Kinderharnas van Keizer Karel even terug in Mechelen

Toen Keizer Karel V nog een kind was, beloofde zijn grootvader Maximiliaan van Oostenrijk hem een harnas. Het productieproces van dat harnas nam echter zo veel tijd in beslag, dat Karel al te groot was toen het harnas eindelijk klaar was. Daardoor heeft hij het nooit gedragen, maar is het nu wel te bezichtigen in Mechelen.

Een kinderhof van hoge komaf
Karel woonde in Mechelen in het Hof van Kamerijk samen met andere kinderen van hoge komaf. Onder hen heel wat Habsburgse neefjes en nichtjes van Karel die er een hofhouding van meer dan honderd personen bevolkten. Drie generaties Habsburgse prinsen en prinsessen brachten hun kindertijd door in Mechelen. Het museum ‘Hof van Busleyden’ neemt ons met ‘Kinderen van de Renaissance’ mee naar die roemrijke periode rond 1500 toen Mechelen de hoofdstad was van de Bourgondische Nederlanden.

Opvoeding baart kunst
De prestigieuze tentoonstelling krijgt de slagzin ‘Opvoeding baart kunst’ mee. Ze vertelt over kunst en opvoeding van de kinderen van het Habsburgse Hof. Aan de hand van kunstwerken, geschriften en gebruiksvoorwerpen toont de expo hoe vernieuwend de humanistische inzichten in opvoeding voor die tijd waren en hoe relevant ze nog zijn. Hoe uitgekiend de huwelijkspolitiek van de Bourgondische en Habsburgse dynastie was, maar ook hoe fragiel de kindertijd was.

Bijzondere paspop draagt harnas
Centraal in ‘Kinderen van de Renaissance’ staat het kinderharnas van de latere Keizer Karel. Het Kunsthistorisches Museum in Wenen leent het kunstwerk aan Mechelen uit. In de tentoonstelling is daarnaast ook een reeks unieke kinderportretten van Habsburgse prinsen en prinsessen samengebracht. Ze zijn gemaakt door prominente schilders uit die tijd en werden in bruikleen gegeven door wereldvermaarde musea.

Keizer Karel

Jan Van Beers, Karel V als kind, 1879, olieverf op doek, KMSKA
© Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Foto: Hugo Maertens

In de leer bij latere paus
De in 1500 in Gent geboren Keizer Karel kwam terecht in de Dijlestad nadat zijn vader, Filips de Schone in 1506 gestorven was en zijn moeder, Johanna de Waanzinnige, in verwarde toestand werd opgesloten. Karel kwam gelukkig niet slecht terecht. Zo kreeg hij er een eigen hofhouding en een persoonlijke minidierentuin. Nadat hij ’s ochtends zijn dieren gevoederd had, kreeg Karel een gedegen religieuze en intellectuele opleiding van theoloog Adriaan van Utrecht. Die zou later als paus Adrianus VI de enige Nederlandse paus ooit worden.

Beste haakbusschutter van de stad
Naast de intellectuele opvoeding kreeg Karel ook fysieke militaire training. Zijn favoriete bezigheden waren lichamelijke opvoeding, paardrijles, het hanteren van wapens en jagen. Op zijn achtste won Karel zelfs een prijs als beste haakbusschutter van Mechelen. Keizer Karel was dus al lang zijn kinderharnas ontgroeid toen hij uitgroeide tot een van de belangrijkste heersers van Europa. Zijn rijk was zo groot – zo leren ons de geschiedenisboeken – dat de zon er nooit onderging.

Bezoeken op afspraak
Dat de tentoonstelling doorgaat in Mechelen is niet onlogisch; de kinderstad toonde altijd al bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren. Om de veiligheid van de bezoekers tijdens de coronapandemie te garanderen, is het nodig om een tijdslot voor een bezoek te reserveren. Een ticket geeft toegang tot de tentoonstelling en tot de vaste opstelling van het museum. Een audiogids is in de prijs begrepen. Voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar is een familieparcours uitgestippeld.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Kinderen van de Renaissance | 26 maart tot 4 juli 2021 | dagelijks van 10.00u – 17.00u | donderdag tot 22.00u | woensdag gesloten | tickets: 12 euro | Internet: www.hofvanbusleyden.be/kinderen-vd-renaissance
Hof van Busleyden | Frederik de Merodestraat 65 – 2800 Mechelen | Internet: www.hofvanbusleyden.be

Coverfoto: © Hof van Busleyden

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *