueus stadsdeel aan het gelijknamig station. Of Dok Noord, het trendy winkelcomplex in een oud fabrieksgebouw en Côté Culture waar je winkelgeheimen ontdekt in middeleeuwse steegjes.

Velen weten niet dat boven de Hema in Gent een zalig dakterras is. De ideale rustplek tijdens je shoppingactiviteiten. Vanop het dakterras van Hema heb je een mooi uitzicht op al de historische gebouwen op Korenmarkt. Een ideale plek voor een gezellige koffieklets of om gewoon te genieten van een iced latte bij een stukje taart.

winkelen in brugge
4. Dagje shoppen in Brugge
Geef toe, Brugge, het Venetië van het noorden associeer je niet meteen met een dagje shoppen. De goed bewaarde en prachtige middeleeuwse stad bulkt van karaktervolle en unieke winkelstraten. Bovendien is Brugge voetgangersvriendelijk en liggen de winkelstraten op een steenworp van elkaar. De belangrijkste winkelstraten strekken zich uit vanaf de oude stadspoorten naar de Markt. Aan die stadspoorten vind je ook het gemakkelijkst parkeergelegenheid. En om elke hoek wachten gezellige terrasjes. Ideaal om te verpozen.

Maar waar moet je zijn in de West-Vlaamse hoofdstad om te winkelen? Voor de bekendere merken en grotere merkketens als H&M, Zara, C&A, Inno kies je de Steenstraat, Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat. Dat is hartje Brugge tussen ’t Zand en de Markt. Deze zaken zijn allen gehuisvest in majestueuze eeuwenoude panden. Maar vergeet zeker de zijstraatjes niet! Anders mis je bijvoorbeeld het unieke winkelcentrum Zilverpand, verborgen tussen de Noord- en de Zuidzandstraat!

Houd je meer van bijzondere of exclusieve winkeladresjes? Dan ben je in de Sint-Jakobsstraat en de Ezelstraat aan het juiste adres. Retrofans zitten goed in de Langestraat en Hoogstraat. Dit is een paradijs voor hipsters en rockabilly vrouwen. Dit is de plek met trendy en creatieve startups, vintage deco en volkse eet- en drinkadresjes. Deze ‘wijk’ heeft de ambitie om de meest kleurrijke straat van Brugge te worden, met meer groen en kunst op de gevels!

Tip: elke eerste zondagnamiddag (tussen 13.00 tot 18.00u) van de maand, met uitzondering van feestdagen openen heel wat winkels in de Brugse binnenstad hun deuren. Op die zondag zijn dan de winkelstraten tussen ’t Zand en de Markt verkeersvrij.

De Stoepa vormt de perfecte setting na een dagje winkelen in Brugge. Op het eerste gezicht verwacht je niet zo’n aangenaam terras achter de gevel. Maar die paar vierkante meter binnenterras is een klein paradijsje. Dit is een van de favoriete plekjes van de locals. De perfectie locatie om te genieten bij een glas wijn, cocktails, tapas of een lekkere snack.


5. Dagje shoppen in Hasselt
Ook in de Limburgse hoofdstad zijn de winkels op de eerste zondagnamiddag (tussen 13.00 tot 18.00u). En net als in Antwerpen heeft Hasselt een Modemuseum. Je ontdekt er de geschiedenis van de mode en hedendaagse ontwerpers. Laat je er verbazen door trends en technologisch vernuft in de modewereld. Hasselt wordt steeds meer de place to be voor fasionlovers en maakt werk van zijn titel ‘Hoofdstad van de Smaak’. En dat is niet enkel bedoelt als lekkere stad maar vooral door het aanbod eigentijdse en hippe zaken.

De kleinschaligheid van Hasselt komt helemaal ten goede van het charmante karakter. Alle winkels bevinden zich dan ook dicht bij elkaar. De bekende grote winkelketens duiken als steeds op in de belangrijkste winkelstraten. Voor Hasselt zijn dat de Koning Albertstraat en Demerstraat. Ga je vanaf de Grote Markt de Maastrichterstraat en de Sint-Josefsstraat in, dan stuit je eveneens op bekende winkels. Voor de wat meer sfeervolle en kleine boetiekjes ga je naar het Kadettesteegje, Hemelrijk en de Kapelstraat.

Last van keuzestress wanneer je moet kiezen tussen shoppen of een terrasje doen? Geen probleem, dat losten ze bij La Bottega prima op. In deze voormalige jeneverstokerij is nu een tweeduizend vierkante meter concept store met collecties van onder andere Essentiel en accessoires van Komono. Met een glaasje bubbels in de hand wordt een dagje shoppen extra aangenaam.

6. Dagje shoppen in Luik
Op papier lijkt Luik voor sommigen misschien een ‘klein’ provinciestadje. Doch het stadscentrum is behoorlijk groot en dus ook het winkelgebied. Grofweg kan je Luik in twee delen opdelen: Coeur Historique en Centre Carré of Le Carré. Voor het echte winkeltoerisme moet je in de ‘winkelwijk’ Le Carré in het centrum zijn. In de hoofdwinkelstraat, rue du Pot d’or en Vinâve d’Ile tref je, zoals vaak, voornamelijk de grote modehuizen aan. Maar het is in de zijstraatjes dat je bijzondere winkeltjes scoort! In dit kloppende (stads)hart rijgen winkels, cafés en eettentjes zich aaneen.

Vinâve d’Ile is een bijzondere straat omdat daar de ingang is naar de op één na oudste winkelgalerij van België: Passage Lemonnier. Coeur Historique ligt in het goed bewaarde oude Luik. In de authentieke smalle straatjes kom je her en der unieke speciaalzaken tegen. Bezoek je Luik bij slecht weer. Dan steven je af naar de rechteroever van de Maas waar de wijk Longdoz ligt. Het ruime winkelcentrum Mediacité huisvest zoveel winkels, vooral bekende ketens, dat je er zeker een voor- of namiddag zoet kan zijn. Tip: je kan vlot parkeren bij Mediacité.

Wat is er fijner dan na een dagje winkelen te ontsnappen van de stadsdrukte. In de Luikse binnenstad is er keuze te over om lekker in het zonnetje te genieten van een lekker drankje en een hapje. In Bistrot Mentin bijvoorbeeld, een goed bewaard geheim midden in het stadscentrum. Achter de Saint Denis Kerk in een klein steegje vind je dit stadscafé. Het heerlijke terras bevindt zich op het sfeervol pleintje schuin tegenover.

7. dagje shoppen in Leuven
Leuven is niet alleen een studentenstad maar eveneens een aangename, gezellige shopstad. Bijkomend is het Leuvense centrum autovrij op enkele autoluwe stukjes na. Alle winkelstraten geven uit op het historische prachtig centrum. In de Bondgenotenlaan, de langste winkelstraat van de stad, en de parallel lopende Diestsestraat zijn de bekendste modehuizen en winkelketens te vinden. Wijk je uit naar de Parijsstraat dan passeer je kleurrijke snuisterwinkels. Tussen al die zaken spot je bijdetijdse, blitse en onconventionele adresjes.

Wandel zeker de Mechelsestraat in waar onder andere een schoenzaak gelegen is die al enkele honderden jaren bestaat. Tenslotte heb je nog enkele stijlvolle boetieks in de Brusselsestraat. Daar gaat op zaterdagnamiddag steevast de artisanale markt door. Bourgondiërs maken best even een ommetje naar de knusse Muntstraat. Net zoals in de Brusselse Beenhouwerstraat huizen hier restaurants pal naast en over elkaar in statige zeven- en achttiende eeuwse panden. Terrasjes liggen dan weer naast elkaar op de Grote en Oude Markt.

Café Gambrinus: met voorsprong het mooiste café van Leuven. Het 19de-eeuws neorenaissance interieur is een pareltje met eikenhouten lambriseringen. Tegen de wanden prijken fraai geschilderde taferelen die de geschiedenis van het bier verbeelden. En buiten staat het terras bijna het hele jaar door!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Antwerpen | Internet: visitantwerpen.be/nl
Toerisme Brussel | Internet: visit.brussels/nl
Toerisme Gent | Internet: visit.gent.be/nl
Toerisme Brugge | Internet: visitbruges.be
Toerisme Hasselt | Internet: visithasselt.be/nl
Toerisme Luik | Internet: visitezliege.be/nl
Toerisme Leuven | Internet: visitleuven.be
Eten en drinken
Pitten en bonen | Lombardenvest 31, 2000 Antwerpen | facebook.com/pittenenbonen
Café Le Cirio | Beursstraat 18, 1000 Brussel
Hema Gent | Korenmarkt 3E, 9000 Gent
De Stoepa | Oostmeers 124, 8000 Brugge | Internet: stoepa.be/nl
La Bottega | Paardsdemerstraat 9, 3500 Hasselt | Internet: labottega.be/nl/bistro-bottega
Bistrot Mentin | Rue Sainte-Aldegonde 11, 4000 Liège | Internet: bistrotmentin.be
Gambrinus | Grote Markt 13, 3000 Leuven | Internet: facebook.com/gamrbinusleuven

Welke steden ontbreken voor jou nog op het lijstje voor een dagje shoppen?
Welke tips en bijzondere adresjes ken jij in deze steden?
Laat het ons weten of laat een leuke reactie achter hieronder.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *